De Kunstmeisjes is opgericht door drie jonge kunsthistorici: Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten-Kniepstra. Wij nemen je mee in de kunstwereld en vertellen welke exposities je niet mag missen.

Kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. Je moet gewoon weten waar het allemaal gebeurt en wat je nu eigenlijk ziet.  Samen met onze redacteuren schrijven we wekelijks recensies over tentoonstellingen in Nederlandse musea en galeries. Volg ons ook via Facebook en Instagram.

Waarom we De Kunstmeisjes heten? Omdat we in de kunstwereld werken en over kunst schrijven, uiteraard. Maar ook omdat we een nieuwe betekenis aan het woord willen geven. Kunstmeisjes zijn geen oppervlakkige ‘gallerina’s’ of ‘hertjes’, maar ambitieuze en nieuwsgierige mensen die niet altijd serieus hoeven te zijn om serieus genomen te worden als kunstkenners. Meer weten over het ontstaan van deze blog? Lees hier ons interview in het Parool.

Wij staan altijd open voor interessante samenwerkingen. Hoewel de artikelen op deze site onafhankelijk zijn, zijn betaalde posts op onze social media en vormen van ambassadeurschap wel mogelijk. Voor deze en andere mogelijkheden tot samenwerking, neem contact met ons op via onderstaand e-mailadres.

Contact: info@kunstmeisjes.com


DE KUNSTMEISJES

Mirjam V_CRK8452

MIRJAM KOOIMAN
Mirjam (1990) deed de master Museumconservator (UvA/VU) en werkte een jaar als conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds 2015 is ze curator bij Foam, en werkt ze graag met jong talent. Naast fotografie en videokunst, heeft ze ook een zwak voor negentiende-eeuwse schilderkunst en had ze het liefst geportretteerd willen worden door John Singer Sargent.

Nathalie V_CRK7840

NATHALIE MACIESZA
Nathalie (1989) heeft in 2015 de master Kunstgeschiedenis aan de UvA afgerond en noemt Rembrandt onophoudelijk haar bff. Ze doet de PR voor Museum Het Rembrandthuis en werkt bij Collectie Six. Op dagelijkse basis probeert ze iedereen ervan te overtuigen dat de Gouden Eeuw de beste kunstperiode is. Stiekem houdt ze echter bijna net zoveel van eigentijdse kunst en is ze een cheerleader voor hedendaagse vrouwelijke kunstenaars.

Rene V_CRK7725

RENEE SCHUITEN-KNIEPSTRA
Renee (1989) werkt sinds juli 2018 bij het Lloyd Hotel als creative manager. Na het afronden van haar tweede master aan de VU (Kunst-, Markt-, en Connaisseurschap) is ze haar vorige baas tegengekomen op een borrel van een kunstbeurs (het bewijs: netwerken werkt). Ze is gek op conceptuele kunst en lelijke katten. Oh, en ze woont niet in Amsterdam, wel “vlakbij”, maar daar hebben we het verder niet over.


REDACTIE

Picture KM.jpeg
JULIA FIDDER
Julia (1997) komt vers van de pers als kunsteducator. Met een zwak voor hedendaagse kunst die nèt een beetje anders is, struint ze alle plekken voor experimentele kunst in binnen- en buitenland af.


ananda

ANANDA HEGEMAN
Ananda (1995) werkt in het Rijksmuseum, studeert Nederlands en doet een minor Kunstgeschiedenis aan de UvA. Als ze een vrije dag heeft, gaat ze het liefst naar Parijs om Musée d’Orsay te bezoeken, waar de kunstwerken van haar favoriete kunstenaars (Manet, Morisot en Renoir) hangen.


image1

CHARLOTTE HERCULES
Charlotte (1995) vormt graag samen met Kunstmeisje Nathalie een love triangle met Rembrandt. Ze volgt nu de Research Master ‘Arts of the Netherlands’ aan de Universiteit van Amsterdam.


FotoJolien

JOLIEN KLITSIE
Jolien (1990) heeft de Master ‘Kunstmarkt en Conaisseurschap’ afgerond. Ze werkt nu bij Collectie Six en als programmacoördinator bij Amsterdam Art.


maartje-knepperfoto-2.jpg
MAARTJE KNEPPER
Maartje (1991) deed de master Museumstudies en werkt nu als docent kunstvakken op een school in Amsterdam-Oost. Ze heeft een voorliefde voor moderne en hedendaagse kunst en verlangt mateloos naar Warhol’s Factory-tijd.


Carlien Lammers
CARLIEN LAMMERS

Carlien (1988) werkt sinds 2015 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Haar hart ligt bij het toegankelijker maken van de kunstwereld, maar ze heeft ook genoeg liefde over voor haar katertje Pablo – naar Picasso of Escobar, jij mag kiezen.


Redacteuren - De Kunstmeisjes

JULE VAN RAVENZWAAY
Jule (1990) is gespecialiseerd in fotografie en videokunst en springt graag in de trein of vliegtuig voor een mooie expositie. Ze werkt als curator voor het Amsterdam Light Festival.


monique.png
MONIQUE RODRÍQUEZ
Monique (1979) studeerde Media & Cultuur aan de UvA. Ze werkte jarenlang als journalist en tekstschrijver, totdat ze ging schilderen en daar haar carrière van heeft gemaakt. Ze woont op steenworp afstand van haar grote liefde, het Stedelijk Museum Amsterdam.


foto_daphne2

DAPHNE ROSENTHAL
Daphne (1979) is beeldend kunstenaar en experimenteel filmmaker. Ze verzamelt tweedehands boeken over volkskunst en vindt de Instagram-pagina van Bernhard Willhelm de beste. 


Yael Speck - De Kunstmeisjes
YAËL SPECK
Yaël (1992) is een vers afgestudeerde lifestyle designer en woont in Rotterdam. Ze heeft een grote passie voor moderne schilderkunst, musea, New York City en vintage kleding. Dagelijks het MoMA bezoeken is haar droom, maar met dagtripjes naar het Stedelijk en Museum Boijmans van Beuningen is ze voorlopig net zo blij.


Marije-Spek-2-zwartwit
MARIJE SPEK
Marije (1988) studeerde Cultuurwetenschappen aan de UvA en rondde daarna in Antwerpen een tweede master af in Cultuurmanagement. Ze is gefascineerd door wat kunst kan doen met mensen, los van stijl of periode. Sinds 2014 werkt ze als programmacoördinator bij het Rijksmuseum.


foto-hanna-2.jpg
HANNA DE VOS

Wat Hanna (1994) betreft, geldt voor kunst: hoe ouder hoe beter. Ze wordt ontzettend gelukkig van Middeleeuwse altaarstukken en oude boeken, maar vecht ook graag voor meer representatie van vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld.
PARTNERS

Schermafbeelding 2019-04-03 om 21.28.41.png
DISCLAIMER

Alle meningen en uitspraken op deze site en aanverwante (social media) pagina’s zijn op persoonlijke titel en op geen enkele wijze verbonden aan of representatief voor de (kunst-)instellingen waar elk van De Kunstmeisjes voor werkt. In het geval dat wij een tentoonstelling in een museum / galerie bespreken waar een van De Kunstmeisjes werkzaam voor is, neemt zij geen deel aan de beoordeling.
FOTO’S

Charlotte Kropholler PhotographyAdvertenties