De Kunstmeisjes 13 juli 2017

HIGHLIGHT #10: Adopteer een kunstwerk

Sommige kunstwerken en kunstenaars kunnen niet genoeg aandacht krijgen als je het ons vraagt! In onze rubriek ‘Highlights’ neemt een van De Kunstmeisjes jullie daarom mee naar een van haar favorieten. Nathalie stelt je deze keer echter niet voor aan een kunstwerk, maar aan een plek. Een schatkist in hartje Amsterdam: galerie OODE.

Soms kan ik echt stikjaloers worden als ik nadenk over dingen die ik had willen uitvinden: drinkrietjes, wattenstaafjes, sleeves voor koffie to go zodat je je vingers niet verbrandt, het internet. Galerie OODE hoort voor mij ook in dit rijtje had ik het maar bedacht. In deze galerie kun je namelijk weeskunst adopteren. Weeskunst, je leest het goed, kunst die wees geworden is. Hoewel je zou denken dat alle kunst op de wereld al in een museum of galerie hangt, of nog de laatste hand aan wordt gelegd door een kunstenaar in zijn atelier zelf, is dat niet zo. Soms verliest kunst haar huis, omdat een museum of kunstcentrum failliet gaat, en verdwijnt zo’n collectie in een depot. Then there was OODE.

OODE is de breinbaby van Marleen Kurvers (35), die eerder de winkel annex platform voor jonge ontwerpers Dutch Design Year in Eindhoven oprichtte. Deze #girlboss verruilde een aantal jaar geleden de stad van Philips voor de thuisstad van de FEBO en opende OODE (‘een ode aan kunst’) op het Singel 159a in hartje Amsterdam. In samenwerking met Stichting Onterfd Goed geeft ze kunst een nieuw huis. Waar je de stichting als het administratieve adoptiebureau kunt zien, is Marleen de warme en emotioneel betrokken caseworker, mét een waanzinnig oog voor mooie dingen. Tijd voor een kop koffie bij Marleen.

Zodra je de galerie binnenloopt, moet je je best doen om niet over al het moois te struikelen. De schilderijen en ingelijste tekeningen staan rijen dik tegen de wanden gestapeld, die verlicht worden door designlampen, die weer boven designtafeltjes hangen, waar een designvaas op staat. Marleen: “Ik wilde eerst alles helemaal opgeruimd en strak hebben, maar toen merkte ik dat mensen dit veel toegankelijker vinden. Met alles netjes aan de wanden, dachten mensen al gauw: ‘dat is vast heel duur.’ De stapels kunstwerken zijn inmiddels ook een beetje het handelsmerk van OODE geworden.” En stapels zijn het: je vindt in deze galerie honderden werken, die allemaal verrassend betaalbaar zijn. Je kunt een litho voor twee tientjes kopen en een schilderij of stuk design voor een paar honderd euro.

Bij OODE is het motto om kunst heel toegankelijk te maken (yaaasss girl), door bijvoorbeeld de prijzen zo laag te houden. Unieke items verdwijnen dan niet in een depot, maar krijgen de plek die ze verdienen, bij iemand thuis. Om het vervolgens nog eens schattiger te maken dan een dozijn kittens verkleed als een dozijn puppy’s: je krijgt een officieel adoptieformulier bij je kunstwerk. Maar het zijn niet allemaal oldies but goodies bij OODE: de “tweedehandsjes” worden gecureerd met hedendaagse kunst en design van veelal jonge kunstenaars en ontwerpers. Marleen: “De weeskunst krijgt hierdoor een moderne opwaardering, een eigentijdse context, en de jonge productontwerper of kunstenaar krijgt een platform voor zijn/haar werk.” Naast ieder werk in de galerie hangt dan ook een label met de bijbehorende categorie: Orphaned Art, Contemporary Art of Design.

Hoewel de kunst bij OODE verweesd is, voel ik me echter geen moment zo wanneer ik de galerie betreed. Marleen en haar staf laten me rustig door de kunst browsen en iedereen kan er ook terecht voor advies: geen vraag is te gek. Speciaal voor De Kunstmeisjes nam Marleen me mee langs drie favoriete stukken die ze nog niet zo lang in de galerie heeft (en heeft mijn creditcard een gat in mijn jaszak gebrand).

Loes Dijkman, Textielobject zonder titel uit 1991, helemaal links op de foto.

Marleen: “Dit werk komt oorspronkelijk uit de Collectie Rotterdam. De originele prijs was 1349 euro, maar hier verkopen we het voor 325. Het is een houten paneel dat bestaat uit twee delen, die bekleed zijn met blauw velours/fluweel. Het ene paneel is iets lichter dan het ander en het werk is een beetje asymmetrisch. Fluweel zie je vaak in klassieke, weelderige interieurs. Hier zie je fluweel in een heel abstracte vormgeving, dat vind ik spannend. Het werk nodigt echt om aangeraakt te worden, wat ook zeker mag hier in de galerie. Als je dat doet, zie je dat het kunstwerk steeds een beetje verandert van kleur, van gedaante. We kennen het verhaal erachter niet, behalve dus dat het werk uit de Collectie Rotterdam komt.“

Foto door Sander van der Veen en bank van Martin Visser

Marleen: “Deze foto is van Sander van der Veen, getiteld Amy, naar het model. Hij werkte voor dit project samen met make-up artist Nilgun Canbaz. Momenteel hangen er twee van zijn foto’s bij OODE. Ik vind zijn werk intrigerend, omdat het niet directe portretten zijn, maar zijn werk wel echt in your face is en een beetje sinister oogt. Het is heel anders dan de weeskunst die hier te zien is; fotografie komen we maar zelden tegen in het depot. Het werk is wel een van de duurdere stukken hier: 1290 euro. Eronder staat een slaapbank van Martin Visser.  Hier speel ik eigenlijk een beetje vals mee: het is geen hedendaags design, maar een vintage Dutch design object uit de jaren 60. We hebben het gekocht om de galerie een wat huiselijke uitstraling te geven: bezoekers mogen er op zitten en naar onze stapel kunst kijken aan de overkant, even alle indrukken in zich op laten nemen, een koffie nemen. Hij is in principe te koop, maar wat mij betreft mag hij voor altijd blijven.”

 

Nieuwsgierig of hebberig geworden? Neem een kijkje in de keuken van OODE via het Instagramaccount. Meer zin om online te shoppen? Veel werken die in de galerie staan,  vind je ook in de webshop. Natuurlijk heeft OODE ook een website: http://www.oode.nl/ en kun je dinsdag tot en met donderdag op de koffie bij Marleen tussen 12:00 en 18:00 uur.