GO | NO GO #11

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – twee tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze week: ‘Giuseppe Penone’ in Het Rijksmuseum en  ”What We Have Overlooked’ in Framer Framed.


Giuseppe Penone in Het Rijksmuseum

Albero Folgorato, Giuseppe Penone, 2012. FotoKelly Schenk kopie‘Albero Folgorato’, Giuseppe Penone, 2012. Foto: Kelly Schenk.

Bij het Rijksmuseum denk je al snel aan Vermeer en Rembrandt (zeker nu met de komst van Marten en Oopjen), maar om de zoveel tijd is er ook hedendaagse kunst te zien. Zo heeft het Rijks deze zomer wederom (voor het vierde jaar op rij) een beeldententoonstelling in de tuinen rondom het museum georganiseerd. Na Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014) en Miró (2015), is het nu de beurt aan de Italiaanse beeldhouwer Giuseppe Penone. Penone staat vooral bekend om zijn bronzen bomen, en zijn fascinatie voor de groeiprocessen van de natuur en de rol van de natuur in onze (veelal man made) wereld. Deze tentoonstelling bevat in totaal 25 werken (18 buiten en 7 binnen in het atrium), waaronder een werk dat niet eerder is getoond en een beeld met de spectaculaire hoogte van 11 meter.

+ | Deze tentoonstelling en de werken lijken haast gemaakt voor de Rijksmuseum-tuinen. In de zomer zijn de tuinen sowieso de ideale plek om even een kopje koffie te drinken onder de grote boom of bij het bassin met roze waterlelies. Penones beelden lijken moeiteloos samen te gaan met zowel de verschillende bomen en bloemen in de tuin, als de imposante architectuur van het museum op de achtergrond.

+ | Wat een luxe, deze tentoonstelling is helemaal gratis! De tuinen van het Rijksmuseum zijn altijd vrij toegankelijk, en bijna alle beelden die in het museum zijn opgesteld, staan in het (ook vrij toegankelijke) atrium. Mocht je echt álles van Penone willen zien, zal je echter toch een kaartje moeten kopen voor het museum; een van zijn sculpturen (een hele mooie, ook nog eens) staat in de hal tegenover de ingang tot de Eregalerij, met lijnrecht uitzicht op de Nachtwacht.

– | Moge het duidelijk zijn: Penone maakt beelden van bomen. Hoewel ze op zich vrij goed herkenbaar zijn (als er een marmeren blok in hangt, is het een Penone), wil je niet die sukkel zijn die naar een echte boom staat te kijken en denkt dat het kunst is, of andersom. Pak dus even een plattegrond, en zie in één oogopslag waar je de sculpturen kan vinden.

Onze rating | *****

Hoe lang doe je er over? | 60 min

Expert level | Beginners | Gevorderden | Crazy pro

Meer weten? | Heb je een kind? Zo nee, zoek er een, want er is een ontzettend leuke workshop voor kinderen waar ze een eigen Penone mogen maken. Deze workshop vindt dagelijks plaats, van 12 tot 15 uur (tot en met 28 augustus).

De tentoonstelling ‘Giuseppe Penone’ is nog t/m 2 oktober 2016 te zien in Het Rijksmuseum.
Meer informatie: https://www.rijksmuseum.nl/nl/penone

 

What we have overlooked | Framer Framed

Miss_Dvine_I_.jpgZanele Muholi, ‘Miss D’vine I’, 2007, collectie Museum Arnhem.

De tentoonstelling ‘What We Have Overlooked’, samengesteld door conservator hedendaagse kunst Mirjam Westen, omvat een selectie van kunstwerken die in de afgelopen vijfentwintig jaar door Museum Arnhem zijn verworven. En dat is wel even andere koek. Waar sommige grote musea in Nederland nu pas mondjesmaat voorbij de grenzen van de Westerse wereld durven te kijken onder het mom vanglobalisering , blijkt Museum Arnhem al veel langer aandacht te besteden aan kunst vanuit verschillende culturele achtergronden. De selectie kunstwerken in deze beknopte presentatie toont dan ook een rijke diversiteit aan onderwerpen en invalshoeken: van de kleurrijke, op cultuurmonumenten geïnspireerde hoofddeksels van Meschac Gaba tot de indringende portretten van de lesbische en transgender community in Zuid-Afrika van fotografe (en kapster) Zanele Muholi.

+ | Globalisering, postkolonialisme, moeilijke woorden? Laat je niet afschrikken, maar verrassen door de alternatieve invalshoeken op bekende thema’s, of laat je iets leren over een andere cultuur door de ogen van een kunstenaar. Veel werken zijn opvallend humoristisch, de ironie spat er vaak vanaf. Gegarandeerde eye-openers.

+ | Alle werken zijn voorzien van helder geschreven, verklarende teksten. Je wordt als bezoeker dus niet aan je lot overgelaten, maar voorzien van de nodige uitleg om ieder werk optimaal te kunnen waarderen.

+ | De expositieruimte van Framer Framed is onderdeel van de Tolhuistuin. Deze (gratis!) tentoonstelling laat zich erg goed combineren met een heerlijk diner in het aangrenzende café-restaurant THT, of een concert in de zaal van Paradiso Noord. Klinkt als de perfecte date, niet?

Onze rating | ****

Hoe lang doe je er over? | 30-45 min.

Expert level | Beginners | Gevorderden | Crazy pro

Meer weten? | “De straat is mijn studio”, zegt één van de deelnemende kunstenaars, Meschac Gaba. Leer hier alvast meer over zijn artistieke praktijk.

De tentoonstelling ‘What have we overlooked’ is nog t/m 21 augustus 2016 te zien in bij Framer Framed.
Meer informatie:
http://framerframed.nl/nl/exposities/expositie-what-we-have-overlooked/

Further Projects