De Kunstmeisjes 03 mei 2018

GO | NO GO #113: Blown-away door Bernard Heesen

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer reisden we af naar het oosten van het land voor een bezoek aan de glinsterende tentoonstelling van Bernard Heesen in het Rijksmuseum Twenthe.

Bernard Heesen (1958) rondde een opleiding tot architect af, maar koos vervolgens een heel andere richting: hij werd glasblazer. En je weet wat ze over glasblazers zeggen: niet alleen zijn ze goed met hun handen, ze verrichten ook wonderen met hun mond. Zijn woeste uiterlijk helpt ook een handje mee aan de sensuele mythevorming rondom de kunstenaar: robuust figuur, sterke handen, halflang haar en zijn overhemd zo ver open dat je bijna zijn navel kunt zien. Het moge duidelijk zijn dat wij een heel Bouquet-romannetje over Heesen zouden kunnen schrijven. Maar nu is het genoeg geweest met ons ronkend seksisme (mea maxima culpa), laten we even focussen op de kunst. Wat blijkt: ook zijn kunst doet ons een beetje grinniken.

Bernard Heesen in zijn atelier

De grote tentoonstellingszaal in het Rijksmuseum Twenthe is volledig gewijd aan Bernard Heesens nieuwe serie van glazen sculpturen. Hij liet zich inspireren door ‘de lelijke tijd’, de tweede helft van de negentiende eeuw waarin alle voorgaande stijlen werden samengebracht tot een overdadige mengelmoes. Heesen was op een punt in zijn carrière gekomen dat hij zijn passie voor het vak voelde wegebben. Tot hij op een dag een 19de-eeuwse encyclopedie kocht, die vol stond met gravures van kannen, vazen en arabesken (decoratieve patronen). ‘Het ene na het andere lelijke gewrocht werd met ongelofelijk veel plezier tot in details uitgevoerd’, aldus Heesen. Met dit boekwerk in zijn achterhoofd ging hij aan het werk en het eindresultaat mag er zijn: tientallen prettig gestoorde glassculpturen.

De tentoonstelling is echt alsof we de Droomvlucht in de Efteling zijn binnengestapt: we zien alle kleuren van de regenboog ons tegemoet glinsteren, en ontdekken kikkers, salamanders en andere gekke figuurtjes op kannen hurken en aan de glazen pootjes hangen. Onze ogen zijn na een half uur helemaal verzadigd en we zijn super vrolijk geworden. Het contrast tussen de kleurrijke glazen sculpturen en de open, vrij industriële tentoonstellingszaal is fijn: het één versterkt het ander en de glaswerken lijken te dansen door de ruimte. De documentaire over het maakproces van Heesen, waarbij we over zijn schouder meekijken in zijn atelier, doet ons respect voor zijn vakgebied tienvoudig toenemen, en is dus ook een momentje van concentratie waard. Wees wel gewaarschuwd bij het betreden van deze expositie: wij konden ons maar moeilijk beheersen om niet even over soms gladde, soms juist een beetje poreuze oppervlakken te aaien. Gelukkig mag dat wel in de museumwinkel, waar je een aantal gebruiksobjecten (vazen en glazen) van Heesen kunt kopen, uit zijn ‘verres bruts’-serie.Wij weten nu al wat we voor onze verjaardag willen hebben!

Zaaloverzicht van de tentoonstelling ‘Bernard Heesen en de waanzin van de 19de eeuw’, via Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe in Enschede ligt niet voor iedereen op de route (indien wel – lucky you!). Neem daarom vooral een dagje vrij om naast deze tentoonstelling ook de vaste collectie van het museum te bezoeken. In elke zaal vind je weer een ander hoogtepunt. Van Breitners Meisje in Kimono (ca. 1895) tot een rondborstige luitspeelster van Jan Steen (ca. 1665) en van een magisch mooi schilderij van Odilon Redon (ca. 1902) tot een wand vol werkjes van herman de vries (1998). Ook zie je hier een grote (en zeer luide) installatie van een kunstenaar die erg hot right now is: Zoro Feigl, die bewegende, ruimtevullende installaties maakt. Wij voelden ons als kinderen in een snoepwinkel, dus raden we een extra uurtje of twee om de collectie te verkennen ook zeker aan.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 – 45 min. voor de expositie van Heesen; een bezoekje aan de vaste collectie kost wat meer tijd.
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Niet alleen is Bernard goed met zijn handen, hij blijkt ook een heerlijke stem te hebben! De Hollandse Anthony Hopkins, als je het ons vraagt. Wil je dus een klein uurtje ontspannen op kantoor, tijdens het hardlopen of wanneer je lekker in bad ligt? Hier luister je de uitzending van Nooit Meer Slapen met Bernard Heesen terug. You can thank us later.

De tentoonstelling ‘Bernard Heesen en de waanzin van de 19de eeuw’ is t/m januari 2019 te zien in het Rijksmuseum Twenthe.

Meer informatie