De Kunstmeisjes 17 mei 2018

GO | NO GO #117: Eindelijk een excuus om als volwassene naar de dierentuin te gaan

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. We zoeken verkoeling in het Amsterdamse ARTIS, waar MOAM achttien kunstenaars los liet om werk te maken voor deze dierentuin.

De laatste keer dat wij in de dierentuin waren, is wel even een tijdje terug. Nu zijn wij alledrie Blijdorp-meisjes, maar ook zeker in voor een bezoekje aan de Amsterdamse diergaarde: ARTIS. Deze dierentuin heeft al aardig wat verjaardagen gevierd: in 1838 is het park opgericht onder de naam Natura Artis Magistra. Dit betekent iets als ‘de natuur is de leermeesteres van kunst en wetenschap’. Het doel was om bezoekers een lesje natuurgeschiedenis bij te brengen. Naast dieren, bevatte de collectie ook veel “dode” voorwerpen, zoals schelpen of opgezette dieren. Deze werden halverwege de negentiende eeuw ondergebracht in het “Groote Museum” (dat nu wordt gerestaureerd). De laatste tien jaar is ARTIS aan het vernieuwen, om zo bijvoorbeeld meer ruimte voor de dieren te creëren. Maar zoals de oorspronkelijke naam al doet vermoeden, is er altijd ruimte geweest voor kunst. Sterker nog als je naam begint met ART, dan kun je bijna niet anders! Zo kwamen er bijvoorbeeld veel kunstenaars naar het park toe om inspiratie op te doen en te werken met dieren als model. Ook organiseren ze regelmatig kunstzinnige activiteiten, waaronder de huidige samenwerking met kunstenaarscollectief MOAM.

Tess van Zalinge, ‘Papegaaitje leef je nog’, foto: Ronald van Weeren, via ARTIS Amsterdam.

Misschien kennen jullie MOAM wel van hun samenwerkingen met grote partijen zoals de HEMA, maar ze doen nog veel meer. Ze werken als platform waar kunstenaars, designers of modeontwerpers gecoacht kunnen worden door de grote namen uit de creatieve scene. Achttien van hun kunstenaars bezochten ARTIS en lieten zich door allerlei dieren, microben, planten en veel andere zaken inspireren. Ze werden hierbij geholpen door de experts van ARTIS. Het resultaat hiervan is op achttien plekken door het hele park te vinden. Je kunt aan de hand van een fantastisch geïllustreerd boekje het park doorkruisen en een ware speurtocht aflopen of je laat je verrassen terwijl je romantisch door het park schuifelt. Hoe je het ook wilt doen, kunst en natuur is een match made in heaven, dus laat je verrassen achter de hekken van dit heerlijke park.

We gaan meteen goed van start met Tess van Zalinge. Zij maakte het werk ‘Papegaaitje leef je nog’, en alhoewel wij meteen met het fantastische liedje in ons hoofd zitten (Tess, bedankt) is het werk een warme binnenkomer. De laan die de entree van het dierenpark vormt, is nog niet zo lang de prachtige bloemenparade van nu. Vroeger vonden we hier de papegaaien. Op een ouderwetse manier heeft Van Zalinge de papegaaien in klassieke ovale borduurringen opgehangen. Hoe zacht de vogels op het eerste gezicht er ook uitzien, ze brengen ons meteen de harde realiteit onder ogen: ze zijn met een ketting vastgezet aan hun schommeltjes en kunnen niet weg. Een ander werk dat ons heel aangenaam verrast is wat verderop gelegen: ‘Onderlinge onafhankelijkheid – Boom’ van MAX/MEI. Onze eerste associatie is met zo’n pop die boven een luchtblazer staat en continu rare bewegingen maakt (een wind dancer). Het werk van Max Mei bevraagt waar de “echte” natuur stopt en het door de mens gemaakte begint. Een hele logische vraag in een aangelegde dierentuin.

MAX/MEI, ‘Onderlinge afhankelijkheid-Boom 2’, Foto: Ronald van Weeren, via ARTIS, Amsterdam.

Neem lekker de tijd om alle objecten (en natuurlijk ARTIS) te kunnen zien. Misschien is ‘vinden’ een beter woord, want naar sommige werken hebben we best even moeten zoeken. Een paar minuutjes om de folder te lezen, zodat je weet waar je naar uit moet kijken, is dus zeker geen overbodige luxe. Helaas zijn niet alle werken even overtuigend, maar dat geeft tegelijkertijd ook niet zo. De setting van de dierentuin, aapjes kijken en de mooie beplanting, maken dat meer dan goed! Onze favorieten: ga zeker langs nummers 1, 4, 5, 7, 10, 16, 17 en 18. Moe maar voldaan? Ga heerlijk bij De Plantage op het terras een wijntje drinken. Een dierentuin bezoeken is leuk, maar er van een afstand naar kijken met een glas wijn is misschien wel nóg leuker.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
90 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Twee van de achttien werken zijn te vinden in het Micropia Museum. Dat staat tussen de ingang van ARTIS en restaurant De Plantage. Naast de werken van Simone Smelt (eerste verdieping, helemaal achterin rechts) en dat van Jos Klarenbeek (begane grond, achterste muur) vind je hier ook allerlei te gekke installaties met schimmels, bacteriën en mega-uitvergrote ieniemienie deeltjes, onzichtbaar voor het blote oog.

De tentoonstelling ‘Art = ARTIS’ is nog t/m 26 augustus 2018 te zien in dierentuin ARTIS

Meer informatie