GO | NO GO #15

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – twee tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze week: ‘Mohamed Bourouissa – Horseday’ in het Stedelijk en ‘90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw’ in de Nieuwe Kerk.

‘Mohamed Bourouissa – Horseday’ | Stedelijk Museum

schermafdruk-2016-08-29-11-38-12   bouroussa
Links: Mohamed Bourouissa, Zonder titel, uit: Horse Day (2013), chromogene kleurendruk. Coll. Stedelijk Museum Amsterdam © Mohamed Bourouissa. | Rechts: Billy Dufala met Mohamed Bourouissa voor Horseday project, 2014. Courtesy Billy Dufala, Mohamed Bourouissa, Kamel Mennour Gallery.

Meet the ‘black cowboys’: de straten van een achterstandswijk in Noord-Philadelphia worden niet beheerst door drugs en criminaliteit, maar door de ruiters van de Fletcher Street Urban Riding Club. Trots rijden ze door de straten, zichzelf beschrijvend als ‘ghetto fabulous’. De fotogenieke mannen te paard trokken de aandacht van de Frans-Algerijnse kunstenaar Mohamed Bourouissa. Anders dan ze simpelweg vast te leggen met zijn camera, besloot hij met ze samen te werken. Samen met ruiters en kunstenaars van deze Afro-Amerikaanse gemeenschap organiseerde hij een ‘horseday’: een wedstrijd voor het mooist versierde paard.

+ | De tentoonstelling neemt je mee in de organisatie en het resultaat van Horseday: in een ontzettend mooi video-tweeluik laat de kunstenaar je kennismaken met de ruiters, de betrokken kunstenaars en de gedeelde liefde van jonge jongens tot volwassen mannen voor hun paarden. We zien ze trots door de straten galopperen en hun kunsten vertonen voor een jury tijdens de wedstrijd. Bourouissa heeft om dit videowerk een installatie ontworpen waarin we van begin tot eind meegenomen worden in zijn onderneming: van de posters die hij had ontworpen om mensen in de buurt op te roepen mee te doen aan Horseday of te komen kijken, tot aan het eindresultaat in de vorm van versierde zadels en uitdossingen.

–  | Daarnaast worden er een soort composities getoond van foto’s geprint op auto-onderdelen, die wat geforceerd overkomen. Hoewel creatief bedacht, zijn de foto’s niet goed zichtbaar en dat stelt wat teleur. Er hangen namelijk ook twee “normaal” geprinte foto’s van groot formaat die jonge jongens te paard portretteren, die doen snakken naar meer van dit moois. Dan hadden we toch liever de beelden goed willen kunnen zien. Wat de autodeuren en motorkappen precies met Horseday te maken hebben, werd ons ook nog niet helemaal duidelijk.

Onze rating | ***

Hoe lang doe je er over? | 30 min.

Expert level | Beginners | Gevorderden | Crazy pro

Meer weten? | Misschien komen de ‘zwarte cowboys’ van Philadelphia, zoals ze zichzelf noemen, je bekend voor: de fotogenieke ruiters stalen eerder al de show in de videoclip van het nummer Feel The Love van Rudimental, maar hoor vooral ook in dit fragment wat ze zelf te zeggen hebben.

De tentoonstelling ‘Mohamed Bourouissa – Horseday’ is nog t/m 1 januari 2017 te zien in het Stedelijk. Meer informatie: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/mohamed-bourouissa-horseday

‘90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw ’ | De Nieuwe Kerk Amsterdam

marylin    AMSTERDAM - Expositie Nieuwe Kerk Marilyn Monroe
Links: Photograph of Norma Jeane Baker aka. Marilyn Monroe in the beginning of her modeling career, 1945. Photographer: David Conover, © Ted Stampfer | Rechts: foto Evert Elzinga, via de Nieuwe Kerk Amsterdam.

Marilyn Monroe zou dit jaar 90 jaar oud zijn geworden en dat vraagt om een feestje. Daarom is er nu een groot deel van haar persoonlijke eigendommen (geveild bij Christie’s New York in 1999, 37 jaar na haar dood) te zien in de bijna 600 jaar oude Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op de plek waar men vroeger de mis bijwoonde, zijn nu haar jurken, kousen, en filmscripts te zien: de iconische Hollywood-ster is heilig verklaard. Deze biografische expositie neemt je mee door alle fasen van haar leven, van haar cosmetische ingrepen tot haar boekenverzameling, en van haar garderobekast tot het grote doek.

+ | Deze expo zou niet misstaan in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs , of als een van de twee jaarlijkse shows van het Costume Institute in het Metropolitan Museum, New York. Het oogt namelijk als een gesamtkunstwerk van mode, film en kunst (het laatste dankzij een aantal mooie sculpturen van hedendaagse kunstenaars), en straalt als geheel een on-Hollandse glamour uit. Dankzij de overweldigende hoeveelheid filmfragmenten, foto’s, persoonlijke objecten en kledingstukken – begeleid door uitgebreide tekstbordjes – is het het beeld dat we krijgen van Marilyn veelzijdig en visueel prikkelend.

–  | We schreven net over ‘on-Hollandse glamour’, maar een ander gevoel dat ons bekruipt, is dat van voyeurisme. Sommige objecten zijn zó persoonlijk dat wij last krijgen van plaatsvervangende schaamte: een bijna helemaal gebruikt potje lotion uit 1960-62, de gespecificeerde ziekenhuisrekeningen tijdens Marilyns verblijf in een gesloten inrichting, of een grafplaat die decennialang op de begraafplaats heeft gelegen. De lijn is dun tussen ‘een volledig beeld scheppen’ en bijna genotzuchtig iemands privéleven exposeren alsof het een uitzending van RTL Boulevard is. Deze tentoonstelling balanceert op sommige momenten op die lijn, en houdt zich staande door de objectieve beschrijvingen van deze voorwerpen.

+ | Er worden veel leuke activiteiten georganiseerd in het kader van deze expo. Denk aan lezingen, een filmprogramma in samenwerking met EYE, en een ‘Dress Up Like Marilyn’-event met een TopVintage-shop. Bekijk hier de activiteitenkalender.

–  | Je moet wel even in je portemonnee duiken om onder Marilyns legendarische witte jurk te mogen spieken. Reguliere kaartjes kosten 16 euro, en met je Museumkaart moet je 4,50 euro bijbetalen.

Onze rating | ****

Hoe lang doe je er over? | 60 min.

Expert level | Beginners | Gevorderden | Crazy pro

Meer weten? | Bekijk hier ‘The Making of Some Like It Hot’ (misschien wel onze favoriete film met Marilyn), en hier de superster in actie in de film ‘How to Marry a Millionaire’ uit 1953. 

De tentoonstelling ‘90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw’ is nog t/m 5 februari 2017 te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Meer informatie: https://www.nieuwekerk.nl/tentoonstellingen/90jaarmarilyn/

Further Projects