De Kunstmeisjes 15 maart 2016

GO | NO GO #22: Douglas Gordon in het NHM

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: Een video-installatie van Douglas Gordon in het Nationaal Holocaust Museum.

Wellicht ben je nog niet helemaal op de hoogte van het bestaan van het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Geen zorgen, dat waren wij tot voor kort ook niet. Het museum is sinds mei dit jaar gevestigd aan de Plantage Middenlaan in de voormalige Hervormde Kweekschool. Deze locatie was van groot belang tijdens de Tweede Wereldoorlog. De school werd namelijk gebruikt als ontsnappingsplek voor honderden kinderen, zodat zij niet in handen van de Nazi’s zouden vallen. Samen met de Hollandse Schouwburg laat deze instelling ons het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging zien, door middel van archiefmateriaal en persoonlijke eigendommen. Maar dit doen ze ook door middel van tentoonstellingen met het werk van kunstenaars die met dit beladen onderwerp bezig zijn. Zo opende de het museum met een installatie van Jeroen Krabbé, en nu tonen ze een video van Douglas Gordon.

Douglas Gordon is een Schotse videokunstenaar, die als eerste kunstenaar op dit gebied de prestigieuze Turner Prize in 1996 won. In het werk van Gordon staat ons collectief geheugen centraal en hij staat bekend om zijn creatieve gebruik van beeldschermen. Zijn werken vullen de ruimte waarin ze staan, waardoor je alleen nog maar oog hebt voor de videobeelden. Dit zorgt soms voor een heftige en emotionele ervaring, wat zeker het geval is met zijn werk in het Nationaal Holocaust Museum. Via de binnenplaats lopen we de achterste ruimte van het museum binnen, waar de video k.364 wordt getoond. k.364 verwijst naar een symfonie (Sinfonia Concertante voor viool, altviool en orkest in E-flat Major, k.364) van Mozart. We volgen twee violisten  die in een trein onderweg zijn van Berlijn naar een uitvoering van het concert in Warschau. Terwijl zij dezelfde weg afleggen als hun familie naar concentratiekampen vertellen zij hun indringende en tragische familieverhalen.

Fotoinstallatie ‘k.364’, foto: Mike Bruce, courtesy Gagosian Gallery. Rechts: Fragment from ‘k.364’, Douglas Gordon, © Studio lost but found / Bild Kunst, Bonn 2016.
Fragment from ‘k.364’, Douglas Gordon, © Studio lost but found / Bild Kunst, Bonn 2016. Alles via Nationaal Holocaust Museum.
Fotoinstallatie ‘k.364’, foto: Mike Bruce, courtesy Gagosian Gallery. Rechts: Fragment from ‘k.364’, Douglas Gordon, © Studio lost but found / Bild Kunst, Bonn 2016.
Fragment from ‘k.364’, Douglas Gordon, © Studio lost but found / Bild Kunst, Bonn 2016. Alles via Nationaal Holocaust Museum.

De installatie maakt direct bij binnenkomst veel indruk. Het is geen hele grote ruimte, maar het wordt optisch groter gemaakt door de manier waarop de videoschermen zijn neergezet en worden weerspiegeld door twee spiegels aan de muren. Dit zorgt er ook voor dat je in één oogopslag de verschillende beelden in je kunt opnemen.

Gordon weet met zijn film onze kennis van de Tweede Wereldoorlog naar boven te halen. Je kent de vreselijke gebeurtenissen en verhalen, maar deze worden niet voorgeschoteld. Je koppelt dus het verhaal van de film aan jouw eigen kennis. Zo ontstaat er op een hele subtiele manier een hedendaagse en poëtische omgang met de erfenis van de Tweede Wereldoorlog.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Op de site van galerie Gagosian kun je alvast iets lezen over de kunstenaar en de film. Je kunt er ook een klein stuk van de film zien, klik hier.

De vertoning van ‘k.364’ van Douglas Gordon is nog te zien t/m 19 februari bij het Nationaal Holocaust Museum.

Meer informatie