GO | NO GO #23: Amsterdam Art Weekend special

November is een van de beste maanden in het jaar. We hebben het natuurlijk niet over het weer (want bah), maar over kunst. Na een avondje museumhoppen tijdens de Museumnacht op 5 november, kijken we nu uit naar een lang weekend hedendaagse kunst tijdens het Amsterdam Art Weekend! Van donderdag 24 tot en met zondag 27 november kan je op meer dan 50 locaties kunst kijken, kopen en over kunst kletsen. Een van de hoogtepunten is natuurlijk de feestelijke opening van de talloze nieuwe tentoonstellingen in Amsterdamse galeries, waaronder Ron Mandos, Fons Welters, Martin van Zomeren, BorzoGallery en GRIMM op vrijdagavond. Maar er is nog meer! Wij hebben een aantal speciale en unieke evenementen op een rijtje gezet, waar je – net als tout kunstminnend Amsterdam –  écht bij wilt zijn.

 

RIJKSAKADEMIEOPEN 2016 | RIJKSAKADEMIE VOOR BEELDENDE KUNSTEN

harpaztamar1_2-1
Tamar Harpaz, ‘Pear in a Bottle’, 2013, via Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

De Rijksakademie van beeldende kunsten is de prestigieuze opleiding waar elk jaar zo’n twintig jonge kunstenaars voor een residency worden geselecteerd. En elk jaar tijdens de RijksakademieOPEN mag iedereen een kijkje komen nemen naar waar deze jonge talenten mee bezig zijn. Je krijgt dus een inkijkje in de toekomst van de kunst. Soms een beetje vaag, altijd interessant.

Wanneer: Zaterdag 26 november en zondag 27 november van 11.00-19.00 uur.
$$$: 10 euro (8 euro met kortingspas)
Meer informatie: http://www.rijksakademie.nl/NL/rijksakademieopen

 

AMSTERDAM ART WEEKEND AT IDFA | EYE FILMMUSEUM

b531d8a3-7dcf-4942-bc2e-a3bb32e9f2b4_v01
Still uit ‘Mothership Goes to Brazil’, 2016, via EYE Filmmuseum.

Films en videokunst behoren natuurlijk ook tot beeldende kunst. Daarom is er dit jaar een leuke samenwerking tussen Amsterdam Art Weekend en IDFA, waarbij er (korte) films getoond worden van kunstenaars die vertegenwoordigd worden door Amsterdamse galeries of een residency hebben bij de Rijksakademie of De Ateliers. Het programma bestaat uit drie delen; elke dag een andere serie films. Op naar Noord dus!

Wanneer: Vrijdag 25 november van 16.00-18.00 uur: Welcome to the Other Sight | Zaterdag 26 november van 14.00-16.00 uur: Familiar Strangers | Zondag 27 november van 14.00-16.00 uur: Let Me Do the Talking
$$$: 10,50 euro. Tickets via idfa.nl: Welcome to the Other Sight, Familiar Strangers, Let Me Do the Talking.
Meer informatie: http://weekend.amsterdamart.com/venue/eye-filmmuseum

 

OPENING TENTOONSTELLING MANIC/LOVE | STEDELIJK MUSEUM

jordan4_original
Jordan Wolfson, still from Raspberry Poser, 2012, courtesy the artist, Sadie Coles HQ London and David Zwirner, New York, via Stedelijk Museum Amsterdam.

Als er één event drukbezocht zal zijn, is het wel de opening van Jordan Wolfsons nieuwe tentoonstelling in het Stedelijk. Wij vermoeden dat het freaky en even angstaanjagend als fascinerend zal zijn (Renee durft in ieder geval niet mee). In MANIC/LOVE (het eerste deel van twee tentoonstellingen die komende maanden in het Stedelijk te zien zullen zijn) zien we Wolfsons animatronics; door computers aangedreven mensfiguren (CLOWN-POPPEN!!!) die direct contact kunnen maken met de bezoeker dankzij sensoren. Voor degenen met stalen zenuwen dus.

Wanneer: Zaterdag 26 november van 22.00-0.00 uur.
$$$: Gratis, maar wel aanmelden via deze link en natuurlijk even attenden op Facebook.
Meer informatie: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/jordan-wolfson  

 

WARHOL @ SOTHEBY’S: NOTES ON COLLECTING | SOTHEBY’S AMSTERDAM

andy-warhol-one-dollar-bills
Andy Warhol, 200 One Dollar Bills, 1962

Het beroemde veilinghuis Sotheby’s organiseert tijdens het Amsterdam Art Weekend een interessante talk and tour door prentencollectie van Lex Harding; zijn grote verzameling werken van Andy Warhol is nu exclusief te zien bij Sotheby’s. Je krijgt niet alleen een rondleiding door deze bijzondere kunstcollectie, maar ook een les in verzamelen en de internationale prentenmarkt. Een college van de echte-echte-echte kenners, als dat geen buitenkans is? En er is een grote kans dat je met een glas champagne in je hand zal staan.

Wanneer: Zondag 27 november van 15.00-15.45 uur.
$$$: Helemaal gratis, maar je moet je wel even aanmelden via deze link.
Meer informatie: http://www.sothebys.com/en/inside/locations-worldwide/amsterdam/overview.html

 

PATTY MORGAN PRESENTS: DATE A REAL ARTIST | STADSSCHOUWBURG

1109-website-hcmc-fine-arts-museum-nguyen-gia-tri-couple-sophie-hughes2Beeld via sophiesarttour.com

Daten is altijd leuk, maar ben je wel eens op date geweest met een kunstenaar? Online kunstplatform Patty Morgan en SSBA Salon organiseren komende zondag een date night waarbij je gekoppeld wordt aan een kunstenaar en samen Amsterdamse galeries gaat afstruinen. Gegarandeerd nieuwe inzichten, en wellicht zelfs een nieuwe vriendschap!

Wanneer: Zondag 27 november van 15.30 tot 17.30 uur
$$$: Gratis
Meer informatie: http://ssba-salon.nl/#!/agenda/salon/gallery-go-together-date-real-artist


Zit de sfeer er al een beetje in? Neem nog een kijkje op de site van het Amsterdam Art Weekend voor de leuke thematische kunstroutes, een overzicht van alle deelnemende locaties en het volledige programma gesorteerd op dag en soort event.

cover-optie-1

Further Projects