De Kunstmeisjes 29 november 2016

GO | NO GO #24: A place: a corridor.

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de duotentoonstelling ‘A Place of Non-Place’ van Servet Koçyigit en Hamza Halloubi in Corridor Project Space.

Non-place (non-lieux) is een term die in het leven werd geroepen door de Franse antropoloog Marc Augé. Met non-plaatsen doelde hij op omgevingen zoals snelwegen, vliegvelden, winkelcentra, hotels; plekken zonder eigen karakter. Ze zien er overal ter wereld hetzelfde uit en iedereen is er slechts tijdelijk. Hamza Halloubi (1982, Marokko) en Servet Koçyigit (1971, Turkije) geven het begrip ‘non-place’ in deze tentoonstelling een nieuwe betekenis: het is een plek met wel degelijk een eigen identiteit, maar zonder dat het ergens fysiek bestaat. Beide kunstenaars hebben hun geboorteland verlaten en reflecteren op de herinnering aan plaatsen en hoe onze waarneming en definitie van plekken vooral bestaat in ons hoofd.

Installatieshot van ‘A Place of Non-Place’ met het werk van Hamza Halloubi, Corridor Project Space, 2016.
Installatieshot van ‘A Place of Non-Place’ met het werk van Servet Koçyigit, Corridor Project Space, 2016. Beide foto’s: De Kunstmeisjes.
Installatieshot van ‘A Place of Non-Place’ met het werk van Hamza Halloubi, Corridor Project Space, 2016.
Installatieshot van ‘A Place of Non-Place’ met het werk van Servet Koçyigit, Corridor Project Space, 2016. Beide foto’s: De Kunstmeisjes.

Koçyigit verbeeldt dit onder andere in zijn alternatieve wereldkaart, waarin grenzen bepaald worden door persoonlijke invullingen in plaats van politieke conventies. Het wandtapijt laat geografische bepalingen los, waardoor je als toeschouwer aangespoord wordt om je perceptie van de wereld ergens anders op te baseren. Al snel sta je te puzzelen bij Kocyigit’s cryptische benamingen voor plaatsen die wellicht wel echt bestaan, maar waar? Of bestaat deze kaart slechts in het hoofd van de kunstenaar?

Halloubi neemt ons in zijn videowerk To Leave mee in zijn afscheid van Tanger – we rijden langzaam weg, starend door de achterruit. Het werk is ontroerend in zijn eenvoud, en complex in de vragen die het oproept. Wat betekent het om je thuis, je familie, geliefden, het vertrouwde achter te laten? Hoe verhoudt de nostalgische herinnering aan het vaderland zich tot de motivatie om je thuisland te verlaten? En wat betekent ‘thuis’ als je er één hebt achtergelaten en een nieuw thuis elders hebt opgebouwd?

Misschien voel je je wel even bedrogen als je om bent gefietst voor deze afgelegen plek. Zodra je het trapje bent afgedaald vanaf de Veemkade, snap je waar deze tentoonstellingsruimte zijn naam vandaan heeft. Het is er klein, heel klein. Maar wellicht daarom ook perfect om er even te gaan mijmeren over wat een plek een plek maakt.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

In de tentoonstelling kom je niet veel te weten over de kunstenaars zelf. Omdat er ook maar één werk van Hamza Halloubi te zien is, lees hier een interview met hem om zijn low-tech manier van filmen beter te begrijpen.

De tentoonstelling ‘A Place of Non-Place’ is nog te zien t/m 17 december in Corridor Project Space.

Meer informatie