De Kunstmeisjes 06 oktober 2016

GO | NO GO #26: Mooie mannen in een maatschappelijk manifest

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie ‘Isaac Julien – Looking for Langston’ bij galerie Ron Mandos.

Isaac Julien (1960) is een Britse kunstenaar die door De Volkskrant “de man van de Grote Onderwerpen” is genoemd; hij maakt films en video-installaties die verhalen vertellen over ras, gender en seksualiteit. Al deze thema’s komen terug in de expositie Looking For Langston, die nu bij galerie Ron Mandos op de Prinsengracht te zien is. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de film die Julien in 1989 heeft gemaakt over de Afro-Amerikaanse schrijver en dichter Langston Hughes (1902-1967). Hierin onderzoekt de kunstenaar hoe Hughes werd gezien als cultureel icoon in relatie tot zijn onderdrukte homoseksualiteit.

In de Amsterdamse galerie zijn nu foto’s te zien die Julien tijdens het filmen van ‘Looking for Langston’ heeft gemaakt. Maar denk dan niet aan spontane behind the scenes-kiekjes; de foto’s zijn minutieus uitgedacht en vertellen allemaal een klein stukje van het verleidelijke filmverhaal. Julien wilde met zijn drie fotoseries echt autonoom werk maken, wat ook los van de film kon blijven voortbestaan, en liet zich inspireren door het werk van James van der ZeeGeorge Platt Lynes en Robert Mapplethorpe. De tentoonstelling beperkt zich echter niet tot de foto’s van Julien; zijn film ‘Looking for Langston’ is ook te zien in de galerie.

Isaac Julien, “Pas de deux with roses”, 1989. Beeld via: www.sfgate.com

We zien zowel oude als nieuwe afdruktechnieken in deze expositie; de originele zilvergelatine prints op klein formaat en grote blow-ups die pas nu (met moderne technieken) konden worden gemaakt. De werken sluiten mooi bij elkaar aan en vertellen samen een interessant verhaal, waardoor Looking for Langston heel museaal oogt. Voor het stukje interessante context ligt er bovendien een flyer en zijn de galeriemedewerkers heel eager om je meer te vertellen. Maar desalniettemin zijn we toch echt in een galerie: de foto’s zijn gewoon te koop.

De foto’s zelf zijn gelikt, perfect omkaderd, heel verhalend, en vooral dankzij de grote blow-ups heb je echt het gevoel alsof je de film binnenstapt. Wat ons ook opvalt zijn alle prachtig gevormde mannenbillen (laten we eerlijk zijn: zulke billen zie je niet elke dag); de tentoonstelling straalt seks uit, op een zachte en zwoele manier, die je benieuwd maakt naar de film.

In de achterste zaal van de galerie (die is er ook!) is nieuw werk van Isaac Julien te zien. Enerzijds is het heel interessant om te zien wat de kunstenaar nu doet (‘Looking for Langston’ is namelijk al 27 jaar oud werk), anderzijds sluit het moeilijk aan bij de rest van de tentoonstelling. De nieuwe werken lijken weggemoffeld in de achterzaal en zijn een beetje een anticlimax na het zien van Looking for Langston door de enorme stijlbreuk.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 min. (wat langer als je popcorn meeneemt en de film gaat kijken).
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Bekijk hier alvast een stukje van Looking for Langston uit 1989.

De tentoonstelling ‘Isaac Julien – Looking for Langston’ is nog t/m 7 januari 2017 te zien bij galerie Ron Mandos.

Meer informatie