Hanna de Vos 27 december 2022

GO | NO GO #339: Pompeï: leven in schoonheid

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Onze redacteur Hanna de Vos reisde af naar het Drents Museum in Assen voor de tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid: de wereld van Pompeï en Herculaneum’.

In 79 voor Christus werden twee Romeinse steden aan de voet van de beruchte vulkaan Vesuvius bedolven onder een laag as en lava. Dat zorgde voor een tijdscapsule-effect; bijna 1800 jaar later werden huizen, objecten en zelfs complete mensen opgegraven alsof er amper een paar uur was verstreken. Nog nooit eerder kregen we zulk goed inzicht in het dagelijks leven van de Romeinen. Voor mij staat een reis terug in de tijd naar Pompeï (en haar iets minder alom bekende zusje, Herculaneum) al jaren op de travel bucketlist, maar het is er simpelweg nog niet van gekomen. Gelukkig kon ik nu alvast even een voorproefje krijgen, en dat in het oer-Hollandse Drenthe.

Tentoonstelingsoverzicht 'Sterven in schoonheid', foto: Sake Ebbinga

In het Drents Museum in Assen zijn namelijk een hoop archeologische vondsten uit de as herrezen en tentoongesteld. Centraal staat het begrip van ‘schoonheid’ in Pompeï en Herculaneum. Dat betekent publieke schoonheid, in de geperfectioneerde beelden op straat die de Romeinse keizers moesten verheerlijken, maar ook schoonheid op een persoonlijker niveau. Fun fact: ook in de Romeinse tijd werd je al geacht om je aan de trends van het seizoen te houden. Dankzij de uitbarsting van de Vesuvius weten we precies hoe de Romeinen hun huizen versierden met fresco’s, mozaïeken, beeldhouwwerken en gebruiksvoorwerpen. Natuurlijk is niet alles wat los en vast zit uit Pompeï en Herculaneum gerukt om in Nederland tentoongesteld te worden ー British Museum, take note ー maar het Museo Archeologico in Napels en het Parco Archeologico Ercolano in Herculaneum zijn wel zo vriendelijk geweest een klein deel van hun collectie uit te lenen. In Sterven in schoonheid krijg je daardoor een kleine greep uit de enorme schat aan archeologische ontdekkingen uit Pompeï en Herculaneum te zien.

Marmeren borstbeeld van Apollo, Herculenaeum 1e eeuw na Chr., foto: Parco Archeologico Ercolano
Venus Anadyomene, Pompei, 1e eeuw na Chr., foto: Nationaal archeologisch museum Napels
Marmeren borstbeeld van Apollo, Herculenaeum 1e eeuw na Chr., foto: Parco Archeologico Ercolano
Venus Anadyomene, Pompei, 1e eeuw na Chr., foto: Nationaal archeologisch museum Napels

Sterven in schoonheid draait niet enkel om het einde van Pompeï en Herculaneum. De steden zijn namelijk veel meer dan dat; voordat ze voor altijd frozen in time raakten, waren de steden belangrijke centra in het Romeinse rijk op het gebied van bijvoorbeeld handel, theater en kunst. Maar de tentoonstelling begint wel bij het einde, om meteen maar even lekker in de stemming te komen. Je krijgt namelijk eerst een video te zien waarin van uur tot uur de uitbarsting van de Vesuvius te volgen is. Voor die projectie ligt een gipsen afgietsel van een lichaam uit Pompeï ー er worden gelukkig geen echte versteende mensen uit hun laatste rustplaats in Pompeï weggehaald. Het mag dan slechts een afgietsel zijn, dit maakt de impact ervan niet minder groot. Met de benen opgetrokken en de armen onder het lichaam geplaatst ligt de persoon ー is het een vrouw? Een man? Een kind? Wat vooral opvalt is hoe klein het lichaam is ー op de grond. Je kunt zien hoe hij of zij zich schrap heeft gezet voor de aankomende stortvloed van lava en as. In Sterven in schoonheid draait het om publieke schoonheid; dat was in de Romeinse tijd namelijk een statussymbool en een gedeelde waarde. Schoonheid zag men toen anders dan wij tegenwoordig. Waar schoonheid bij ons vooral een kwestie van persoonlijke smaak is, konden in de Romeinse tijd ook wetten ‘mooi’ zijn en kon je gevoel voor stijl behoorlijk wat zeggen over je gevoel voor rechtvaardigheid. Maar eigenlijk laat deze tentoonstelling al vanaf het begin af aan ook een heel persoonlijke kant van de Romeinen zien. Van Romeinse graffiti in de trant van ‘wie dit leest is gek’ (‘jij jeloerse die dit bericht vernietigt mag de ziekte krijgen’) tot gouden sieraden, aardewerken servies en zelfs parfum en zeep; het blijkt vooral dat die Romeinen ook gewoon maar mensen waren. Wanneer je op weg naar buiten weer langs het gipsen lichaam loopt, vraag je je af; heeft zij ook zulke mooie gouden oorbellen gedragen als hier in de vitrine stonden? Of heeft hij soms zijn dierbaarste objecten bewaard in die versierde kluis die ik net zag?

Fresco met portret bakker Terentius Neo en vrouw, Pompei, 1e eeuw na Chr., foto: Nationaal archeologisch museum Napels

Een van de topstukken van de tentoonstelling is het portret van een bakkersechtpaar. Zijn naam is Terentius Neo, haar naam kennen we niet – surprise, surprise, want vaak gaan vrouwen anoniem de geschiedenis in waar hun mannen met naam en toenaam worden herinnerd. Wel is ze als gelijke naast haar man afgebeeld. Terentius en zijn vrouw hebben zich laten vastleggen met schrijfgerei in hun handen, om te laten zien dat ze echt niet onderdeden voor de Romeinse elite, hoewel zijn beroep slechts bakker was. Laat die elite nou juist degenen zijn die een typisch Romeinse hobby bedachten, die in de tentoonstelling wordt uitgelicht. Ken je de term ‘otium’ al? Waarschijnlijk niet, tenzij je een echte Romeinenkenner bent. Otium betekende voor de Romeinen zoveel als ‘beschaafde besteding van je vrije tijd omringd door kunst en natuur’. De Romeinen deden dat in hun villatuinen, waar ze langs beelden van Griekse goden konden wandelen, of thuis, waar schilderingen en mozaïeken met landschappen te bewonderen waren. Het is natuurlijk maar de vraag of iedereen evenveel otium-time in zijn of haar leven had; de gewone Romein leefde niet in een villa en kon niet elke keer dat de frescostijl veranderde de muren opnieuw laten verven. Toch is otium een beetje de Romeinse variant van onze huidige fascinatie voor woorden zoals ‘hygge’ of ‘ikigai’. Eigenlijk is een bezoekje aan deze tentoonstelling dubbel-Romeins, want ook in de rest van het Drents Museum is het otium wat de klok slaat. Waar omring je je immers beter in je vrije tijd door kunst dan in een museum? 

Misschien is het tijd om het oude gezegde wat aan te passen – when in a museum, do as the Romans do.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
45 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Wist je dat er ooit een Titanic-style blockbusterfilm over Pompeï is gemaakt, met niemand minder dan Kit Harington en Emily Browning in de hoofdrol? Niet per se (kunst)historisch verantwoord, maar wél leuk voor een luie zondagmiddag op de bank.

De tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid’ is nog t/m 26 maart 2023 te zien in het Drents Museum in Assen

Meer informatie