De Kunstmeisjes 19 januari 2017

GO | NO GO #34: Ghanese glinstering op de grachtengordel

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie ‘El Anatsui – Meyina’ in de Prince Claus Fund Gallery.

Op de 56e Biënnale van Venetië in 2015 ontving kunstenaar El Anatsui (Ghana, 1944) de ‘Golden Lion for Lifetime Achievement’. De curator die hem had aangedragen, Okwui Enwezor, verklaarde dat El Anatsui “immens heeft bijgedragen aan de erkenning van hedendaagse Afrikaanse kunstenaars en zijn werk getuigt van originele artistieke visie.” Met meer dan 100 solo- en groepstentoonstellingen, waaronder een grote tentoonstelling in het Brooklyn Museum in 2013, is El Anatsui wereldwijd bekend en geliefd. Je hoeft echter niet naar het buitenland om kennis te maken met zijn werk (of het nog een keer te bewonderen): de Prince Claus Fund Gallery laat nu een overzicht van zijn werk zien.

Pronkstuk van de tentoonstelling op de Herengracht zijn de kunstwerken waar El Anatsui wereldberoemd om is: metalen wandsculpturen, gemaakt van gevonden en afgedankte voorwerpen. We zien hoe flessendoppen een transformatie hebben ondergaan van gebruiksvoorwerp tot vuilnis en uiteindelijk tot kunstwerk. Op die manier dragen deze monumentale wandtapijten een eigen geschiedenis met zich mee, die typerend is voor El Anatsui’s oeuvre. “Zijn werk is een commentaar op de geschiedenis van Afrika, kolonialisme, het postkoloniale tijdperk, alsmede de dagelijkse realiteit en ervaringen op het continent,” aldus de Prince Claus Fund Gallery. De titel van de tentoonstelling ‘Meyina’ betekent ‘I am going’ in de taal Ewe; zijn werk is in ontwikkeling, net zoals het continent dat hij vertegenwoordigt.

Installatiefoto van de benedenverdieping, foto: Maarten van Haaff, via Prince Claus Fund Gallery,

De wandtapijten glinsteren je tegemoet en wij (ekstertjes die we zijn) houden wel van een beetje glans op een doordeweekse dag. Als je van een afstandje naar de werken kijkt, lijken de werken met hun onregelmatige vormen een golvende beweging te maken. Zodra je dichterbij komt, valt het enorme vakmanschap en kunstzinnig oog van El Anatsui op: de kunstenaar heeft piepkleine stukjes waardeloos materiaal omgezet tot pure schoonheid.

De Prince Claus Fund Gallery klinkt even intimiderend als een bezoekje aan het Koningshuis zelf. Maar niets is minder waar; je belt aan, de deur wordt voor je opengedaan en vervolgens krijg je – helemaal gratis – alle kans om de kunst en het gebouw te ontdekken. Er is altijd iemand aanwezig om je vragen te beantwoorden, maar je mag net zo lief in alle rust rondkijken.

De tentoonstelling wordt geïntroduceerd als een totaaloverzicht van El Anatsui’s werk; alle facetten van zijn kunstenaarschap en de invloed van deze kunstenaar komen aan bod. We zien zijn metalen wandtapijten, zijn oudere houten panelen, schetsen en zijn persoonlijke- en zakelijke brieven. De boodschap komt echter niet helemaal over. De tentoonstelling heeft geen duidelijke opbouw en je moet een hele rits trappen beklimmen om eerder en later werk te ontdekken, waarbij je weinig tot geen context aangeboden krijgt. Er is wel een plankje met literatuur over El Anatsui, voor de bezoeker die de extra mile wil afleggen om meer te leren over de Ghanese meester.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Ter gelegenheid van zijn tentoonstelling in het Brooklyn Museum sprak El Anatsui over zijn beroemde wandtapijten. Bekijk hier de video en stap de tentoonstelling in de Prince Claus Fund gallery binnen met een stukje waardevolle voorkennis.

De tentoonstelling ‘El Anatsui – Meyina’ is nog t/m 28 april 2017 te zien bij de Prince Claus Fund gallery.

Meer informatie