De Kunstmeisjes 24 januari 2017

GO | NO GO #35: Het neurotische, fantastische brein van Martin Creed

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie ‘Martin Creed – Say Cheese’ in Museum Voorlinden.

De Britse Martin Creed (1968) is een vreselijke neuroot. Hij heeft een verlammende fobie voor kaas, een uitzonderlijke fascinatie voor alledaagse dingen en een hekel aan wanorde. Gelukkig is hij een kunstenaar, een creatieve geest, dus hoeven we niet John Williams met een cameraploeg naar hem toe te sturen om orde in de chaos te scheppen. Hij doet dat gewoon zelf en wij kunnen in musea en galeries genieten van het eindresultaat. Dit wordt ook zeker niet beperkt tot slechts één genre van kunst; Creed maakt schilderijentekeningen, prijswinnende installatiesperformances, gaat heel lekker met zijn neon-werk, is fotograaf, maakt hilarische videoclips, en is ook nog eens muzikant. Je zou kunnen zeggen dat hij een conceptueel kunstenaar is, waarbij hij kijkt naar welk medium van kunst het beste past bij zijn idee. Zeg dat echter niet tegen Martin zelf, want hij houdt niet zo van labelsI don’t agree that I am a conceptual artist. Sometimes I get called a conceptual artist, but I don’t believe in conceptual art, you know, in the sense that all art, all work is ‘conceptual’ or not. Basically I don’t find that a useful title for anything, so that’s one thing, I suppose.”

Installatiefoto: ‘Martin Creed – SAY CHEESE’, door Antoine Van Kaam, via Museum Voorlinden.

In zijn tentoonstelling Say Cheese (denk aan zijn kaasfobie) in Museum Voorlinden zien we hoe Martin Creed – volgens door hemzelf bedachte regels – orde in chaos probeert aan te brengen. Zaal na zaal zien we extreme structuur, zelfreflectie en humor. Creed stapelt wc-rollen op in een perfecte piramide, sorteert cactussen op grootte (die vervolgens door het museum moeten worden verpot op het moment dat ze beginnen te groeien en niet meer op volgorde staan) en toont ons een verzameling van alle beschikbare soorten duct tape met een precieze breedte van 4,8 cm. Dit zijn slechts drie van de veertig werken die deze tentoonstelling rijk is. Het eindresultaat doet ergens denken aan een circus, een speeltuin, een verzameling neurotische acties. We kunnen Say Cheese op verschillende manieren interpreteren, maar eigenlijk is het gewoon beter om het simpelweg met eigen ogen én oren te ervaren.

Say Cheese is absoluut een interactieve tentoonstelling, waarbij je als bezoeker niet alleen kijkt, maar ook meedoet. Het begint direct in de eerste zaal, die precies voor de helft gevuld is met ballonnen en er dus uitziet als een megalomane ballenbak waar je direct vol kinderlijk enthousiasme in wilt duiken. Nadat je bent binnengelaten, is het wel een ander verhaal: je bent totaal gedesoriënteerd en het kost nog best wat moeite om door de zee van ballonnen te waden. Ondanks dat we in een ruimte vol met lucht staan (want de ballonnen bevatten natuurlijk ook lucht), voelt het op momenten best beklemmend. We snappen direct wat deze expositie eigenlijk is: een inkijkje in het brein van Creed. Hij laat je in Say Cheese echter niet alleen zijn gevoelens, gedachten en angsten ervaren; hij komt ook in jouw personal space. Terwijl we kalmpjes door de tentoonstellingszalen lopen, worden we bijna omver gelopen door een orkest, en vervolgens door hardlopers die in toptempo sprintjes trekken. Creed’s brein zit vol verrassingen and we like it!

Deze expositie is anders dan andere. Dit zien we bijvoorbeeld terug in de manier waarop de werken zijn opgehangen; normaal gesproken hangen kunstwerken op ooghoogte, in Say Cheese hangt alles op ‘harthoogte’. De expositie is ook geen verzameling van topstukken, waar elk individueel werk even fascinerend of indrukwekkend is. Het is een kunstwerk als geheel. Stap er dus met die mindset in en kies je eigen favorieten.

Museum Voorlinden is the place to be op dit moment. We schreven in onze Christmas Special al over dit privémuseum dat vorig jaar is geopend en sindsdien alleen maar lofprijzingen heeft gekregen. Wees wel voorbereid: het museum ligt in Wassenaar, een bezoek is dus echt een daguitje. Maak je agenda vrij en laad je OV-chipkaart op – het is wel echt de moeite waard.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
60 min. (excl. een bezoek aan de vaste collectie, die je ook absoluut gezien wilt hebben).
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

In de intro hebben we al een aantal linkjes naar werken van Martin Creed gegeven, maar hier nog een linkje naar zijn gehele website. Heerlijk om doorheen te klikken en scrollen, met veel beeld, interviews, muziek en achtergrondinformatie.

De tentoonstelling ‘Martin Creed- Say Cheese’ is nog t/m 11 juni 2017 te zien in Museum Voorlinden.

Meer informatie