Wouter Maas 26 september 2023

GO | NO GO #358: Toekomst met een verleden

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Onlangs was onze redacteur Wouter Maas in het Bonnefantenmuseum voor de tentoonstelling ‘Visions of Possibilities’.

Femke Halsema, Willem Alexander, Mark Rutte, allemaal boden ze hun excuses aan voor de rol van Nederlanders in het slavernijverleden. Een kunstenaar die als geen ander bezig is met deze geschiedenis (of eigenlijk: geschiedenissen) in haar werk, is patricia kaersenhout (met kleine letters, tegen hiërarchie en dominantie en een ode aan bell hooks). De Afrikaanse diaspora, de rol van (Zwarte) vrouwen en seksualiteit zijn onderwerpen die verankerd zijn in haar oeuvre. Dat oeuvre is daarbij ontzettend divers, met bijvoorbeeld schilderijen, fotografie, video, textiel, glas, gips en 3D-prints. Het resultaat van die experimenteerdrang is op dit moment te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

patricia kaersenhout, 'Les retour des femmes colibris', 2022, in opdracht van CBK Zuidoost, collectie Bonnefanten.

De tentoonstelling Visions of Possibilities geeft een overzicht van relatief recent werk dat op verschillende manieren een reflectie biedt op (de gevolgen van) het slavernijverleden en op machtsstructuren. Verhalen spelen daar een grote rol in, en dan vooral de verhalen die niet vaak verteld worden. De canon van westerse kunst wordt zo aangevuld door kaersenhout, die je ook meteen iets laat afvragen: welke verhalen zijn het waard om verteld te worden, en wie bepaalt dat? De kunstenaar wil hiermee de bezoeker activeren, om zelf op zoek te gaan naar een ander soort toekomst.

tentoonstellingsoverzicht, patricia kaersenhout, 'Visions of Possiblities', Bonnefanten, 2023, foto: © Peter Cox
patricia kaersenhout, 'Of Palimpsest & Erasure #2 & #3', 2023, foto: Paco Núñez
tentoonstellingsoverzicht, patricia kaersenhout, 'Visions of Possiblities', Bonnefanten, 2023, foto: © Peter Cox
patricia kaersenhout, 'Of Palimpsest & Erasure #2 & #3', 2023, foto: Paco Núñez

kaersenhout geeft (vaak) vergeten mensen een plek aan tafel, en dat mag je letterlijk nemen. Guess Who’s Coming To Dinner Too? (2017-2021) reageert op het iconische kunstwerk The Dinner Party (1979) van Judy Chicago. In beide werken staat de tafel gedekt voor belangrijke vrouwen die lang uit de geschiedenisboeken zijn gehouden. De gastenlijst van Chicago is alleen behoorlijk wit, iets dat in de geüpdatete versie door kaersenhout wordt rechtgezet. Daarbij krijgen niet alleen Zwarte vrouwen en vrouwen van kleur een plek, ook seksualiteit en gender speelt in kaersenhouts selectie een rol. Aan haar tafel kan je zo de naam Marsha P. Johnson tegenkomen, een transvrouw die een centrale rol speelde in de Stonewall-protesten die uitgroeiden tot de internationale Pride Parades. En ook in haar andere kunstwerken laat kaersenhout mensen zien die uit de geschiedenisboeken zijn gehouden. In het werk Of Palimpsests & Erasure (2023) haalt ze het werk van Maria Sybilla Merian aan, die we kennen van haar baanbrekende wetenschappelijke illustraties in de 17de en 18de eeuw. kaersenhout heeft grote wandkleden gemaakt met daarop pagina’s uit het Surinameboek (1705). De illustraties van Merian knallen van de witte achtergrond, maar als je goed kijkt zie je ook menselijke figuren: tot slaaf gemaakte en inheemse vrouwen. Zonder hun kennis was het Merian absoluut niet gelukt haar boek te maken.

tentoonstellingsoverzicht, patricia kaersenhout, 'Visions of Possiblities', Bonnefanten, 2023, foto: © Peter Cox

Kunst roept vaak emoties op, en kaersenhout lijkt een rollercoaster aan te willen bieden. Phases of Sugar (2017-2023) bestaat uit talloze gipsen afgietsels van Zwarte mensen – mannen, vrouwen en kinderen – die zijn overgoten met verbrande suiker en bloed. De geschiedenis van suiker en slavernij is onlosmakelijk met elkaar verbonden. De zoete stof verkrijgen was bovendien zwaar en enorm gevaarlijk werk — het moet veel mensen hebben verminkt of erger. De maskers van kaersenhout doen ook denken aan afgietsels die werden gemaakt voor fysisch antropologisch onderzoek (zoals de Nias-maskers die jarenlang in het Rijksmuseum te zien waren). Dit soort objecten werden in de 19de en 20ste eeuw gebruikt bij de pseudowetenschap fysionomie. De beoefenaars waren ervan overtuigd dat gelaatstrekken de persoonlijkheid (en bijvoorbeeld ook mentale afwijkingen) van mensen weergaven. Met dit soort onderzoek werd ook ‘de ander’ gedefinieerd, in dit geval mensen die niet wit waren, en is het concept van verschillende menselijke rassen vormgegeven. Het zijn verschillende lagen van betekenis in kaersenhouts werk die verontwaardiging en zelfs woede oproepen, en daar is het de kunstenaar wellicht om te doen. Want juist het besef van het onrecht in het verleden, de realisatie dat dat gevolgen heeft in het heden, en de emoties die dat oproept, zorgen ervoor dat je het in de toekomst zelf beter wil doen.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
60 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Overlappende verhalen komen veel voor in het oeuvre van kaersenhout. Er is wat voor te zeggen dat je dit ook tegen kan komen in een individueel mens, bijvoorbeeld als kind van ouders die verschillende etnische achtergronden hebben. De documentaire Double Blooded gaat in op de verhalen van mensen die weten hoe het is om te gaan met verschillende identiteiten.

De tentoonstelling ‘Visions of Possibilities’ is nog tot en met 5 november 2023 te zien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Meer informatie