De Kunstmeisjes 14 februari 2017

GO | NO GO #40: Een mini kunstbezoek

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie ‘Lood Stof’ van Louis Reith bij Mini Galerie.

Installatiefoto: de expositie ‘Lood Stof’ in de Mini Galerie, via de Mini Galerie.

In de kleine, maar fijne Mini Galerie is op dit moment de expositie Lood Stof  van de jonge Amsterdamse kunstenaar Louis Reith te zien. Het kan zijn dat je zijn kunstwerken al een keer gezien hebt, toen je vorig jaar langs zijn grote houten werken op Art Rotterdam liep bijvoorbeeld. Voor wie hem nog niet kent: Reith is een kunstenaar met een achtergrond in grafische vormgeving, waardoor hij gefascineerd is door drukwerk en boeken. Hij werkt veel met gevonden materiaal, waar hij tekeningen, collages, schilderijen of installaties mee maakt.

In deze overzichtelijke expositie worden kleine, minimale werken in zwart-wit afgewisseld door twee grote houten installaties aan de muur en uitvergrote foto’s. De ingelijste werken zijn zijn nieuwste werk: collages en tekeningen die hij maakt van gevonden papier uit boeken. Uit natuur- of architectuurboeken uit de jaren zestig haalt hij verschillende bladzijden, leeg of met afbeeldingen, en maakt daar collages van, of gebruikt het als ondergrond voor tekeningen.  Op de afbeeldingen zijn vaak natuurlijke vormen en materialen op te zien, die een hele nieuwe context krijgen, of zijn soms niet meer te herkennen. Ze staan in contrast met de strakke, evenwichtige vormen en lijnen die Reith aan het kunstwerk toevoegt.

Installatiefoto: de expositie ‘Lood Stof’ in de Mini Galerie, via de Mini Galerie.

Wij houden wel van abstract, grafisch werk waar je gewoon naar kunt staren omdat het zo aantrekkelijk is. Maar als het gaat om Reith loop je met deze aanpak misschien toch wel wat mis. Zo zitten er veel knipogen in zijn werken, zoals de voetnoten: kleine afbeeldingen uit de originele boeken die onder het werk hangen, zodat je de herkomst van het materiaal beter begrijpt.

Natuurlijk hebben wij wel eens dat we niet weg te slaan zijn uit een expositie, maar een kunstbezoek hoeft echt niet altijd uren te duren. Een bliksembezoek kan juist leuk zijn. De Mini Galerie leent zich daar perfect voor (it’s all in the name): loop eens binnen na je koffiedate in een van de dertig koffietentjes in de Kinkerstraat, of voor je bezoek aan de markt. Zo simpel kan het zijn!

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
10 – 15 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Wil je het liefst een van de kunstwerken mee naar huis nemen, maar ben je benieuwd hoe dat er dan uit komt te zien in je interieur? De galerie toont op de site foto’s van aangekochte kunstwerken bij de verzamelaars thuis. Inspiratie, inspiratie!

De tentoonstelling ‘Lood Stof’ ’ is nog t/m 11 maart 2017 te zien bij Mini Galerie in Amsterdam.

Meer informatie