De Kunstmeisjes 28 maart 2017

GO | NO GO #51: Verdiepingen vol vintage foto’s

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze week gaan we twee keer naar Huis Marseille, te beginnen met de expo ‘In Egypte – Reizigers en Fotografen 1850-1900’.

Je kent ze vast wel, de lucky bastards die een tussenjaar nemen of tussen studie en eerste baan een wereldreis maken. Tegenwoordig betekent dat voor ons ‘achterblijvers’ zwaar overgedocumenteerde reizen vol zonnige foto’s op Instagram. Vroegah, en dan hebben we het over way back when de fotografie net in haar beginstadium was, was dit allemaal niet zo eenvoudig. Je had geen iPhone, geen Snapchat, geen filters en niet de optie om in drie minuten van 43 kiekjes snel de mooiste te kiezen en deze ‘gecropt’ en wel met al je volgers te delen. Als je als fotograaf (amateur of professional) op reis ging, moest je niet alleen genoeg statieven, maar onder andere ook je eigen donkere kamer – travel size – meezeulen. Houd dat in je achterhoofd als je naar de expositie In Egypte – Reizigers en Fotografen 1850-1900 gaat.

Deze tentoonstelling laat zien dat onze drang om alle mooie plekken die we aandoen vast te leggen niet nieuw is, want verdieping na verdieping krijg je alle uithoekjes van Egypte te zien. Tussen 1850 en 1900 was men in Europa crazy for Egypt en wilden we het liefst zo veel mogelijk zien van dit exotische oord. Daarom trokken fotografen en masse (no joke – het gaat om zo’n 250 fotografen) naar Egypte om daar de wereldwonderen te fotograferen. Huis Marseille neemt ons mee terug in de tijd: naar het beginstadium van de fotografie en naar Egypte dat “herontdekt” wordt.

Antonio Beato (1834-1906), ‘Standbeeld van Ramses II in Memphis, Egypte’, ca. 1880-1890, collectie Rijksmuseum, Amsterdam. Via: Huis Marseille, Amsterdam.

Deze tentoonstelling is bijzonder, omdat het zowel de geschiedenis van Egypte, als die van de fotografie laat zien. Fotografie was in die tijd brand new en we zien hoe verschillende mogelijkheden van dit medium verkend worden. Egypte was op zijn beurt een van de eerste landen is die volledig ontdekt en vastgelegd is met behulp van camera’s. Kijk met deze nieuwsgierige roze bril naar de tentoonstelling, en laat je verbazen door de moeite die sommige fotografen deden om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Wij vinden persoonlijk kamperen al een hoop gedoe, maar denk nog maar even aan die portable doka’s, ontwikkelmateriaal en meerdere camera’s (toen niet zo klein) die de fotografen meenamen, oef.

 Zoals de titel wellicht al verraadt, is dit geen sensationele tentoonstelling waarbij je nieuw werk van upcoming fotografen zult gaan ontdekken. Doordat veel foto’s dezelfde bruin-achtige tonen hebben, krijg je al snel het gevoel dat het veel van hetzelfde is. Dit gevoel heerst vooral in de eerste twee à drie zalen. Hierna wordt het iets gevarieerder, omdat de fotografen dan gaan inzoomen op te gekke straatbeelden en excentrieke Egyptenaren.

Op dit moment laat Huis Marseille twee grote en extreem verschillende expo’s zien. Naast In Egypte – Reizigers en Fotografen 1850-1900 kun je nu ook Jeff Cowen – Photoworks bezoekenTwee voor de prijs van één: dat is een goede deal. Blijf vooral aan de lijn, want aanstaande donderdag bespreken we de tweede expositie!

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 min voor de snelle scanner, een uur of 2 voor de echte foto- fanaticus.
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Huis Marseille biedt een masterclass aan, geheel in het thema van de tentoonstelling: de negentiende-eeuwse fototechnieken. Je gaat met de technieken, die de fotografen uit de tentoonstelling ook gebruikten, foto’s leren ontwikkelen. Klik hier voor meer info en om je in te schrijven.

De tentoonstelling ‘In Egypte – Reizigers en Fotografen 1850-1900’’ is t/m 4 juni 2017 te zien in Huis Marseille.

Meer informatie