De Kunstmeisjes 30 maart 2017

GO | NO GO #52: De hybride foto’s van Jeff Cowen

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer bezochten we wederom Huis Marseille, deze keer voor de expo ‘Jeff Cowen – Photoworks’.

Deze week zijn we helemaal gefocust op Huis Marseille, het fotografiemuseum in een van de mooiste panden aan de Keizersgracht. Op dit moment laat het museum namelijk twee extreem verschillende expo’s zien; afgelopen dinsdag schreven we al over In Egypte – Reizigers en Fotografen 1850-1900, nu is het de beurt aan Jeff Cowen – Photoworks. Vintage foto’s versus abstract-poëtische hedendaagse kunst, op het eerste gezicht lijken de twee expo’s weinig met elkaar gemeen te hebben. Toch delen ze iets heel belangrijks: een wandeling door beide tentoonstellingen is een ontdekkingsreis van de fotografie. Waar de fotografen uit de eerste expo het medium net leerden kennen, gaat Cowen next level met fotografie en maakt kunstwerken die een hybride zijn tussen foto’s, schilderijen en collages.

Mocht je hem nog niet kennen: Jeff Cowen (1966) is een geboren New Yorker, die na zijn studie Oriental Studies als assistent ging werken voor twee straatfotografen, Ralph Gibson en Larry Clark. Als autonoom fotograaf verhuisde hij eerst naar Parijs en vervolgens naar Berlijn, waar hij sinds 2007 woont en werkt. Hij zei over zijn werk: “There is nothing casual about a photograph for me. It is a balance. It must seem effortless and have a fabulous simplicity about it and at the same time it must have this mysterious complexity.” Dit zie je ook zeker terug in zijn werken: ze lijken simpel, maar krijgen hoe langer je kijkt steeds meer diepte. Cowen werkt uitsluitend analoog en “boetseert” zijn foto’s vervolgens door tot ze volgens hem écht af zijn.

Jeff Cowen, ‘Untitled Pfaueninsel 5’, 2014. © Jeff Cowen, via Huis Marseille, Amsterdam

Anders dan andere fotografen, zit Cowen urenlang in zijn donkere kamer om zijn foto’s te bewerken met allerlei chemische processen. Het fotograferen zelf duurt niet lang bij hem, het ‘ware vakmanschap’ komt volgens Cowen namelijk pas in de donkere kamer om de hoek kijken. Eenmaal terug in zijn studio bewerkt hij sommige foto’s nog verder met verf en knip-en plakwerk, totdat hij zijn gewenste eindresultaat heeft bereikt. In een tijd die zo sterk gedomineerd wordt door Photoshop, is Cowens ambachtelijke manier van werken echt old school artsy, zonder er ouderwets uit te zien. Zijn foto’s ogen heel intiem en zijn heel verrassend door de verschillende ingewikkelde bewerkingen.

Jeff Cowen is ook een erg quotable kunstenaar. Zo zei hij bijvoorbeeld: “I am interested in the idea of what in Japanese is called “wabi-sabi” – the achingly beautiful melancholy of life. All beauty must fade and everything will pass, will decay.” Een ander pareltje van hem is: “I transform the sculptures through my process, in the hope to render the statues so that they are breathing, just as we are so lucky to do so for a short but lovely time.” Het is een staaltje poëtische filosofie waar Paulo Coelho of Haruki Murakami jaloers op zouden kunnen zijn. Neem deze quotes mee tijdens je bezoek, want ze kunnen zorgen voor meer betekenis bij zijn werk.

Cowens bijzondere werken krijgen veel aandacht en ruimte, maar na zeven zalen hebben wij wel een beetje een Cowen-overdosis. Wellicht komt het doordat de zalen vrij traditioneel zijn ingericht; wandtekstje hier, kunstwerk midden op de wand, alles netjes naast elkaar. Een kunstenaar die met zijn werken het medium van fotografie zo oprekt, zoiets unieks doet, zou wat ons betreft ook een wat spannendere expositie verdienen. Met een nog levende moderne kunstenaar, hopen wij ook altijd stiekem op een videofragment met bijvoorbeeld een interview ter introductie. Vooral als we het hebben over een kunstenaar met zulke fabulous dromerige citaten.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
45 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Er is geen video-interview te zien in de expositie, maar Ann Gimpel (collectie- en tentoonstellingscoördinator bij Huis Marseille) heeft Cowen wel degelijk uitgebreid gesproken. Hier lees je het leuke stuk dat daar uit is ontstaan: https://www.huismarseille.nl/nieuws/interview-jeff-cowen/

De tentoonstelling ‘Jeff Cowen – Photoworks’ is t/m 4 juni 2017 te zien in Huis Marseille.

Meer informatie