De Kunstmeisjes 05 april 2017

GO | NO GO #54: Totale tulpenchaos

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer zijn we naar Museum Van Loon gegaan, voor de tentoonstelling ‘Turkish Tulips: Gavin Turk’.

Wie bel jij als je een leuk project wilt doen? Als je Gavin Turk (1967) heet, zijn dat onder andere Damien HirstCornelia ParkerGordon Cheung en Philippa van Loon (inderdaad, Van Loon herself). De Britse kunstenaar Turk is een van Young British Artists en needless to say: hij heeft een lekker netwerk. In Museum Van Loon heeft hij de vrije hand gekregen om de tentoonstelling Turkish Tulips vorm te geven. Het thema: de handelsroute van de Tulp van Turkije naar Nederland tijdens de Gouden Eeuw. Je ziet echter geen oude kunst in deze expositie, Turk heeft deze tentoonstelling namelijk ingevuld met voornamelijk hedendaagse kunstwerken van zijn famous friends.

Naast de talloze werken van de eerder genoemde Damien Hirst and company, heeft Turk zelf ook zijn handen uit de mouwen gestoken. Speciaal voor deze expositie heeft hij een nieuw werk gemaakt, met een hedendaagse knipoog naar het handelsverleden van Nederland. Zodra je de weelderige Blauwe Salon binnenloopt, zie je statige portretten, een kostbaar tapijt en een extravagant gouden tafeltje met daarop… een kartonnen tulpendoos. Het contrast tussen de simpele doos en het bombastische interieur is fantastisch, nog meer wanneer je erachter komt dat het alleen een kartonnen doos LIJKT. Het is in werkelijkheid namelijk een loodzware bronzen sculptuur, die zo geweldig goed is beschilderd dat je het niet van karton kunt onderscheiden. Hetzelfde trucje heeft Turk eerder uitgehaald met zijn werk Box (2002-2003), dat ook in deze tentoonstelling te zien is.

Turkish Tulips, Museum Van Loon. Foto’s door Friso Boven, via Museum Van Loon.

Wij worden heel vrolijk van een aantal kunstwerken in deze tentoonstelling. Naast de misleidende “kartonnen” dozen, willen we Five Tulips in a Wan-Li Vase (2016) door Rob and Nick Carter ook zeker even noemen. In dit “digitale schilderij” zie je een vaas met tulpen die er exact zo uitziet als de stillevens van de Gouden Eeuw. Het is echter een video; de tulpen zijn gedurende tien dagen gefilmd, van bloei tot ontbinding. Dit proces zie jij in 25 minuten, wat een heel hoog Harry Potter gehalte heeft: het schijnbaar bewegingsloze werk komt zo nu en dan opeens tot leven.

Het uitgangspunt van de tentoonstelling klinkt even ambitieus als actueel: “Turkish Tulips sluit aan bij actuele thema’s, zoals de globalisatie, de ethiek rond het kweken van nieuwe resistente plantsoorten, de immigratie en de integratie van mensen die vanuit deze regio’s in Nederland zijn komen wonen. De klassieke bloem zal symbool staan voor de fragiele, kleurrijke en onderzoekende handelsroutes van Turkije naar Nederland,” aldus Museum Van Loon. Helaas zien wij hier weinig van terug. Het is erg hard zoeken naar de samenhang tussen de stukken en de overkoepelende boodschap. Wij zien gewoon tulpen. Heel veel tulpen. Verguld, geschilderd, getekend, in bewegend beeld, en dan vergeten we vast nog een aantal voorbeelden. Als je van bloemen houdt, is deze tentoonstelling wel een waar genot, vooral als je je bezoek afsluit met een wandeling door de (levende) tuin aan de achterzijde van het museum.

Turkish Tulips, Museum Van Loon. Foto door Friso Boven, via Museum Van Loon.

Bij deze expo verschijnt geen catalogus, maar een krant. The Hoft Examiner is samengesteld door The House of Fairy Tales (opgericht door Gavin Turk en zijn vrouw Deborah Curtis) en ziet er precies zo uit als het klinkt: een beetje kinderlijk. The House of Fairy Tales is een stichting die zich richt op kunstgerelateerde educatieprogramma’s voor jonge mensen, en de illustraties en opmaak van deze krant ogen ook meer geschikt voor kinderen dan volwassenen. Aan de inhoud schort echter niets; je vindt er ontzettend veel informatie over de (kunst)historische betekenis van de tulp en de tentoonstelling, de kunstenaars die er aan meedoen en hun inspiratiebronnen. Wij bewaren de plaatjes dus voor een meer giechelige bui en zijn erg blij met de aanvullende uitleg, waardoor de verschillende werken in deze tentoonstelling toch iets meer samenhang krijgen.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Bekijk hier de goooooorgeous trailer voor Turkish Tulips, inclusief gesprekken met Philippa van Loon en Gavin Turk, en laat je verleiden.

‘Turkish Tulips: Gavin Turk’ is nog tot en met 29 mei 2017 te zien in Museum Van Loon

Meer informatie