De Kunstmeisjes 15 april 2017

GO | NO GO #56: Alice in Wonderland, maar dan in Wassenaar

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze week hebben we een roadtrip naar Museum Voorlinden gemaakt voor de tentoonstelling ‘De tussentijd’.

We hebben al eerder over Museum Voorlinden geschreven, maar voor wie de memo heeft gemist: dit privémuseum is in september 2016 geopend, midden op een prachtig landgoed in Wassenaar. Kraaijvanger architecten hebben het moderne gebouw ontworpen (we kwijlen al als we er aan denken) dat echt in dienst staat van de kunst: de ruimtes zijn hoog, kijken uit over het groene landschap en alles is super extra strak ingericht (let op: je zult geen enkel onnodig bordje, lampje of stuk apparatuur tegenkomen, alles is netjes weggewerkt). De collectie zelf is ook niets minder dan indrukwekkend; verzamelaar Joop van Caldenborgh (de eigenaar van het museum) heeft de afgelopen 50 jaar topstukken van Maurizio CattelanRichard SerraJan SchoonhovenOlafur Eliasson en nog vele anderen grote namen van de moderne en hedendaagse kunst bijeengebracht en in Wassenaar voor het publiek toegankelijk gemaakt.

Voordat we helemaal in katzwijm vallen, terug naar waar je voor bent gekomen vandaag: de tentoonstelling. De tussentijd is een collectietentoonstelling, wat er op neerkomt dat het museum zoveel mooie kunstwerken heeft dat ze niet allemaal tegelijkertijd aan de museumwanden passen en ze dus afwisselend getoond worden. Dat gaat natuurlijk niet helemaal at random, er is namelijk een thema gekozen: “de niet meetbare innerlijke tijd,” waarin je “niet meer weet hoe laat het is, dat je kunt dagdromen, dat je openstaat voor het onverwachte.” Klinkt een beetje vaag, maar we hebben het wel over moderne en hedendaagse kunst dus je zult je geest een beetje flexibel moeten houden. 43 keer flexibel maar liefst, want zo veel kunstwerken zijn er in deze tentoonstelling te zien.

Installatieshot van de tentoonstelling ‘De Tussentijd’, via Museum Voorlinden

Wanneer je door deze expo loopt, voel je je net als Alice in Wonderland. De kunstwerken zijn heel fantasierijk, vreemd en nemen soms zelfs een loopje met je. Een goed voorbeeld hiervan is de hangende bol van Edith Dekyndt, genaamd Major Tom (2009). Deze “ballon” is gevuld met precies zoveel helium en lucht, dat hij stabiel op één positie blijft zweven tussen grond en plafond. Je denkt echt dat je ogen je bedriegen, maar als je héél goed kijkt, zie je een klein transparant draadje van de grond lopen, wat bovendien alleen toegevoegd is zodat mensen de ballon niet verplaatsen als ze er tegenaan lopen. Hetzelfde effect wordt bereikt door Arturo Hernández Alcázars werk Black Kites (Bird of ill omen); zwarte vuilniszakken gevormd tot een soort vleermuizen lijken mid-vlucht gevangen te zijn in het museum, enkel verbonden met de grond door een touwtje dat aan een steen  vast zit. Het lijkt bijna onmogelijk, maar then again – alles is mogelijk in Wonderland. We kunnen nog even doorgaan met de andere 41 kunstwerken, maar ga maar zelf down the rabbit hole en laat je verrassen.

Er is nog meer te zien op dit moment in Museum Voorlinden. Tot en met 11 juni 2016 zie je de interactieve, neurotische en lichtelijk gestoorde tentoonstelling Say Cheese van Martin Creed. Lees hier terug wat wij over deze tentoonstelling schreven (spoiler: we vonden het te gek). Heb je nog steeds niet genoeg kunst, niet getreurd: er zijn nog meer werken te zien, permanent. Misschien komt het doordat je er echt werk van moet maken om bij Museum Voorlinden te komen, misschien doordat je je even op vakantie waant zodra je het landgoed op rijdt, maar je krijgt écht nooit genoeg van het museum. Wij blijven maar roadtrips naar Wassenaar plannen, al is het om een rondje om het museum te lopen en de architectuur te bewonderen, of even te spieken in de fantastische bibliotheek. Mocht je dus nog niet zijn geweest, zet een bezoek aan dit museum meteen bovenaan je to do-lijst.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
60 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Hier krijg je alvast een sneak preview van je bezoek aan Museum Voorlinden. Mocht je nog meer willen weten over dit spectaculaire privémuseum, vind je hier een interessant artikel over het ontstaan van Museum Voorlinden.

De tentoonstelling ‘De tussentijd’ is nog t/m 30 september te zien in Museum Voorlinden.

Meer informatie