De Kunstmeisjes 25 april 2017

GO | NO GO #59: World Press Photo 2017

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer staan we stil bij de World Press Photo tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.

Aanslagen, oorlogen en slachtoffers van de vluchtelingencrisis – het is dankzij getalenteerde fotojournalisten dat we dit heftige nieuws elke dag in de krant en online zien. Zij vormen onze beeldvorming van de wereld en van geschiedenis in the making, zowel de mooie als de aangrijpende dingen. Zij weten precies op de juiste plek, op het juiste moment te zijn en wagen vaak hun levens om de werkelijkheid vast te leggen. Wanneer wij deze beelden uiteindelijk zien, zijn ze “teruggebracht” tot begeleidende plaatjes bij tekst, nieuws. In de Nieuwe Kerk krijgen deze foto’s (en hun makers) echter de onbetwiste hoofdrol en erkenning.

De World Press Photo-tentoonstelling laat zien dat een foto soms echt meer dan duizend woorden kan zeggen. Meer dan 5000  fotografen uit 125 landen hebben meer dan 80.000 foto’s ingestuurd en in hartje Amsterdam kun je nu de winnaars van verschillende categorieën zien. Ook wordt er elk jaar één grote winnaar gekozen, voor de beste foto van het jaar. Dit jaar is dat de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici, die werkt voor The Associated Press. Hij legde de moord op de Russische ambassadeur in Turkije vast. Op de foto is de 22-jarige politieagent te zien nadat hij op 19 december in Ankara de Rus bij de opening van een fototentoonstelling heeft doodgeschoten. Een heftige gebeurtenis, die volgens de jury ‘de haat in onze tijd verbeeldt’. Mocht je nu denken, ‘Alleen maar moord en doodslag in De Nieuwe Kerk’, niet gevreesd: de categorieën zijn heel gevarieerd, van ‘Hard nieuws’ (inderdaad veel moord en doodslag) tot ‘Natuur’, ‘Mensen’ en ‘Dagelijks leven’.

Foto: The Philippines’ Most Overcrowded Jail, Noel Celis voor Agence France-Presse. Reportage, derde prijs enkel beeld.

Zoals we vorig jaar ook al schreven over World Press Photo, is een bezoek aan deze expositie een moment om stil te staan bij wat er in de wereld gebeurt. Je ziet veel verschillende foto’s van over de hele wereld, waarin schrijnende situaties en mooie momenten op een prachtige manier zijn vastgelegd. Door de compositie, het juiste moment of belichting weten de fotografen een beeld zo pakkend te maken, dat je er ook na je bezoek nog aan terug denkt. Een van de foto’s die nog in ons hoofd spookt is die van Noel Celis, waarin hij mannen in een een cel in de Filipijnse gevangenis heeft vastgelegd. Doordat een van de mannen je aankijkt, word je meegenomen in het werk. Je voelt bijna hoe vies, warm en vol het er moet zijn geweest. Of de foto van Jaime Rojo, wat op het eerste gezicht een gewone mooie foto van veel vlinders bij elkaar lijkt. Het blijken gesneuvelde vlinders na een heftige sneeuwstorm in Mexico, waardoor de soort nog verder uitgedund is.

Foto: Monarchs in the snow, Jaime Rojo. Natuur, derde prijs enkel beeld.

Du moment dat wij de expositie bezochten, was de kermis op de Dam in volle glorie aanwezig en was Amsterdam door de toeristen voller dan ooit. Je zou denken dat we als ervaren tentoonstelling bezoekers een beter moment uitkiezen, maar zelfs de beste overkomt wel eens een foutje. Wees slimmer dan wij en bezoek de expositie wanneer de kermis is afgelopen; deze duurt tot eind april en de expositie is nog tot eind zomer te zien. Binnen is het namelijk al druk genoeg: het prachtige interieur van de kerk, een bord met foto’s van voorgaande jaren, stands met informatie en dan natuurlijk de winnende foto’s van dit jaar. De expositie is redelijk krap en de foto’s hangen dicht naast elkaar. Laat je daardoor niet ontmoedigen en ga stap voor stap langs elke foto. Vaak zeggen de foto’s zelf genoeg, maar het gaat niet altijd alleen om de esthetiek van de foto’s in deze expositie. De teksten erbij zijn net zo belangrijk; samen vertellen ze het verhaal. Dus neem de tijd, keep your focus en geef af en toe een toerist een kleine elleboog zodat je alles goed in je op kunt nemen.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
45 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Dit jaar is er voor het eerst een audiotour verkrijgbaar bij de expositie: voor twee euro hoor je van twintig fotografen het persoonlijke verhaal achter hun winnende foto’s. Wil je het thuis nog eens rustig bekijken, of alvast een sneak peak? Op de website van World Press Photo zijn alle winnaars te zien.

De tentoonstelling ‘World Press Photo’ is nog t/m 9 juli 2017 te zien in de Nieuwe Kerk.

Meer informatie