De Kunstmeisjes 02 mei 2017

GO | NO GO #61: Van nachtclub tot galerie: Children of the Light

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer gingen we langs bij Galerie Gabriel Rolt in de Pijp voor de solotentoonstelling van Children of the Light: Light as Matter.

Ben je ieder weekend te vinden in De School en/of denk je nog steeds met weemoed terug aan Club Trouw? (Voor de oudere lezers onder ons – dit is niet wat je denkt; we hebben het niet over een zaterdagschool of over abonnees van de krant). Hoewel wij stiekem een beetje FOGO zijn geworden, kwamen er bij het zien van deze kunst goede herinneringen boven. Zou jij het liefst iedere dag van de week het euforische gevoel van deze nachtclubs willen ervaren, hop dan eens langs bij Galerie Gabriel Rolt.

Ben je bekend met de hierboven genoemde clubs in Amsterdam, dan heb je sowieso al wel eens het werk gezien van Children of the Light, bestaande uit Christopher Gabriel en Arnout Hulskamp. Het Amsterdamse duo is verantwoordelijk voor alle belichting in De School. Zij maken kunst op basis van licht, vandaar de zeer logische titel van hun eerste solotentoonstelling in de galerie, Light as Matter. Licht bepaald onze waarneming en daarmee onze ervaring van een bepaald plek of situatie. En een ervaring is de beste manier om hun werk te omschrijven: het effect van hun lichtkunst is alsof je je in een twilight zone begeeft.

Installatiefoto Children of the Light, ‘Light as Matter’, beeld via Galerie Gabriel Rolt.

Fonkelende kleuren, flikkeringen van licht, rook en magie. Het absolute hoogtepunt van Light as Matter is het werk Warping Halos. Je stapt een ruimte binnen waar een lichtgevende, steeds veranderende cirkel centraal staat. Als jij net als ons het nog nooit voor elkaar hebt gekregen om fatsoenlijk een zonsverduistering te aanschouwen, dan is het hier alsof je een private viewing hebt van zo’n natuurfenomeen. Als dit wazig klinkt: dit werk valt niet te omschrijven, en is zeker een kwartiertje van je tijd waard. Meer verklappen zou zonde zijn.

Als je Warping Halos hebt gezien, valt de andere zaal misschien wat tegen. Drie grafische, reflecterende werken aan de wand worden gecombineerd met een ronde schijf, die enkel worden verlicht door het licht dat vanuit de gang naar binnen valt. Deze werken shinen in hun ogenschijnlijke eenvoud, maar voelen ook wat ‘makkelijk’ aan. Daarentegen is dit werk wel wat eenvoudiger aan te schaffen voor de verzamelaar die niet toevallig ook een underground nachtclub aan huis heeft.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
15 - 20 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Vice ging met de Children of the Light mee naar De School om hen daar te ondervragen over hun werk. Spoiler alert: het is een interview vol met beeldmateriaal, maar ga het vooral zelf zien!

De tentoonstelling ‘Light as Matter’ van Children of the Light is nog t/m 20 mei 2017 te zien bij Galerie Gabriel Rolt.

Meer informatie