De Kunstmeisjes 04 mei 2017

GO | NO GO #62: Double date met Ger van Elk

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Ditmaal bespreken we een dubbele tentoonstelling: ‘Bearable Lightness of Being’ bij GRIMM Gallery.

GRIMM Gallery in De Pijp is een echte white cube, maar tegelijkertijd heel toegankelijk én met een uitstekende internationale smaak (ergo: coole hedendaagse kunst). We hebben jullie daarom al twee keer naar deze galerie gestuurd: voor de exposities van Michael Raedecker en Dustin Yellin. En je raadt het al: het is weer tijd voor een nieuw bezoek! Maar hier komt de twist: we gaan deze keer niet één, maar twee keer naar GRIMM. De galerie heeft sinds vorig jaar namelijk een tweede vestiging in Amsterdam geopend, aan de Keizersgracht. Nu vraag je je misschien af, wat moet een galerie nou met twee panden in dezelfde stad? GRIMM geeft daar met de dubbele expositie Bearable Lightness of Being perfect antwoord op: een diepteonderzoek naar het werk en de erfenis van de kunstenaar Ger van Elk. Op de Keizersgracht zie je de werken van Ger van Elk himself, waarna je in De Pijp de gelijknamige groepstentoonstelling kunt bezoeken met werk van andere kunstenaars.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar het (bijna) gelijknamige boek van de Hongaar Milan Kundera ‘The Unbearable Lightness of Being’. In dit boek is de filosofie van Nietzsche de rode draad: alles in de geschiedenis is een eeuwig terugkerend fenomeen. Daarmee wil deze tentoonstelling suggeren dat de thema’s en werkwijzen in het werk van Ger van Elk terugkomen, overlappen en vergelijkbaar zijn met de werken van andere kunstenaars.

Installatiefoto van ‘the Bearable Lightness of Being’ (soloshow) op de Keizersgracht, beeld via: GRIMM Gallery, Amsterdam.

Je kunt zelf bepalen welke tentoonstelling je eerst bezoekt, maar wij houden wel van een beetje chronologie en orde (OCD much?) en starten dus met de expo aan de Keizersgracht. Hier zie je verschillende werken uit Ger van Elks oeuvre voorbijkomen en duik je meteen in zijn hoofd. Van Elk was een conceptueel kunstenaar en gefascineerd door thema’s als bijvoorbeeld de horizon. De horizon is een kunstmatig concept: wij hebben bedacht dat hij bestaat, maar eigenlijk is er geen één horizon. Wanneer we in beweging zijn, is de horizon namelijk steeds op een andere plek. Een van de kunstwerken aan de Keizersgracht is een serie foto’s, waarin Van Elk de horizon heeft verwijderd en een “nieuwe” horizon heeft aangebracht op een door hem gekozen punt met behulp van plexiglas lijsten. Als de horizon niet bestaat, kan de kunstenaar dus zelf kiezen waar hij hem neerzet; een staaltje jongensachtige betweterigheid waar wij van moeten glimlachen. Uiteraard komt dit thema ook terug in een werk door een andere kunstenaar in de expositie in De Pijp – seek and you will find! Onze tip bij het bezoeken van deze twee expo’s is om eerst goed naar de thema’s in de werken van Van Elk te kijken (Keizersgracht). Een bezoek aan de groepstentoonstelling (De Pijp) wordt dan een entertaining speurtocht naar vergelijkbare kunstwerken, of juist wellicht een volledig andere interpretatie van dezelfde onderwerpen.

Installatiefoto van ‘the Bearable Lightness of Being’ (groepsshow) in de Pijp, beeld via: GRIMM Gallery, Amsterdam.

The pressure is on voor GRIMM: als je zegt dat de kunstwerken in de tweede tentoonstelling een duidelijke relatie aangaan met het werk van Ger van Elk, moet je dat ook waarmaken. Dat gebeurt deels. Zo hebben we aan de Keizersgracht een groot touw in de ruimte zien hangen, waarmee Van Elk de grenzen en tradities van de beeldhouwkunst opzoekt. Een soortgelijk werk (alleen dan nog een stuk megalomaner, which we love) zien we terug in De Pijp in de installatie van Urs Fischer. Maar niet alle kunstwerken sluiten zo goed bij elkaar aan, visueel of conceptueel. Neem bijvoorbeeld de video-installatie van Elizabeth Price; behalve het (erg voor de hand liggende) feit dat Ger van Elk ook videowerken heeft gemaakt, is het verband ver te zoeken. We geven toe: het is heel bijzonder dat het werk van de bekende Britse kunstenares in Nederland te zien is. Maar de vraag blijft of dit specifieke werk wel echt past in deze tentoonstelling. Helaas biedt de tentoonstellingstekst weinig uitleg; deze is zoals wel vaker bij galeries vrij ingewikkeld geschreven. Stap dus vooral af op een van de medewerkers van de galerie, die je met veel enthousiasme meer zullen vertellen over de werken en oordeel vervolgens zelf of je de connecties tussen de werken geloofwaardig vindt.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
50 min (plus reistijd tussen beide vestigingen)
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Mocht je meer werk van Ger van Elk willen zien, ga dan zeker even naar het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Daar laten ze nu namelijk werken zien die zijn geschonken door de oud-galeriehouder van Van Elk:  http://krollermuller.nl/ger-van-elk-1

De tentoonstelling ‘Bearable Lightness of Being’ is nog t/m 27 mei 2017 te zien in de beide vestigingen van GRIMM Gallery in Amsterdam.

Meer informatie