De Kunstmeisjes 27 juni 2017

GO | NO GO #73: You Are Me. I Am You.

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Ditmaal de tentoonstelling: ‘I Am You. Selected works 1942-1978’ van fotograaf Gordon Parks in Foam.

Foam knalt er tentoonstellingen uit in het tempo waarin een goed bezochte lunchzaak broodjes verkoopt rond 1 uur ‘s middags. Sinds vorige week heeft het hippe fotografiemuseum dan ook weer een aantal nieuwe expo’s te zien, waaronder I Am Youvan de Amerikaanse fotograaf Gordon Parks (1912-2006). Parks is vooral bekend geworden als degene die het minder bedeelde Amerika een gezicht heeft gegeven met zijn camera (zijn ‘weapon of choice’). Hij wilde de keerzijde van The American Dream laten zien: racisme, onderdrukking, geweld, ongelijkheid, rassenscheiding en criminaliteit.

Parks begon zijn loopbaan bij de Farm Security Administration, een overheidsproject om de armoede te bestrijden op het platteland van de Verenigde Staten. Als lid van de redactie, was het Parks’ taak om de armoede vast te leggen, samen met andere beroemde fotografen als Dorothea Lange en Walker Evans. Zijn talent en oog voor wat er speelt in de maatschappij bezorgde hem een baan bij het legendarische tijdschrift Life Magazine, als eerste Afrikaans-Amerikaanse fotograaf ooit. Daar maakte hij bijvoorbeeld de beroemde serie ‘Harlem Gang Leader’, waarvoor hij een maand met de 17-jarige bendeleider Red Jackson optrok. Ook vergaarde Parks faam met zijn foto’s van iconische Afrikaans-Amerikaanse leiders als Malcolm X en Martin Luther King. Maar Parks hield het niet alleen bij maatschappelijk betrokken foto’s en het verbeelden van de zwarte bevolking in Amerika; hij maakte daarnaast gelikte modefoto’s en ook nog twee films (Shaft en The Learning Tree). De tentoonstelling bij Foam geeft een overzicht van de grote thema’s in Parks’ (net zo grote) oeuvre, samen met fragmenten uit zijn films.

Gordon Parks, ‘The Invisible Man’, Harlem, New York, 1952 © Gordon Parks, Courtesy en copyright The Gordon Parks Foundation, via Foam.

Laten we maar met de deur in huis vallen: deze tentoonstelling bevat aardig wat tekst. Bij binnenkomst schrokken we al enigszins van de wandtekst die van plafond tot vloer reikt, maar per thema vind je nog meer teksten. Hierdoor is dit misschien een expositie die je het best solo kunt bezoeken. Je kunt dan lekker op je eigen tempo de teksten lezen en de foto’s bekijken, zonder snelle of ongeduldige vrienden die al lang klaar zijn en jou vervolgens peer pressuren om op te schieten. Een beeld zegt meer dan duizend woorden , maar in dit geval zijn de verhalen erbij te interessant om doorheen te racen. Neem dus vooral de tijd!

Wellicht ben je – net als wij – nog niet zo bekend met het oeuvre van deze geweldige fotograaf. Dankzij deze expo, en wat lees-investering van jezelf, ben je dat straks wel. De expositie is heel rechttoe-rechtaan: de foto’s hangen bijna allemaal op één lijn en er is weinig poespas, alles draait om de beelden. Op het eerste gezicht oogt dat misschien een beetje saai, maar de foto’s zelf zijn dan allerminst. Parks wist namelijk als geen ander een boodschap over te dragen. Neem bijvoorbeeld zijn foto van een gezin dat zo arm is, dat de jongste zoon het pleister van de muren af eet. Parks laat je deze vreselijke werkelijkheid van armoede tot in je tenen voelen, en daar is geen omringende poespas voor nodig.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
45 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Er ligt een prachtig boekx in de Foam-winkel: 288 pagina’s ruim met 200 beelden, waardoor je nog meer te weten komt over deze geweldige fotograaf. Het boek kost € 38,- en je kunt hier alvast een voorproefje krijgen van de inhoud.

De tentoonstelling ‘Gordon Parks – I Am You. Selected works 1942-1978’ is nog t/m 6 september 2017 te zien in Foam.

Meer informatie