De Kunstmeisjes 01 oktober 2017

GO | NO GO #78: Bullets, not brushes

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Ditmaal zijn we bij GRIMM op de Keizersgracht geweest om de tentoonstelling ‘Gunshot Plywood Bronze Works’ van Matthew Day Jackson te bekijken.

Wanneer een galerie twee vestigingen in een stad heeft (Keizersgracht en Frans Halsstraat in Amsterdam), wil het nog wel eens mis gaan wat afspraken betreft. Helaas ook bij De Kunstmeisjes. Daarom schrijft deze week de ene helft van ons lieftallige team over de expositie op de Keizersgracht en drinkt de andere helft koffie in De Pijp. Mocht iemand interesse hebben: de cappuccino bij Boutique del Caffe Torrefazione is echt Italiaans (dik schuim!) en echt heerlijk. Maar voordat we onszelf illusies gaan maken dat we foodbloggers kunnen worden, terug naar GRIMM. Daar zie je nog even (get it while it’s hot) de solotentoonstelling van de Amerikaanse Matthew Day Jackson.

Deze kunstenaar is een geboren en getogen Amerikaan, die in zijn werk heden en verleden combineert en refereert naar de ‘Horriful’-theorie: alles kan tegelijkertijd als horrible en als beautiful ervaren worden. Een van de belangrijkste thema’s in zijn werk is geweld. Volgens Jackson wordt de Amerikaanse geschiedenis beheerst door bloeddorstigheid en destructie. Of zoals hij het zelf zei: “I just recognize that we live in an extraordinarily violent place. And that the boundaries between the haves and the have-nots and those who are and those who are not are usually defined by violence.” Jackson is wellicht niet heel bekend bij het grote publiek, maar binnen de galeriewereld een hele grote naam (met een lekker prijskaartje). Tijd dus voor een kennismaking!

Installatieshot van de tentoonstelling Matthew Day Jackson – Gunshot Plywood Bronze Works. Courtesy of the artist and GRIMM, Amsterdam | New York

De Keizersgracht is een enkele ruimte waarin je meteen de hele tentoonstelling overziet. Dan valt meteen op dat het om minimalistisch en ingetogen werk gaat. May we say a bit boring at first?  Er hangen drie grote zwarte werken en twee kleinere zeefdrukken. De grote werken doen denken aan uitgebrande panelen, maar zijn in werkelijkheid bronzen afgietsels van kapotgeschoten multiplex (plywood, in het Engels, vandaar de titel) platen. Een handvol kapotte platen, meer hoef je echt niet te verwachten van deze expositie. Het werk van Jackson is net als met een kat: je moet even je best doen, maar dan ben je friends for life. Het is daarom echt noodzaak om direct na binnenkomst even goed het persbericht door te lezen of uitleg te vragen aan de galeriemedewerker. Dan kom je er namelijk achter dat de kunstwerken niet enkel een uitbarsting van doelloze agressie zijn, maar er een boeiende boodschap en maatschappijkritiek in verscholen ligt. Kan je niet wachten en wil je dit nu al weten? Lees snel verder!

Matthew Day Jackson, American English (detail), 2017. Courtesy of the artist and GRIMM, Amsterdam | New York

Leuk dat je er nog steeds bent! Now for the interesting part: het verhaal achter Jacksons werken. Aangewakkerd door het nieuwsbericht op 1 augustus 2016 dat een Amerikaanse universiteit in Texas het dragen van vuurwapens toestaat, werd het Jackson allemaal even te kwaad. 50 jaar eerder vonden precies op die campus namelijk de “Clock Tower Shootings” plaats, waarbij 14 mensen overleden en er tientallen gewonden vielen. Vele mass shootings kenmerken de Amerikaanse geschiedenis van de afgelopen decennia, tot aan de actuele police shootings. Als reactie hierop maakte Jackson deze serie. Hij nam panelen van multiplex, het goedkope materiaal waarmee veel huizen in Amerika zijn gebouwd. Deze huizen lijken stevig, maar zijn dit in werkelijkheid verre van. Het fundament van de VS is volgens Jackson te vergelijken met deze huizen van multiplex: het lijkt allemaal mooi van buiten maar een goede windvlaag en het ligt aan gort. De platen zijn door de kunstenaar vakkundig kapot geschoten, waardoor alleen de rand nog overeind blijft. Hij had ook naar een kwast kunnen grijpen, maar dat is niet zijn style. Jackson makes no jokes: dit is wat er momenteel met Amerika gebeurt. Vreselijke verhalen en ook best vreselijke kunst. Maar tegelijkertijd ook mooi. Horriful. Hot damn, he nailed it.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
25 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Dit artikel van The New York Times ter gelegenheid van een eerdere expo van MDJ vertelt je alles: van zijn studie tot zijn visie en waarom hij een raceauto in zijn studio heeft staan. Must-read!

De tentoonstelling ‘Gunshot Plywood Bronze Works’ van Matthew Day Jackson bij GRIMM Gallery op de Keizersgracht is t/m 13 oktober 2017 te zien.

Meer informatie