De Kunstmeisjes 24 oktober 2017

GO | NO GO #80: Finders Keepers

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Vandaag kijken we naar ‘Finders Keepers. The Life of Things’ in Het Nieuwe Instituut.

We hebben allemaal wel eens per ongeluk een hele avond back to back TLC-programma’s gekeken. Een van de meest bevredigende shows in het kader van ‘laten we kijken hoe absoluut verknipt andere mensen zijn, dan valt mijn eigen quarterlife crisis eigenlijk best wel mee’ is My Crazy Obsession. Mensen die de vulling uit een jaren 60-bankstel als middagsnack consumeren, mensen die elke dag hun gezicht schoonmaken met industrieel bleekmiddel, mensen die een liefdevolle relatie met een opblaasbare zwembadkrokodil menen te hebben: you name it, they’ve got it. Het Nieuwe Instituut in Rotterdam gaat nu met de billen bloot en toont zijn eigen crazy obsession: verzamelen.

Van een kunstenaar die plastic uit de oceaan vist om een maatschappelijk statement te maken, tot Adri uit Vlissingen die een collectie van 600 mobiele telefoons heeft — de expositie Finders Keepers. The Life of Things is een verzameling verzamelingen: meer dan 5000 voorwerpen uit zo’n 400 collecties. De tentoonstelling heeft misschien wel het meest “museale” thema mogelijk; in musea draait het immers om verzamelen, conserveren en tentoonstellen. Maar waar in de kathedralen voor de kunst doorgaans schilderijen, sculpturen en schetsen getoond worden, richt deze expositie zich op alledaagse objecten. Eén op de drie mensen in de westerse wereld beschouwt zichzelf namelijk een verzamelaar. Wat die verzameling precies behelst, kan ruim geïnterpreteerd worden, wat blijkt als we langs een eindeloze hoeveelheid kapotte fietsbellen lopen. Dat is ook niet belangrijk, want de centrale vraag in deze tentoonstelling delft een stukje dieper: waarom verzamelen we eigenlijk?

Installatieshot van de expositie, via Dutch Design Daily.

Finders Keepers is een intelligente en actuele tentoonstelling: nog nooit zijn er op de wereld zo veel spullen geweest. We verdrinken in consumptiegoederen en tegelijkertijd zitten onze webshop-winkelmandjes altijd vol. De beweegredenen om een verzameling aan te leggen blijken heel verschillend te zijn, wat deze expositie heel mooi laat zien. Elke collectie is netjes geordend uitgestald als een ware ocd-droom, ernaast een transparant plaatje met uitleg: wie, wat en vooral waarom. Zo komen we bijvoorbeeld kunstenaar Michael Wolf tegen, die gebroken of verbogen kleerhangers verzamelt: “Het is no name design, dat inspireert vanwege zijn gebrek aan esthetiek.” Wolf transformeert ze vervolgens tot exact het tegenovergestelde: de kleerhangers zijn onderdeel van installaties in combinatie met zijn foto’s en daarmee het toonbeeld van esthetiek.

Onze favoriete collectie is echter die van Iza van Riemsdijk uit Rotterdam: zij is mogelijkerwijs de enige verzamelaar ter wereld van vliegenmeppers. Waarom? Ze kocht ooit op vakantie in een afgelegen Japans dorp een vliegenmepper in de vorm van een vlinder: “Het trof me dat iemand zoveel moeite had gedaan om van zo’n alledaags object zo iets bijzonders te maken.” Krijg nou wat, Iza heeft een punt. Dankzij haar collectie en deze expositie valt ons op hoe mooi, interessant en soms confronterend deze dagelijkse objecten zijn. We worden een spiegel voorgehouden over hoe we als consumptiemaatschappij functioneren. Laat mij uw verzameling zien, en ik zeg u wie u bent – wij zijn onder de indruk.

Installatieshot Finders Keepers, door Mathijs Labadie, via Het Nieuwe Instituut

Aan de zijwanden van de zaal hangen beeldschermen, waarop interviews met de verzamelaars worden afgespeeld. Het geluid staat aan, op alle schermen, tegelijkertijd. Daarnaast produceert een van de verzamelingen/kunstwerken ook nog luide muziek. Mochten je trommelvliezen nog intact zijn, komt daar het geluid van het museumcafé om het hoekje nog bij, plus de rennende kinderen boven je hoofd (het plafond is  gemaakt van stalen roosters, wat zo heerlijk meedreunt). De kakofonie aan geluiden die je in deze ruimte tegemoet pulseert is borderline ondraaglijk. Onze tip: zet wat Boeddhistische meditatiemuziek op je iPhone en voorkom een jaar lang anger management-sessies.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
45 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Op 9 november vertelt (mede-oprichter van New Urban Collective) over weer een hele andere verzameling: The Black Archives. Dit archief bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die de nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. Educate yourself.

De tentoonstelling ‘Finders Keepers. The Life of Things’ is t/m 11 februari 2018 te zien in Het Nieuwe Instituut.

Meer informatie