De Kunstmeisjes 05 december 2017

GO | NO GO #84: Girl on fire

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Ditmaal reizen we naar Amersfoort om in Kunsthal KAdE de tentoonstelling ‘VUUR’ van Maria Roosen te bezoeken.

Doe even je ogen dicht en bedenk je de mooiste roze borsten die aan touwen hangen en zachte piemels die rustig in een vaasje liggen te wachten. We hebben het niet over de sexshops op de Wallen, we zijn in Amersfoort, waar kunstenares Maria Roosen je meeneemt in haar sensuele wereld van glas. De expo opent met een knaller, doordat het eerste wat je ziet een grote open ruimte is, waar Roosen ladders heeft neergezet die de hoogte in reiken. Haar werk neemt alle ruimtes in het museum over, van grond tot wand en zelfs tot aan het plafond. De tentoonstelling VUUR is de nieuwste in een reeks van solo-exposities over beeldhouwers, zoals eerder over  Tom Claassen en Henk Visch.

De titel van de tentoonstelling, VUUR, slaat natuurlijk direct op het maakproces van glas waarbij verhitting een leidende rol speelt. Daarnaast heeft het een meer symbolische betekenis en kunnen we het koppelen aan de verschillende aspecten die voelbaar zijn in haar werk zoals; passie, liefde en erotiek. Elk kunstwerk begint met een aquarel waarin ze haar ideeën met veel kleur op papier zet. De volgende stap is om het concept uit te werken in glas. Dit doet ze niet zelf, maar laat ze doen door een glasblazer. We kunnen dus zeggen dat Roosen een conceptuele kunstenaar is: het idee is van haar, ze gebruikt andermans handen (en monden) om het uit te voeren. Dat zorgt er ook voor dat ook het “handschrift” van de glasblazer mede bepaalt hoe haar werk eruit komt te zien. Deze tentoonstelling laat alle onderdelen van haar oeuvre zien: glazen objecten, zelf gemaakte sokkels, installaties, werk op papier en nieuw werk in hout.

Installatie foto: Maria Roosen, ‘Wall’, 2017, beeld: Mike Bink, via Kunsthal KAde.

Let’s keep it short and sweet: wij worden heel enthousiast van het werk van Maria Roosen. Dit enthousiasme komt door haar kleurgebruik, de wulpse en soms zelfs sexy vormen en onderwerpen, en natuurlijk door het materiaal. Glas is ontzettend veelzijdig en Roosen weet het in haar werk zo te presenteren dat we het het liefste continu willen aanraken, voelen en misschien af en toe ook wel aan willen likken. Wat we natuurlijk allemaal NIET hebben gedaan, for the record. Het werk ‘Wall’ (2017), een muurtje tussen twee zalen in dat de doorgang blokkeert, dat bestaat uit glazen bakstenen in alle kleuren die er beschikbaar zijn. Het is mega vrolijk en doet ons stiekem terugdenken aan de heerlijke tijd dat we nog met LEGO speelden. Dan hebben we het nog niet eens over de gang vol borsten en een hele wand vol spermazoïden. Als je deze expo bezoekt heb je kans spontaan zwanger te raken of ineens over te stappen op de vrouwenliefde.

Installatie foto: Maria Roosen, ‘Willy Heads (after Rene Magritte, after Paul McCarthy, Medusa (after Caravaggio))’, 2014, beeld: Peter Cox, via Kunsthal KAde.

Ondanks dat wij geen genoeg konden krijgen van alle prikkels op onze zintuigen, was de tentoonstelling hier en daar toch wat overdadig in negatieve zin. Het prachtige zicht op de benedenverdieping, met een installatie van ranke ladders die naar het plafond reiken en waartussen Roosen koorden heeft geregen met glazen kralen, plastic voorwerpen en echt fruit, is bijvoorbeeld omringd met zwart afgedrukte woorden op de vloer die alle aandacht afleiden. Hoewel deze woorden alle kleuren beschrijven die in het glasblazen mogelijk zijn, botst dit concept met de rust en ruimte die de installatie verdient. Deze rust ontbreekt ook bij sommige sokkels. Bijvoorbeeld onder het werk ‘Willy Heads’ is de opstapeling van nagebouwde dozen en pallets zo aanwezig, dat we de delicate glazen beelden niet goed meer kunnen zien. Een contrast opzoeken kan spannende resultaten opleveren. Een simpele betonnen sokkel had waarschijnlijk een beter eindresultaat behaald zonder de aanwezigheid van het beeld aan te tasten.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
45 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Als je nu net als ons erg aanrakerig wordt van al deze mooie borsten en piemels, dan is er in de kelder een kamertje waarin je in deze behoefte wordt voorzien. In de educatieruimte is namelijk een glazen object waar je wel aan mag komen! Grijp je kans en betast dit heerlijke stukje glas, want elders mag het niet. Ook leuk is dat je hier wat meer ziet over het maakproces van de grote houten sculpturen en zie je objecten die zij in het maakproces gebruikt.

De tentoonstelling ‘VUUR’ van Maria Roosen is nog t/m 7 januari 2018 te bezoeken in Kunsthal KAdE.

Meer informatie