Charlotte Hercules 27 februari 2018

GO | NO GO #98: Humans or nature?

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze week zijn we aan de gracht in het fotografiemuseum Foam voor de expositie ‘Human Nature’.

Sla de krant open (of swipe op je iPad), zet de tv aan of scroll simpelweg door je tijdlijn op Facebook: er is geen ontkomen meer aan, klimaatverandering is een hot topic waar serieus aandacht aan wordt besteed. Of het nou crazy Trump is die er niet in gelooft, foto’s van smeltende ijskappen en bosbranden of zielige filmpjes van walrussen die niet meer op een ijsschots kunnen liggen (tranen met tuiten), wij worden er in ieder geval verdrietig van. Lucas Foglia (1983) ook: hij reist de wereld over en fotografeert wat hem aan het hart gaat. Drijfveer hiervoor is zijn afkomst, opgegroeid op een boerderij buiten New York, omringd door bossen, heeft hij zelf gezien wat voor grootse krachten de natuur heeft. De orkaan Sandy – inmiddels alweer 6 jaar geleden – stroomde het familiebedrijf over en was uiteindelijk de aanleiding voor zijn project Human Nature.

Lucas Foglia, ‘Esme Swimming, Parkroyal on Pickering, Singapore’ © Lucas Foglia / Courtesy of Michael Hoppen Gallery, via Foam.

Het levert een tentoonstelling met een serie intense, kraakheldere foto’s op over de relatie van de mens met de natuur. De foto’s zijn per locatie en onderzoek gerangschikt op de witte muren, vaak niet meer dan drie per onderwerp, waardoor de vele kleuren en het lijnenspel nog sterker naar voren komen. Een waardevolle toevoeging van Foglia is de connecties die hij aan is gegaan met verschillende overheidsprogramma’s en wetenschappers. Wist jij bijvoorbeeld dat men expres bosbranden laat ontstaan om bosbranden te voorkomen? Of dat er ijs wordt gebruikt om sinaasappels juist te beschermen tegen de kou? De foto’s van Foglia laten zien hoe mensen omgaan met de natuur om hen heen, hoe wetenschappers onderzoek doen naar de zon en ijskappen en hoe er in dichtbevolkte steden wordt geprobeerd steeds meer groen aan te leggen (vertical gardens, we love them). Hij geeft aandacht aan nieuwe onderzoeken, zoals neurowetenschappers die onderzoek doen naar het heilzame effect van de vrije natuur op je brein, of klimaatwetenschappers die meten hoe mensen de atmosfeer beïnvloeden

afbeelding: Lucas Foglia, ‘Kate in een EEG kennisstudie in de wildernis’, Strayer Lab, University of Utah, Utah © Lucas Foglia / Courtesy of Michael Hoppen Gallery, via Foam.

Confronterend is de tekst aan het begin van de tentoonstelling: de gemiddelde Amerikaan spendeert 93% van zijn leven binnen. Heftig! De foto’s van woestijnen, bossen, oceanen en ijsvlakten inspireren ons in ieder geval om weer onze bergschoenen te pakken en dit weekend de natuur in te gaan. Maar voor de boekenwurmen die liever binnen blijven: Lucas Foglia heeft wetenschappers met wie hij heeft samengewerkt gevraagd om literatuur aan te bevelen. Dit leesvoer ligt nu in de tentoonstelling en kun je rustig doorbladeren, met uitzicht op de prachtige tuin van het museum!

Lucas Foglia is een verhalenverteller met maatschappelijke betrokkenheid, waarbij de esthetiek nooit uit het oog wordt verloren. Voorafgaand verwachtten wij een tentoonstelling die de klimaatveranderingen kritisch aan het licht brengt, maar hier valt toch nog een kanttekening bij te plaatsen. Foglia neemt in dit debat een uniek standpunt in door de verhalen over mensen, de natuur en de overheid te combineren. Dit weet hij samen te vatten in zijn foto’s, die niet lijken te waarschuwen voor de verandering van het klimaat, maar eerder het ingrijpen van de mens binnen de wildernis laten zien. Hiermee wil hij tonen dat als mensen het weer kunnen veranderen, er geen plek ter wereld meer is die niet is beïnvloed door de mens. Een ingrijpend gegeven, maar helaas komt dit niet geheel naar voren in zijn foto’s, die je eerder bijblijven vanwege hun esthetische kracht.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
20-30 minuten, misschien langer als je nog wat in de boeken wilt bladeren.
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Wil je écht meer weten van zijn werk, dan is niets beter dan om het van de kunstenaar zelf te horen. Hoewel het alweer drie jaar geleden is, gaf Foglia een verhelderende lezing bij het ICP in New York over zijn werk.

De tentoonstelling ‘Human Nature’ is t/m 15 april 2018 te zien in Foam.

Meer informatie