De Kunstmeisjes 19 december 2017

SPECIAL: A Very Arty Christmas Special 2017

Hij is er weer: onze Very Arty Christmas Special! Na een razend succesvolle blog vorig jaar (lees: al onze moeders belden om te zeggen dat ze ‘m leuk vonden), presenteren we dit jaar maar liefst vijf tips voor rond de feestdagen. Van lichtkunst waar je nog dagen sterretjes van gaat zien tot nachtwandelingen door botanische tuinen, wij hebben voor ieder wat wils. Trek dus je thermo-onderbroek uit de kast en ga met ons mee op een Kerstige kunsttour!

Kunstwerk op de Kattenburgerstraat van Peter Vink © Janus van den Eijnden

Amsterdam Light Festival | Amsterdamse grachten en het Marineterrein

Subtiel en magisch of volledig over the top: met lichtkunst kun je beide kanten op. Tijdens de zesde editie van het Amsterdam Light Festival vind je een fijne mix van beide. Zoals elk jaar hebben hedendaagse (internationale) kunstenaars, architecten en designers ieder hun eigen kunstwerk gemaakt en op en rond de grachten geplaatst. Een bijzonder object in de categorie ‘subtiel’ is de thinline van Ai Weiwei – een 6,5 kilometer lange lijn van rood laserlicht, dat het concept van grenzen wil benadrukken. Iets minder subtiel (maar vol spektakel) is de lichtinstallatie bij de Hermitage – HOT DAMN wat flikkeren die lampjes heftig. Liever geen boottochtje? Ga dan naar het Marineterrein waar je (lekker droog) om vijftien kunstwerken heen kunt wandelen.

X-mas factor | Bedenk de meest extravagante Kerstversiering die je ooit hebt gezien en vermenigvuldig dat met duizend. Amsterdam Light Festival schreeuwt Kerstmis. En epileptische aanvallen – doe een zonnebril op zodra je langs de Hermitage komt.

Wanneer | Amsterdam Light Festival is tot en met 21 januari 2018 te zien. De Land Art-sectie op het Marineterrein is wat korter te bewonderen, tot en met 7 januari 2018.

Meer lezen | https://amsterdamlightfestival.com/

Installatieshot van het Stedelijk met het werk: Keith Haring, Untitled (velum), 1986. Foto: De Kunstmeisjes

Keith Haring’s velum | Stedelijk Museum in Amsterdam

Er gebeurt een hoop in het Stedelijk op dit moment; de expositie Jump into the Future(waar we zeker nog op terugkomen) en de volledig vernieuwde opstelling van de vaste collectie, BASE (waar we nog mixed feelings over hebben). Maar vergeet tussen al die tijdloze meesterwerken en tijdelijke presentaties niet omhoog te kijken. Boven de grote trap in het Stedelijk hangt namelijk een groot (12 bij 20 meter!) doek van Keith Haring. Hij maakte dit werk in één dag speciaal voor deze ruimte, ter gelegenheid van zijn grote solotentoonstelling in 1986. Nu is het werk terug in volle glorie, helaas niet voor altijd –so don’t miss out.

X-mas factor | Rondom de trap zijn zitzakken neergezet, zodat je ontspannen naar de installatie aan het plafond kan turen. Goed om acute nekbreuk te voorkomen én om romantiek te bevorderen. Een soort kunstzinnige mistle toe, oeh la la.

Wanneer | Deze installatie is t/m 3 juni 2018 te zien. Het Stedelijk heeft geen aangepaste openingstijden op en rond de feestdagen.

Meer lezen | http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/doek-keith-haring-terug-in-het-stedelijk

Jonas Wood, Still Life with Two Owls, 2014 © Jonas Wood (Collection of Larry Gagosian), via Museum Voorlinden.

Shio Kusaka & Jonas Wood | Museum Voorlinden in Wassenaar

Het spreekt enorm tot de verbeelding: een kunstenaarskoppel. Wij moeten nog steeds stiekem huilen als we denken aan de break-up tussen Marina Abramović en Ulay, en vooral de eerste keer dat ze elkaar na 22 jaar (!) weer zagen tijdens Marina’s performance The Artist Is Present. Een stel dat gelukkig nog wel bij elkaar is, zijn Shio Kusaka en Jonas Wood. En met “bij elkaar”, bedoelen we dan ook heel erg super mega bij elkaar. Ze leven én werken namelijk samen; zij maakt keramiek, hij schildert, en ze zijn elkaars muze. Ze ontlenen motieven aan elkaars werk en laten dezelfde thema’s zien; Japanse esthetiek, popcultuur en moderne kunstgeschiedenis. Hun werken passen bij elkaar als hipsters en opgezette dieren onder stolpen, als kipnuggets en zoetzure saus, als kerstdiners en ongemakkelijke gesprekken over politiek. Deze expo is een absolute must-see.

X-mas factor | Het maakt niet uit met wie je de feestdagen viert: Voorlinden is een crowd pleasertje. De bosrijke omgeving en lange oprijlaan alleen al lijken uit een winters sprookjesboek te zijn geplukt. En dan het museum… Mozes op een driewieler, wat is het toch mooi.

Wanneer | Deze expo is t/m 7 januari 2018 te zien. Museum Voorlinden heeft geen aangepaste openingstijden op en rond de feestdagen.

Meer lezen | http://www.voorlinden.nl/tentoonstelling/shio-kusaka-jonas-wood/

Maaike Schoorel, Waterview Silodam, 2014-2015, via: Gemeentemuseum Den Haag.

Maaike Schoorel | GEM in Den Haag

Het is inmiddels een bekend feitje: we kijken nog geen 30 seconden naar een kunstwerk. En daarvan lezen we 15 seconden het bordje. Of maken we een selfie (guilty as charged, oeps). Enter: Maaike Schoorel. Deze kunstenares dwingt je om even de tijd te nemen en goed te kijken. Op het eerste gezicht lijken haar schilderijen namelijk abstracte vlakken verf waar verder niet veel gebeurt. Tot je opeens een flesje Spa Blauw ontdekt en je naar een stilleven blijkt te kijken. Een stilleven waar een hele dikke sluier overheen is gelegd, je bril is afgepakt, het licht is uitgedaan en je op twee kilometer afstand bent gezet. Je moet dus écht je best doen om de voorstelling te “vinden”. En dat vinden we best geniaal van Maaike Schoorel.

X-mas factor | Van alle expo’s in dit rijtje is dit wellicht de meest high-brow. Maar intellectuelen vieren ook Kerst, dus dit is een perfecte keuze voor het ene lichtelijk pretentieuze familielid dat al in november per groepsmail heeft aangegeven geen Love Actually te willen kijken.

Wanneer | Deze expo is t/m 21 januari 2018 te zien. Check hier alle aangepaste openingstijden op en rond de feestdagen.

Meer lezen | http://www.gem-online.nl/tentoonstellingen/maaike-schoorel

Foto: Janneke Luursema, via Pinterest.

Hortus by Light | Hortus Botanicus in Amsterdam

Nu is de hortus sowieso een lekker plekje in Amsterdam (en Kunstmeisje Nathalie’s gedroomde trouwlocatie, nu alleen de man nog): de palmenkas teleporteert je direct naar een tropisch oord, het Hortuscafé is een heerlijk rustige plek om te werken of te koffieleuten, en dit roze wandje (zie hierboven) is zo mooi dat we bijna vergeten dat de Museumkaart hier niet geldig is. Maar het kan dus nóg leuker: op twaalf data in december en januari kun je tot in de late avonduren romantisch (of sterk aangeschoten, whatever rocks your boat) wandelen door de sprookjesachtig verlichte botanische tuin.

X-mas factor | Alleen Christus himself samen met de Kerstman en hele stapel Kerstkransjes zou meer Christmassy dan dit zijn. Neem wat glühwijn mee in je thermosfles, en ho ho ho!

Wanneer | 21 t/m 24 december, 27 t/m 30 december en 4 t/m 7 januari, tot 22.00 uur open.

Meer lezen | https://www.dehortus.nl/programma/activiteiten/