De Kunstmeisjes 21 november 2018

SPECIAL: Amsterdam Art Weekend 2018

Komend weekend is een van onze favoriete events weer in town! We hebben het niet over een meet and greet met onze Goedheiligman. Wij weten toch wel dat we brave meisjes zijn geweest, daar hebben wij geen bevestiging van een oude, bebaarde man met een gek hoedje voor nodig. Wij doelen natuurlijk op het Amsterdam Art Weekend (23 – 25 november).

Heel Amsterdam staat dan in het teken van nieuwe exposities, performances, lezingen en een hele hoop gezelligheid (lees: drank). Er zijn in totaal meer dan 100 tentoonstellingen te zien – haal je sportschoenen maar tevoorschijn, want you’ve got some work to do! Het AAW gaat los op vrijdagavond met de Gallery Night: alle deelnemende galeries en enkele musea openen hun deuren tot 21.00 uur. De rest van het weekend zijn alle locaties natuurlijk ook gewoon open.

Voelen jullie al een beetje FOMO? What to do, what do? Geen zorgen, wij hebben weer een lijstje paraat. Wij tippen onze vier favoriete galerie-expo’s, met als bonus een sneak peek achter de schermen van de Rijksakademie OPEN.

Joost Krijnen, ‘Weather Conditions’, 2018, via: Gerhard Hofland

Joost Krijnen | ‘Picture the Paint’ | Gerhard Hofland

Voor de tweede keer heeft Joost Krijnen een solo-tentoonstelling bij Gerhard Hofland. We tipten deze kunstenaar al eerder, toen hij deelnam aan de groepsshow van Schefferprijs-winnaars. En een prijs win je natuurlijk niet zomaar! Zijn werken op papier zijn los, speels en lijken alsof ze in een staat van onderbewustzijn zijn neergekrabbeld. Een combinatie van materialen zoals potlood, verf en collagetechniek maakt zijn werk zwierig en tegelijkertijd zit er een vorm van abstractie in, die het voor de kijker lekker spannend houdt. Je kunt er altijd van alles in zien of blijven ontdekken. Krijnens kunst is het ultieme huwelijk tussen het herkenbare en het abstractie.

Gelukkig krijgen we in deze expo geen herhaling van zijn eerdere werk te zien. Krijnen bewijst geen one trick pony te zijn. Het geheel is wat minder kleurrijk dan wat we van hem gewend zijn. Het donkere werk is wat mysterieuzer en heeft net als het voorgaande soms geheimzinnige stukjes. Zien we donkere wolken, inktvlekken of andere figuren? We zullen het misschien wel nooit weten…

Galerie Gerhard Hofland
waar: Bilderdijkstraat 165c
hoe laat: vrijdag: 10:00 – 21:00 | zaterdag: 12:00 – 20:00 | zondag: 12:00 – 17:00
extra:  Op zaterdag 24 november is er een performance van Pinkie Bowtie die begint om 14:00 en eindigt om 16:00.

Julie Verhoeven, ‘Corpsing’, Courtesy of Althuis Hofland Fine Art, via Amsterdam Art

All girl groepsexpositie | ‘Fabric Faces, Powder Phrases’ | Althuis Hofland Fine Art

Het is – terecht – trending topic in de kunstwereld en ver daarbuiten: identiteit en esthetiek in een tijdperk waarin het begrip ‘gender’ steeds vloeibaarder wordt en feminisme bij iedereen op het puntje van de tong ligt. Vrouwen hoeven geen korsetten meer te dragen om de mannelijke blik te bekoren, we hebben veel meer rechten dan alleen het aanrecht, en verkennen onze vrijheid – zowel qua ambities, seksualiteit, uiterlijk, en ga zo maar door. We hebben keuzes te over, maar worden tegelijkertijd nog steeds in veel zaken geremd door boze mannen, boze vrouwen en boze stemmetjes in ons eigen achterhoofd.

Wat doe jij met je lichaam, je identiteit, je seksualiteit, je kledingstijl, je afkomst en je toekomstvisie als vrouw in de 21ste eeuw (of als vader, broer, partner, beste vriend of buurman van een vrouw)? Dit is een vraag die veel kunstenaars bezighoudt. Bij Althuis Hofland Fine Art zie je kunst van maar liefst  zeven vrouwen die zich in hun schilderijen, sculpturen, videowerken en geluidskunst bezighouden met zogenoemde ‘post-gender esthetics and female identity’. Mocht je deze begrippen nog niet kennen, dan is een wijnovergoten openingsweekend meteen de ideale gelegenheid voor een lesje postmodern kunsthistorisch vakjargon?

Althuis Holland Fine Art
waar: Hazenstraat 11
hoe laat: vrijdag: 10:00-21:00 | zaterdag: 12:00-20:00 | zondag: 12:00-17:00

Sanghee Song, ‘Danse Macabre’, Van Zijl /Langhout Contemporary Art, via Amsterdam Art

Sanghee Song | ‘Danse Macabre’ | Van Zijl / Langhout Contemporary Art

De Zuid-Koreaanse kunstenaar Sanghee Song vraagt zich continu af: ‘Waarom gedraag ik me en denk ik na, zoals ik dat doe?’ Ze beseft zich dat wij mensen door veel dingen gevormd worden en er (soms) onbewust naar gaan handelen: door sociale normen, onze opvoeding of onze eigen ervaringen of trauma’s. Ze noemt ze ‘skeletons in the closet’, want je weet niet altijd helemaal wat er achter zit, en wanneer ze hun kop weer opsteken in je gedachten en gedrag.

Bij Van Zijl / Langhout Contemporary Art zie je vanaf komend weekend drie multimedia-installaties van Song: een dubbele video-installatie, een kunstwerk van keramische tegeltjes aan de wand met daarop geschilderde voorstellingen van explosies, en tot slot de installatie ‘Danse Macabre’. Dit is een soort roterende lamp met fragmenten uit het schilderij ‘Danse Macabre’ – ook wel bekend als ‘De Dans van de Dood’ – uit de Kerk van de Heilige Drie-Eenheid in Slovenië. We zien de meest uiteenlopende mensen door wandelende skeletten naar de dood gebracht worden. Een beetje freaky, een beetje filosofisch: wij kijken er naar uit.

Van Zijl / Langhout Contemporary Art
waar: Brouwersgracht 161
hoe laat: vrijdag: 10:00-20:00 | zaterdag: 12:00-20:00 | zondag:| 12:00-17:00
extra: Tijdens AAW zal er bij de galerie op zaterdag 24 november ook een vertoning zijn van de film van Sanghee Song. Niet  warm in de galerie, maar voor iedereen aan de buitenzijde te zien en horen.

Antoinette Nausikaa,’ Draped garments on Zhongnan mountain’, 2018, via: Caroline O’Breen

Antoinette Nausikaä – ‘Breathing Mountains’ | Caroline O’Breen

Fotografe Antoinette Nausikaä trok de wijde wereld in om een stukje onaangetaste natuur te vinden. Waar beter dan op het topje van de hoogste berg? We feel you girl. Soms willen wij er ook even helemaal tussenuit, met name als we weer eens bijna-bijna-bijna een oog zijn verloren in de spits. Nausikaä kwam er echter gauw genoeg achter dat er maar weinig plekken op de wereld zijn waar geen menselijke sporen te vinden zijn.

If you can’t beat them, join them, moet de fotografe gedacht hebben. In haar werk zie je dat ene moment dat cultuur en natuur met elkaar in contact komen. Tientallen citroenen die over een stoep rollen, losse autobanden aan de rand van de weg, struiken vol met kleurrijke kleding. De foto’s zijn mysterieus (want hoe komen al die spullen daar nou?) en verstild. Meditatie met een maatschappelijk randje.

Galerie Caroline O’Breen
waar: Hazenstraat 15
hoe laat: vrijdag: 10:00-20:00 |zaterdag: 12:00-19:00 | zondag: 12:00-17:00
extra: Op zaterdag 24 november is er een speciaal event (talk & meditation) met Maurice Knegtel.

BONUSTIP | RijksakademieOPEN

We noemden ‘m al in de intro: de RijksakademieOPEN. Elk jaar opent de Amsterdamse kunstacademie haar deuren, waarbij tientallen kunstenaars hun nieuwste werk presenteren. Stap hun ateliers binnen en ontdek wat er komende jaren in musea zal verschijnen: crazy ruimtelijke installaties, hyper-meta-ingewikkelde conceptuele kunst en gewoonweg prachtige pareltjes. Kleine kanttekening: in tegenstelling tot bovenstaande galeries, is toegang tot RijksakademieOPEN niet gratis. Bestel online je tickets voor een tientje, of koop ze aan de kassa voor twaalf euro.

Extra leuk: Wij zijn elk jaar vaste gasten bij de RijksakademieOPEN en we nemen jullie dit jaar zelfs mee voor een sneak preview! Kijk mee in onze Instagram Story naar onze favorieten (of kunstwerken waar we geen bal van begrijpen) en laat ons weten welke op jouw not-to-miss lijst komen! Je vindt ons op Instagram via @kunstmeisjes.

RijksakademieOPEN
waar: Sarphatistraat 470
hoe laat: vrijdag: 13.00 – 19.00 uur | zaterdag: 11.00 – 19.00 uur | zondag: 11.00 – 19.00 uur
extra: Kom je het liefst voorbereid aan op de locatie? Lees hier alvast welke kunstenaars er allemaal meedoen. En kun je niet genoeg krijgen van al het talent? Lees dan hier de planning van alle extra events die er bovenop de presentaties te zien zullen zijn. Er worden bijvoorbeeld elk uur Hard Hat Tours gegeven, langs alle verborgen plekken…