De Kunstmeisjes 25 oktober 2016

SPECIAL: De grote Museumnacht special

Jaaaaaa! Op 5 november vindt het leukste kunstevenement van het jaar weer plaats: de Museumnacht in Amsterdam. Met niet minder dan 360 programmaonderdelen in 55 musea ben je al snel in pure paniek heen en weer aan het fietsen over de grachten. Dat willen wij natuurlijk voorkomen, dus hebben we een selectie van de leukste activiteiten gemaakt voor een ‘FOMO free’ night. In deze special gaan we off the grid en slaan we de meest bekende plekken over, zodat je niet in een stampvol museum een half uur in iemands oksel staat te wachten op je cultureel verantwoorde cocktail. Bij dezen presenteren we daarom een op maat gemaakte museumtour, van Huize Frankendael tot Mediamatic en nog veel meer toffe locaties daar tussenin.

VAN BEGIN TOT EIND IN STIJL: HUIZE FRANKENDAEL
Het laatste ‘buitenhuis’ van Amsterdam is op zich al al een bezoekje waard, maar wordt extra speciaal doordat onze vrienden van de Nachtbrakers een mansion take-over doen tijdens de Museumnacht. Zo is er bijvoorbeeld een heuse catwalk show van modeontwerper Kaho To (die dit jaar op de Amsterdam Fashion Week stond), begeleid door operazangeres Fee de Ruiter. Maar ook een van onze favoriete programmaonderdelen vindt hier plaats: de ‘Is het kunst of kan het weg’-quiz, die je met een kritische blik naar kunst laat kijken. Deze locatie is ook de perfecte plek om de avond af te sluiten, want de dj’s van het collectief No Clubs maken van Huize Frankendael de ideale afterparty venue.

Hoe laat vindt het plaats?
21:00-22:15 | Catwalkshow
20:00-23:00 | Quiz: Is het kunst of kan het weg?
23:00-02:00 | Afterparty

Klik hier voor alle interessante activiteiten in Huize Frankendael op een rijtje.

FASHION & GLAMOUR: TASSENMUSEUM HENDRIKJE
Wij houden wel van een beetje glamour en tot ons grote geluk zal er daar geen gebrek aan zijn bij Tassenmuseum Hendrikje. Van alle locaties is dit een grote favoriet door de grote hoeveelheid leuke activiteiten. Zo kun je op deze avond een kijkje nemen in de tentoonstelling Royal Bags, waar je de handtasjes van onder andere Koningin Máxima en Prinses Grace van Monaco kunt zien. Maar er is nog zoveel meer! Je kunt je eigen staatsieportret laten maken door illustrator Lisa Rutten (fuck yes!), stemmen op je favoriete tas uit de selectie genomineerde jonge ontwerpers, je eigen tas ontwerpen, op de foto in de kleine stijlkamer die omgetoverd is tot walk-in-closet, en als pièce de résistance: loungen in de grote stijlkamer waar je door butlers bediend wordt van goede wijnen en exquise hapjes #downtonabbeygoals .

Hoe laat vindt het plaats?
19:00-02:00 | Expositie Royal Bags
19:00-02:00 | Staatsieportret
19:00-02:00 | Ontwerp je eigen tas
19:00-02:00 | Stem op je favoriete ontwerper
19:00-02:00 | Op de foto in de walk-in-closet
19:00-02:00 | Luxueus loungen

Klik hier voor het volledig lijstje van grandioze activiteiten in Tassenmuseum Hendrikje.

ETEND DENKEN, OF DENKEND ETEN: DE HERMITAGE
Krijg je bij het Tassenmuseum nog exquise hapjes, bij De Hermitage is het tijd voor worst en kaas ー eigenlijk de twee dingen waar je ons op elk tijdstip voor wakker mag maken. De link tussen De Hermitage en het ‘worst en kaas’-concept is niet bepaald overtuigend (“terug naar de roots van Catharina de Grote”), maar ach ー just give us the cheese. De Hermitage biedt bovendien nóg een van onze favoriete combinaties aan op deze avond: drank en spelletjes! Tijdens de Russische woorden-bingo spijker je in no time je Russisch bij, en met een volle bingokaart krijg je een wodkaatje (na zdorovje!). Mocht je nu na alle alcohol en dierlijke vetten een kleine interne crisis krijgen: niet gevreesd! Filosofe Rozemund Uljée staat op deze avond klaar om al je levensvragen te beantwoorden.

Hoe laat vindt het plaats?
19:00-02:00 | Wurst und Käse
19:00-00:00 | Russische woorden-bingo
19:00-00:00 | Filosofisch spreekuur

Klik hier voor het gehele overzicht van fabuleuze activiteiten in De Hermitage.

CULINAIR VERANTWOORD: VERZETSMUSEUM
Hoewel je bij het Verzetsmuseum niet direct denkt ‘goh, daar ga ik eens wat lekkers halen’, is dat precies wat er tijdens de Museumnacht gaat gebeuren. De beste mensen van Lekkernijs maken op deze avond speciaal ijs en cocktail-sorbets met vloeibare stikstof, op -196 graden zonder kleur-, geur-, en smaakstoffen. Mocht je nog meer willen weten over verantwoord eten, kan je aanschuiven bij Marijn Frank van het TV-programma De Keuringsdienst van Waarde. Test je kennis en ontrafel alle mythes omtrent bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van producten en onze vitaminebehoefte.

Hoe laat vindt het plaats?
19:00-02:00 | Lekkernijs ijs en cocktails
21:15-21:30 / 22:00-22:15 / 22:45-23:00 | Foodquiz met Marijn Frank

Klik hier voor een overzicht van alle leuke activiteiten in het Verzetsmuseum.

CHOCOLADE OVERDOSIS: DE HORTUS
We zien dat er wellicht een rode draad door onze museumtips loopt (eten en alcohol), maar deze kunnen we niet weerstaan: chocolade in alle vormen en maten op één van onze favoriete plekken van Amsterdam, de Hortus Botanicus. Tijdens de Museumnacht kan je hier verschillende cacaodrankjes (met alcohol, want het is toch een feestje) proeven. De Azteken wisten het namelijk al lang geleden: chocoladedrank geeft kracht en gezondheid (en een hoop troost en liefde, let’s be honest). Naast het drinken van chocolade, kan je het natuurlijk ook eten. In de Hortus is het tijd voor wat experimenteel cacaogebruik, want de hapjes zijn niet alleen zoet, maar ook hartig. Bacon en chocolade, moeten we nog meer zeggen? Om alle calorieën een beetje te compenseren, is er ook gelegenheid om een dansje te doen ー het dj-collectief De Tropen komt langs met een hete mix aan stijlen.

Hoe laat vindt het plaats?
19:00-02:00 | Choco Cocktailbar
19:00-02:00 | Choco bites
19:00-02:00 | Muziek van De Tropen

Klik hier om nog meer heerlijke activiteiten in De Hortus te bekijken.

EDUCATIEF ENTERTAINMENT: EYE FILMMUSEUM
Mocht je nu helemaal het centrum willen vermijden, is EYE de ideale uitvalsbasis. Wij zijn dol op dit museum annex bioscoop annex fantastisch terras met fabuleus uitzicht. En zoals we van ze gewend zijn, heeft EYE weer een prachtige programmering voor je klaarstaan. Volg bijvoorbeeld een masterclass filmprojectie, waarbij je zelf als een pro met een filmrol aan de slag kunt. Of duik de archieven in tijdens de speciale rondleiding Curator’s Choice, waarbij je een speciale selectie van verborgen filmparels krijgt (uit een totaal van 40.000 titels!). Onze favoriete activiteit in EYE is echter de Digi Detox: wij kunnen ons tegenwoordig nauwelijks meer een dag voorstellen zonder digitale technieken ー tijdens de Museumnacht krijg je de kans om samen met je medeverslaafden even af te kicken.

Hoe laat vindt het plaats?
20:00-02:00 | Masterclass Filmprojectie
19:30-20:00 / 21:00-21:30 / 22:30-23:00 / 00:00-00:30 | Curator’s Choice
20:00-01:00 | Digi Detox

Klik hier om alle toffe activiteiten in EYE te checken

OMDAT ER GEWOONWEG TE VEEL LEUKS IS: EXTRA HOTSPOTS

Skatetour van het Architectuurcentrum Amsterdam
Ervaar architectuur op de leukste manier mogelijk: op je skates. Nu duimen dat het een beetje lekker weer wordt. | Skatetours: 19:00-19:30 / 20:00-20:30 / 21:00-21:30 | Lees hier meer.

Erwin Olaf in Arti et Amicitiae
Dol op deze beroemde fotograaf? Op deze locatie aan het Rokin kan je drie van zijn korte films bekijken. | Doorlopend: 19:05-02:00 | Lees hier meer.

Bar-tabac in het Amsterdam Pipe Museum
Oké, nog een beetje meer alcohol in dit lijstje. Ooit Duits rookbier willen drinken? Of speciaal gestookte tabakslikeur? Doe eens gek. | Doorlopend: 20:00-02:00 | Lees hier meer.

Bijzondere installatie in het Holocaustmuseum
Hier gaan wij zeker een bezoekje aan brengen: De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Willem Volkersz maakte een werk van 172 houten koffers en een neon-sculptuur ter herinnering aan de Joodse leerlingen van zijn lagere school die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Een stukje bezinning op deze feestelijke avond. | Doorlopend: 19:00-02:00 | Lees hier meer.

Bizarre kunst in Mediamatic
Bekijk hier 18 varkensharten die tot kunststukken zijn verheven in verschillende fascinerende ontwerpen. Een beetje morbide, wel heel cool. | Doorlopend: 17:00-00:00 | Lees hier meer.


Al keuzestress? Of wil je nog meer zien? Op de site van de Museumnacht vind je een volledig overzicht van alle deelnemende musea en activiteiten, een handige plattegrond, en natuurlijk de tickets. Away we go!