De Kunstmeisjes 26 december 2019

SPECIAL: Museum-roadtrip met De Kunstmeisjes

Tegen het einde van het jaar vliegen de goede voornemens je rond de oren. Onthaasten blijkt het nieuwe stoppen met roken. Deze zen-modus kun je bereiken door een flink potje te yoga-en of je onderbroeken in een Marie Kondo-vouw te draperen. Onze ideale manier van onthaasten (en daarom nummer één goede voornemen voor 2020) is: meer musea op mooie plekken ontdekken en bezoeken. Onze redactie heeft daarom enkele van haar favoriete musea op een rijtje gezet. And away we go!

Exterieur van Museum MORE, via: De Architecten

Carlien Lammers | Museum MORE, Gorssel
“Een museum dat ik al van mijn to-do-lijstje heb afgevinkt en jullie graag cadeau geef, is Museum MORE in de Achterhoek. Dit museum biedt niet één, maar twee prettige locaties om artistiek te relaxen. In de bosrijke omgeving van het Gelderse Gorssel vind je het herenhuis-met-aanbouw dat is uitgevoerd volgens het credo less is more. De museumzalen zijn ruim en licht, en de toegankelijke collectie staat duidelijk in de spotlight. Deze collectie is de perfecte hangout voor degenen die dol zijn op stillevens, portretten of stadsgezichten die niet van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. In dit museum hebben ze namelijk de grootste collectie moderne realisten van Nederland. They are keeping it real, letterlijk, met onder meer het werk van Charley Toorop en Pyke Koch. De tweede locatie van Museum MORE is een heus kasteel met slotgracht. Hier kun je de waan van de dag achter je laten en je onderdompelen in de sprookjesachtige modecreaties van Fong Leng en de magische kunstwerken van Carel Willink. Kijk niet op van een dromedaris in de beeldentuin van Versailles of dystopische straatbeelden, Willink verrast je met, zoals hij zelf zegt, zijn “geamuseerde pessimisme”. Dus klim in die kasteeltorens en drop your hair like Rapunzel.”

Meer informatie over Museum MORE: https://www.museummore.nl

Textiellab, via textielmuseum.nl

Julia Fidder | Textielmuseum, Tilburg
“Gevestigd in een voormalige textielfabriek in Tilburg vind je het Textielmuseum. Hier wordt met enige regelmaat een flinke fles champagne gepopt, kan ik me zo voorstellen; ze slepen de ene na de andere prijs in de wacht. In 2017 won het Textielmuseum de MuseumPrijs en vorig jaar werden ze verkozen tot ‘The Best in Heritage’. Deze laatste prijs ontving het Textielmuseum omdat ze naast inspirerende tentoonstellingen ook educatieve programma’s en een gespecialiseerde werkplaats in huis hebben. Het Textielmuseum is dus niet alleen een museum maar ook een kennis- en ontwikkelcentrum. Bovendien is het de enige plek ter wereld waar design, kunst, mode, erfgoed en innovatie op het gebied van textiel samenkomen. De veelzijdigheid van dit museum zorgt ervoor dat het bruist en leeft. In het museum wordt aan jong en oud uitgelegd dat textiel meer kan zijn dan een stuk stof, terwijl je in het TextielLab midden in het maakproces van internationale ontwerpers, kunstenaars en architecten staat. Uit de machines in het lab komen de meeste toffe ontwerpen gerold, en jij staat erbij en kijkt er naar. En als je echt geluk hebt, heb je zomaar kans om een van de kunstenaars het hemd van het lijf te kunnen vragen.”

Meer informatie over het Textielmuseum: https://www.textielmuseum.nl

Interieur Museum Catharijneconvent, via uitagendautrecht.nl

Hanna de Vos | Museum Catharijneconvent, Utrecht
 “Wie deze kerstdagen nog even langs wil bij baby Jezus, is bij Museum Catharijneconvent in Utrecht aan het goede adres. In dit museum hoef je niet lang op zoek te gaan naar het kerstverhaal; Jezus and friends komen voor op ontelbaar veel altaarstukken, schilderijen en beeldhouwwerken. Het Catharijneconvent is namelijk één van de belangrijkste musea van Nederland als het op middeleeuwse en religieuze kunst aankomt. Klinkt dat misschien wat stoffig en saai? On the contrary! Sta je het ene moment nog stiekem te gniffelen bij een Maria met een nét te groot hoofd of het kindje Christus dat oud genoeg lijkt voor een midlifecrisis, het volgende moment valt je mond vol bewondering open. Zo lijkt de glinsterende schatkamer vol goud, zilver en edelstenen licht te geven in het donker en kun je op een schilderij van de kruisiging Maria’s hartenkreten bijna horen. Maar het beste is misschien wel het jasje waarin de museumcollectie is gestoken. Het Catharijneconvent is namelijk gevestigd in het mooiste museumgebouw van Nederland: een voormalig klooster uit de vijftiende eeuw. Op dezelfde plekken waar de monniken vroeger hun maaltijd aten of hun gebeden zeiden, hangen nu de mooiste kunstwerken. Oren open dus, terwijl je door de kloostergangen en de binnentuin wandelt; ergens in de verte kun je misschien nog de mysterieuze klanken van monnikenzang horen.”

Meer informatie over het Catharijneconvent: https://www.catharijneconvent.nl

Het HEM interieur, via nrc.nl, foto: Walter Herfst

Renee Schuiten | Het HEM, Zaandam
“Dit museum wordt ook wel het Tate Modern aan het Noordzeekanaal genoemd. Niet omdat het zo lekker bekt, maar omdat het er verdacht veel van weg heeft: een industrieel pand vol hedendaagse kunst met een rauw randje. Afgelopen jaar opende het museum haar deuren en was meteen een hit, want Het HEM doet het nét eventjes anders. Ze zijn bijvoorbeeld geopend van twaalf tot twaalf en er is geen museumshop. (Dat laatste is wel even wennen, want wie loopt er niet even binnen in een museumshop na een kunstuitje?) Meanwhile back at the ranch — Het HEM programmeert vier tentoonstellingen per jaar — Chapters — die verbonden zijn aan de seizoenen. Daarvoor halen ze elke keer een andere curator binnen. Niet de usual suspects, maar creatievelingen uit verschillende velden. Het HEM is niet alleen een art space, maar ook een plek waar je gewoon lekker wilt chillen, dankzij de grote ‘woonkamer’, de natuur om je heen, een bar en een restaurant. O, en dan vergeet ik bijna de kunstinstallatie van twee strandwachtersstoelen te noemen! Hier wacht je, als je erop durft te klimmen, een ontspannend uitzicht over het Noordzeekanaal op.”

Meer informatie over Het HEM: het hem 

Keramiekmuseum Princessehof. Beeld Foto Ruben van Vliet, via De Volkskrant

Daphne Rosenthal | Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden
“Onze lezers uit het Noorden weten het natuurlijk allang: het Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is geweldig. De vaste presentatie is een stoomcursus klei en keramiek aan de hand van de meest fantastische en bizarre voorwerpen. Je leert hier verschillende stijlen en technieken kennen, met hun boeiende internationale (handels)geschiedenis. Het museum legt helder uit hoe porselein in de zeventiende eeuw big business werd en zich vanuit China naar het Westen verspreidde. Het mooie van keramiek is dat je er zoveel mee kan doen; je kunt ervan eten, je wand ermee betegelen of er mooie kunst mee maken. In het Keramiekmuseum is van alles te zien: piepkleine Koreaanse kommetjes die wel lijken te zweven, een Engelse theepot in de vorm van een bloemkool, boerenbont servies uit Maastricht en de Ikea-vaas van Hella Jongerius (die misschien wel nu naast je op tafel staat). Keramiek is booming, niet alleen vroeger, maar ook bij hedendaagse makers. Vergeet dus niet de presentatieruimtes op de bovenste verdieping te bezoeken, waar nu tentoonstellingen van Tanja Smeets, Jennifer Tee en Jólan van der Wiel te zien zijn.”

Meer informatie over Keramiekmuseum Princessehof: https://www.princessehof.nl

Interieur, via huissonneveld.nl

Yael Speck | Huis Sonneveld, Rotterdam
“Neem deze winter een kijkje in de jaren dertig van de vorige eeuw. In Rotterdam staat Huis Sonneveld: een museumvilla gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het huis werd gebouwd in opdracht van de familie Sonneveld, die hier ook echt heeft gewoond van 1933 tot 1955. In die tijd was het huis het modernste van het modernste, niet alleen qua architectuur, maar ook op het gebied van design en technologie. Zo heeft het huis grote raampartijen, staat het huis vol met Gispen-meubilair (soms zelfs speciaal ontworpen voor de familie), is er een heus audiosysteem, een elektrische goederenlift, vuilstortkoker, en nog een hoop andere snufjes die toen state of the art waren. Mijn persoonlijke favoriet is in de woonkamer. Hier is namelijk bij de openhaard een geheim deurtje waar een kleine lift achter schuilgaat; via dit liftje werd vroeger hout vanuit de kelder naar boven vervoerd. De villa is in 2001 helemaal gerenoveerd en weer teruggebracht naar de staat waarin het verkeerde toen de familie Sonneveld er woonde. Om het nog huiselijker te laten voelen, is het interieur aangevuld met kleine details in de jaren 30-stijl, zoals het kanariegele ontbijtservies van H.P. Berlage en Piet Zwart.”

Meer informatie over Huis Sonneveld: https://www.huissonneveld.nl