De Kunstmeisjes is opgericht door drie jonge kunsthistorici: Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten- Kniepstra. Wij nemen je mee in de kunstwereld en vertellen welke exposities je niet mag missen.

Kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. Je moet gewoon weten waar het allemaal gebeurt en wat je nu eigenlijk ziet. Samen met onze redacteuren schrijven we wekelijks recensies over tentoonstellingen in Nederlandse musea en galeries. Volg ons ook via Facebook en Instagram.

Waarom we De Kunstmeisjes heten? Omdat we in de kunstwereld werken en over kunst schrijven, uiteraard. Maar ook omdat we een nieuwe betekenis aan het woord willen geven. Kunstmeisjes zijn geen oppervlakkige ‘gallerina’s’ of ‘prachtige hertjes’, maar ambitieuze en nieuwsgierige mensen die niet altijd serieus hoeven te zijn om serieus genomen te worden als kunstkenners. Meer weten over het ontstaan van deze blog? Lees hier ons interview in het Parool en het interview met Hasna el Maroudi in ELLE.

Samenwerken?

Wij staan altijd open voor interessante samenwerkingen. Hoewel de artikelen op deze site onafhankelijk zijn, zijn betaalde posts op onze social media en vormen van ambassadeurschap wel mogelijk. Voor deze en andere mogelijkheden tot samenwerking, neem contact met ons op via onderstaand e-mailadres:

info@kunstmeisjes.com

De Kunstmeisjes

Foto’s: Jitske Schols

Mirjam Kooiman

Oprichter 

Mirjam (1990) deed de master Museumconservator (UvA/VU) en werkte een jaar als conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds 2015 is ze curator bij Foam, en werkt ze graag met jong talent. Naast fotografie en videokunst, heeft ze ook een zwak voor negentiende-eeuwse schilderkunst en had ze het liefst geportretteerd willen worden door John Singer Sargent.

Nathalie Maciesza

Oprichter & Hoofdredactie

Nathalie Maciesza (1989) heeft in 2015 de master Kunstgeschiedenis aan de UvA afgerond en noemt Rembrandt onophoudelijk haar bff. Ze doet de communicatie en is curator hedendaagse kunst bij Museum Het Rembrandthuis, en werkt bij Collectie Six. Ze zoekt in musea en galeries altijd naar kunstwerken die haar aan het huilen kunnen maken – van het lachen of omdat ze haar weten te raken.

Renee Schuiten-Kniepstra

Oprichter & Hoofdredactie

Renee Schuiten-Kniepstra (1989) werkt als creative manager in de kunstwereld. Na het afronden van haar tweede master aan de VU (Kunst-, Markt-, en Connaisseurschap) is ze haar vorige baas tegengekomen op een borrel van een kunstbeurs (het bewijs: netwerken werkt). Ze is gek op conceptuele kunst en lelijke katten. Oh, en ze woont niet in Amsterdam, wel “vlakbij”, maar daar hebben we het verder niet over.

Redactie

Birgit van Beek

Birgit (1994) werkt bij Museum Boijmans van Beuningen. Haar geheime hobby is museumbezoekers afluisteren: ze doet dan alsof ze muziek luistert via haar koptelefoon. Haar favoriete onderschepte opmerking tot nu toe: ‘Dat meisje met die koptelefoon staat al tien minuten voor dit schilderij, ugh!

Julia Fidder

Julia (1997) werkt bij verschillende musea en presentatie-instellingen als kunsteducator. Met een zwak voor hedendaagse kunst die nèt een beetje anders is, struint ze alle plekken voor experimentele kunst in binnen- en buitenland af.

Puck Gerkema

Puck (1993) studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA, en volgde de Master Arts & Culture in Leiden. Mocht ze ooit de loterij winnen, dan hangt ze graag een werk van Frida Kahlo aan de muur.

Ananda Hegeman

Ananda (1995) werkt in het Rijksmuseum, studeert Nederlands en doet een minor Kunstgeschiedenis aan de UvA. Als ze een vrije dag heeft, gaat ze het liefst naar Parijs om Musée d’Orsay te bezoeken, waar de kunstwerken van haar favoriete kunstenaars (Manet, Morisot en Renoir) hangen.

Charlotte Hercules

Charlotte (1995) vormt graag samen met Kunstmeisje Nathalie een love triangle met Rembrandt. Ze is onlangs afgestudeerd MA aan de Universiteit van Amsterdam met een specialisatie in 16de en 17de eeuwse Nederlandse kunst en werkt momenteel bij Sotheby’s Amsterdam.

Maartje Knepper

Maartje (1991) deed de master Museumstudies en werkt nu als docent kunstvakken op een school in Amsterdam-Oost. Ze heeft een voorliefde voor moderne en hedendaagse kunst en verlangt mateloos naar Warhol’s Factory-tijd.

Jule van Ravenzwaay

Jule (1990) is gespecialiseerd in fotografie en videokunst en springt graag in de trein of vliegtuig voor een mooie expositie. Ze werkt als curator voor het Amsterdam Light Festival.

Monique Rodríguez

Monique (1979) studeerde Media & Cultuur aan de UvA. Ze werkte jarenlang als journalist en tekstschrijver, totdat ze ging schilderen en daar haar carrière van heeft gemaakt. Ze woont op steenworp afstand van haar grote liefde, het Stedelijk Museum Amsterdam.

Daphne Rosenthal

Daphne (1979) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze heeft een lichte obsessie voor tweedehands boeken over volkskunst en werkt nu aan een animatiefilm over klei en keramiek.

Yaël Speck

Yaël (1992) creëert verschillende educatieve projecten voor musea om zoveel mogelijk mensen een connectie te laten voelen met kunst. Naast kunst is zij ook verslaafd aan New York en vintage kleding.

Hanna de Vos

Wat Hanna (1994) betreft, geldt voor kunst: hoe ouder hoe beter. Ze wordt ontzettend gelukkig van Middeleeuwse altaarstukken en oude boeken, maar vecht ook graag voor meer representatie van vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld.

Disclaimer

Alle meningen en uitspraken op deze site en aanverwante (social media) pagina’s zijn op persoonlijke titel en op geen enkele wijze verbonden aan of representatief voor de (kunst-)instellingen waar elk van De Kunstmeisjes voor werkt. In het geval dat wij een tentoonstelling in een museum / galerie bespreken waar een van De Kunstmeisjes werkzaam voor is, neemt zij geen deel aan de beoordeling.