De Kunstmeisjes is opgericht door drie jonge kunsthistorici: Nathalie Maciesza, Renee Schuiten-Kniepstra & Mirjam Kooiman. Wij nemen je mee in de kunstwereld en vertellen welke exposities je niet mag missen.

Kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair. Je moet gewoon weten waar het allemaal gebeurt en wat je nu eigenlijk ziet. Samen met onze redacteuren schrijven we wekelijks recensies over tentoonstellingen in Nederlandse musea en galeries. Volg ons ook via Facebook en Instagram.

Waarom we De Kunstmeisjes heten? Omdat we in de kunstwereld werken en over kunst schrijven, uiteraard. Maar ook omdat we een nieuwe betekenis aan het woord willen geven. Kunstmeisjes zijn geen oppervlakkige ‘gallerina’s’ of ‘prachtige hertjes’, maar ambitieuze en nieuwsgierige mensen die niet altijd serieus hoeven te zijn om serieus genomen te worden als kunstkenners. Meer weten over het ontstaan van deze blog? Lees hier ons interview in het Parool en het interview met Hasna el Maroudi in ELLE.

Samenwerken?

Wij staan altijd open voor interessante samenwerkingen. Hoewel de artikelen op deze site onafhankelijk zijn, zijn betaalde posts op onze social media en vormen van ambassadeurschap wel mogelijk. Voor deze en andere mogelijkheden tot samenwerking, neem contact met ons op via onderstaand e-mailadres:

info@kunstmeisjes.com

De Kunstmeisjes

Foto’s: Jitske Schols

Nathalie Maciesza

Oprichter & Hoofdredactie

Nathalie Maciesza (1989) heeft in 2015 de master Kunstgeschiedenis aan de UvA afgerond en noemt Rembrandt onophoudelijk haar bff. Ze doet de communicatie en is curator hedendaagse kunst bij Museum Het Rembrandthuis.  Ze zoekt in musea en galeries altijd naar kunstwerken die haar aan het huilen kunnen maken – van het lachen of omdat ze haar weten te raken.

Renee Schuiten-Kniepstra

Oprichter & Hoofdredactie

Renee Schuiten-Kniepstra (1989) werkt als freelancer in de kunstwereld. Na het afronden van haar tweede master aan de VU (Kunst-, Markt-, en Connaisseurschap) is ze haar vorige baas tegengekomen op een borrel van een kunstbeurs (het bewijs: netwerken werkt). Ze is gek op kunst van na 1950 en kerstpakketten, ook al stellen ze áltijd teleur. Oh, en ze woont niet in Amsterdam, wel “vlakbij”, maar daar hebben we het verder niet over.

Mirjam Kooiman

Oprichter 

Mirjam (1990) deed de master Museumconservator (UvA/VU) en werkte een jaar als conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Sinds 2015 is ze curator bij Foam, en werkt ze graag met jong talent. Naast fotografie en videokunst, heeft ze ook een zwak voor negentiende-eeuwse schilderkunst en had ze het liefst geportretteerd willen worden door John Singer Sargent.

Redactie
Carlien Lammers

Carlien Lammers

Chef Specials

Carlien (1988) praat het liefst non-stop over moderne en hedendaagse kunst. Sinds 2015 werkt ze bij het Stedelijk Museum Amsterdam en richt ze haar pijlen op inclusie in musea. Haar wens is dat iedere potentiële kunstliefhebber er ook een kan worden. In haar vrije tijd scrollt ze graag door Instagram en Gallery Viewer op zoek naar nieuwe parels voor haar gedroomde kunstcollectie.

Zaida Bouwmeester

Zaida (1996) heeft een Bachelor Kunstgeschiedenis (Universiteit Leiden) en op haar werk in een galerie wordt ze elke dag omringd door hedendaagse kunst. Als ze kon tijdreizen, zou ze het Parijs van 1920 onveilig maken met Salvador Dalí, Josephine Baker en F. Scott Fitzgerald.

Birgit van Beek

Birgit (1994) werkt bij Museum Boijmans van Beuningen. Haar geheime hobby is museumbezoekers afluisteren: ze doet dan alsof ze muziek luistert via haar koptelefoon. Haar favoriete onderschepte opmerking tot nu toe: ‘Dat meisje met die koptelefoon staat al tien minuten voor dit schilderij, ugh!

Puck Gerkema

Puck (1993) studeerde Kunstgeschiedenis aan de UvA, en volgde de Master Arts & Culture in Leiden. Mocht ze ooit de loterij winnen, dan hangt ze graag een werk van Frida Kahlo aan de muur.

Ananda Hegeman

Ananda (1995) werkt in het Rijksmuseum, studeert Nederlands en doet een minor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Als ze een vrije dag heeft, gaat ze het liefst naar Parijs om Musée d’Orsay te bezoeken, waar de kunstwerken van haar favoriete kunstenaars (Manet, Morisot en Renoir) hangen.

Sofie Huvaere

Sofie (1989) heeft een Master in de Taal- en Letterkunde (Universiteit Gent)  en vertoeft van 9 to 5 in de designwereld. In het weekend volgt ze de opleiding Beeldende en Audiovisuele Cultuur en gaat ze in de krant op zoek naar verborgen poëzie. De overige tijd dweept ze met de nalatenschap van Prince.

Maartje Knepper

Maartje (1991) deed de master Museumstudies (Universiteit van Amsterdam) en werkt nu als docent kunstvakken op een school in Amsterdam-Oost. Ze heeft een voorliefde voor moderne en hedendaagse kunst en verlangt mateloos naar Warhol’s Factory-tijd.

Laura Korvinus

Laura (1998) studeert Kunstgeschiedenis en Politicologie (Universiteit Leiden). Ze heeft een zwak voor het werk van vrouwelijke makers en kunst met een activistisch randje. De blik van kunstenaars op de wereld van vroeger, nu en straks blijft haar onuitputtelijk inspireren, vooral als die nét een beetje schuurt.

Wouter Maas

Wouter (1987) heeft na een mislukte poging Geneeskunde zijn roeping gevonden in de Kunstgeschiedenis (Universiteit van Amsterdam). Zijn eerste liefde was de Italiaanse renaissance, maar hij gaat tegenwoordig regelmatig vreemd met talloze meesterwerken van de middeleeuwen tot de moderne tijd. 

Monique Rodríguez

Monique (1979) studeerde Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte jarenlang als journalist en tekstschrijver, totdat ze ging schilderen en daar haar carrière van heeft gemaakt. Ze woont op steenworp afstand van haar grote liefde, het Stedelijk Museum Amsterdam.

Hanna de Vos

Wat Hanna (1994) betreft, geldt voor kunst: hoe ouder hoe beter. Ze wordt ontzettend gelukkig van Middeleeuwse altaarstukken en oude boeken, maar vecht ook graag voor meer representatie van vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld.

Eva Zandkuijl

Eva (1996) studeerde aan de Kunstacademie in Breda en is cultuurfilosoof in wording. Ze kijkt graag naar mensen ー op een schilderij of foto en in real life ー en wordt graag een beetje ongemakkelijk van kunst.

Disclaimer

Alle meningen en uitspraken op deze site en aanverwante (social media) pagina’s zijn op persoonlijke titel en op geen enkele wijze verbonden aan of representatief voor de (kunst-)instellingen waar elk van De Kunstmeisjes voor werkt. In het geval dat wij een tentoonstelling in een museum / galerie bespreken waar een van De Kunstmeisjes werkzaam voor is, neemt zij geen deel aan de beoordeling.