Wij geloven dat kunst niet moeilijk hoeft te zijn en al helemaal niet elitair. Daarom gidsen we je sinds 2016 door de kunstwereld. Zodat jij weet waar het allemaal gebeurt en naar welk kunstwerk jij zeker langer dan 20 seconden moet blijven kijken. 

In onze GO | NO GO’s praten we je bij over tentoonstellingen in Nederland en België. In onze SPECIALS en HIGHLIGHTS vertellen we meer over spraakmakende kunstwerken en kunstenaars. Volg ons ook op Instagram en Facebook om als eerste op de hoogte te zijn van onze artikelen én om exclusieve kunsttips te ontvangen. 

Wist je dat je De Kunstmeisjes ook in boekvorm in huis kunt halen? In 2019 is ons eerste boek verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff. Bestel ‘De Kunstmeisjes: 50 kunstwerken om langer dan 20 seconden naar te kijken’ eenvoudig (en lokaal!) via deze link. En sinds september 2023 ligt ook ons tweede boek in de winkel: ‘Meer dan muze. De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst.’ Die vind je o.a. via deze link of in je favoriete (online) boekhandel. 

Dan, het antwoord op de vraag die ons vaker is gesteld dan dat Cindy Sherman zelf model stond voor haar kunstwerken: waarom heten we De Kunstmeisjes? Omdat wij in de kunstwereld werken en over kunst schrijven, vanzelfsprekend. Maar ook omdat we een nieuwe betekenis aan het woord willen geven. Te lang zijn jonge mensen in de kunstwereld, met name vrouwen, bestempeld als oppervlakkige ‘gallerina’s’ of gereduceerd tot ‘prachtige hertjes’. Het is tijd om het begrip ‘Kunstmeisjes’ te reclaimen. 

 

De Kunstmeisjes in de media: een selectie

Over het ontstaan van onze blog: een interview met Ananda Hegeman in het Parool.

Wie zijn wij: een introductie van de blog en ons eerste boek bij Koffietijd.

Meer over ons boek ‘De Kunstmeisjes’: een interview met Hasna el Maroudi in ELLE.

Waarom kunst zo belangrijk is voor ons: een interview met Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen in het Parool.

Over toegankelijk schrijven en de kracht van sociale media: een interview met Bram Donders voor het Bulletin van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici.

Samenwerken?

Wij staan altijd open voor interessante samenwerkingen. Hoewel de artikelen op deze site onafhankelijk zijn, zijn betaalde posts op onze social media en vormen van ambassadeurschap wel mogelijk. Voor deze en andere mogelijkheden tot samenwerking, neem contact met ons op via onderstaand e-mailadres:

info@kunstmeisjes.com

De Kunstmeisjes

Foto’s: Jitske Schols

Nathalie Maciesza

Oprichter & Hoofdredactie

Nathalie (1989) heeft in 2015 de Master Kunstgeschiedenis aan de UvA afgerond en noemt Rembrandt onophoudelijk haar bff. Ze werkt als conservator hedendaagse kunst en interpretatie bij Museum Rembrandthuis. In haar vrije tijd wisselt ze museum- en galeriebezoeken af met shopping sprees bij lokale boekhandels. Haar vriend levert elke maand onder dwang weer wat boekenkastruimte in.

Renee Schuiten-Kniepstra

Oprichter & Hoofdredactie

Renee Schuiten-Kniepstra (1989) volgde een studie Kunstgeschiedenis aan de UvA en deed haar tweede master aan de VU. Ze werkt als freelancer in de kunstwereld en heeft ook nog een website opgericht over landschapskunst: Land Art Nederland. Ze is gek op kunst van na 1950. En op kerstpakketten, ook al stellen ze toch áltijd teleur.

Mirjam Kooiman

Oprichter 

Mirjam (1990) werkt sinds 2015 als curator bij Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Daarvoor deed ze de Master Museumconservator (UvA/VU), waarin ze een jaar werkzaam was als conservator in opleiding bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Naast fotografie en videokunst heeft ze ook een zwak voor negentiende-eeuwse schilderkunst en trekt ze graag de bergen in om te poseren als Der Wanderer über dem Nebelmeer (1818) van Caspar David Friedrich.

Redactie

Puck Gerkema

Puck Gerkema (1993) deed de Bachelor Kunstgeschiedenis (Amsterdam) en Master Arts & Culture (Leiden), waarna ze terechtkwam bij boekhandel Broese in Utrecht. Naast haar werk op de communicatieafdeling, laat ze zich graag verwonderen in musea. Haar favoriete kunstenaars zijn Ogata Gekkō, Etel Adnan en Caroline Walker. Maar dat lijstje wisselt minstens eens per jaar.

Ānanda Hegeman

Ānanda (1995) heeft Kunstgeschiedenis gestudeerd aan de UvA en is nu docent Nederlands in opleiding. Als het maar even kan, reist ze af naar Parijs om Musée d’Orsay te bezoeken, waar ze zo lang mogelijk blijft hangen bij de kunstwerken van Manet, Morisot en Gauguin. Maar stiekem stilt ze er ook haar appetite naar vintage Franse kleding.

Sofie Huvaere

Sofie Huvaere (1989) heeft een Master in de Taal- en Letterkunde (Universiteit Gent) en vertoeft van 9 tot 5 op de communicatiedienst van een dorp met 6500 inwoners. In het weekend vind je haar in theater- of museumzalen en gaat ze in de krant op zoek naar verborgen poëzie. De overige tijd dweept ze met de nalatenschap van Prince.

Maartje Knepper

Maartje Knepper (1991) deed de Master Museumstudies aan de UvA en werkt nu als docent CKV en Film & Media op een school in Amsterdam-Oost. Ze heeft een voorliefde voor moderne en hedendaagse kunst en verlangt mateloos naar Andy Warhols Factory-tijd. Bob Dylan, Lou Reed, Edie Sedgwick en Warhol samen in één ruimte. In New York. Warhol zelf zou zeggen: ‘That’s fabulous!’

Laura Korvinus

Laura Korvinus (1998) studeerde Kunstgeschiedenis en Politicologie in Leiden en Amsterdam. Ze werkt in de hedendaagse kunstwereld, omdat praten met makers over hun werk haar het gelukkigst maakt. Haar hart gaat sneller kloppen van kunst die haar even terugtrekt uit de gedigitaliseerde wereld en van kunst die gaat over de rommeligheid van het leven.

Wouter Maas

Wouter Maas (1987) heeft een beetje laat, maar nog op tijd, zijn roeping gevonden in de Kunstgeschiedenis en studeerde af aan de UvA. Zijn eerste liefde was de Italiaanse renaissance, maar hij gaat tegenwoordig regelmatig vreemd met talloze meesterwerken uit de middeleeuwen tot de moderne tijd.

Hanna de Vos

Hanna de Vos (1994) is uitgesproken als het gaat om kunst: hoe ouder hoe beter. Ze wordt ontzettend gelukkig van middeleeuwse altaarstukken en oude boeken, maar vecht ook graag voor meer representatie van vrouwelijke kunstenaars in de kunstwereld. Daarom is ze afgestudeerd in middeleeuwse, feministische kunstgeschiedenis. Tegenwoordig is ze freelance tekstschrijver en redacteur.

Disclaimer

Alle meningen en uitspraken op deze site en aanverwante (social media) pagina’s zijn op persoonlijke titel en op geen enkele wijze verbonden aan of representatief voor de (kunst-)instellingen waar wij werkzaam voor zijn. In het geval dat wij een tentoonstelling in een museum / galerie bespreken waar iemand werkzaam voor is, neemt zij of hij geen deel aan de beoordeling.