De Kunstmeisjes 01 november 2016

GO | NO GO #19: Amsterdamser wordt het niet

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: ‘Amsterdam 1900’ bij het Stadsarchief.

Je bent er zonder twijfel wel eens langs gefietst: De Bazel op de Vijzelstraat. Maar ben je er ooit binnen geweest? Hier vind je namelijk het Stadsarchief van Amsterdam, dat niet alleen een betoverend mooi interieur heeft, maar ook talloze schatten van onze hoofdstad herbergt en waar regelmatig tentoonstellingen worden georganiseerd. Op dit moment kun je in dit gebouw Amsterdam 1900 bezoeken, de tentoonstelling die aan de hand van 300 magische foto’s de tweede Gouden Eeuw van Amsterdam laat zien.

Deze tentoonstelling toont foto’s van zowel beroeps- als amateurfotografen en geeft de stad op verschillende manieren weer. Rond 1900 gebeurde er veel in Amsterdam; door technologische ontwikkelingen kon de iconische nieuwbouw worden vastgelegd, maar konden ook mensen uit verschillende lagen van de samenleving worden gefotografeerd. Van het Centraal Station in aanbouw tot de klassieke Herengracht, en van luxueus ogende sigarenwinkels op de Hartenstraat tot wandelende weesmeisjes. Amsterdam 1900 is een expositie voor foto-fanatics, Amsterdam-lovers en zelfs het perfecte uitje om je oer-Amsterdamse schoonouders mee naartoe te nemen.

‘Marietje Zeegers, dochter van de fotograaf’, Foto Jan Zeegers, circa 1912. Beide: Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Wij zijn blown away door de mooie beelden van Amsterdam, waar menig Instagrammer stikjaloers op kan zijn. Ook krijgen we een lesje fotografie, want deze expositie laat heel mooi een aantal verschillende typen naast elkaar zien. Zo zijn er bijvoorbeeld de poëtische zwart-wit plaatjes van de Amsterdamse straten door Breitner. Hem kennen we vooral als schilder en hij is misschien wel het beste Nederlandse voorbeeld van hoe fotografie de schilderkunst kan beïnvloeden. We zijn ook dol op de foto’s die achteraf zijn ingekleurd en de autochromes – deze nieuwe techniek werd in 1907 uitgevonden door de gebroeders Lumière, waarbij iedere thuisfotograaf met een simpele glasplaat (voor het eerst!) kleurenfoto’s kon maken.

Hoewel wij na twee rondjes op de begane grond al best tevreden en enthousiast waren, kwamen we erachter dat de tentoonstelling beneden verder gaat! Dit is ook zeker een aanrader, want je wordt door een mega toffe turquoise kluisdeur naar een ruimte met een prachtige vloer geleid. Hier zie je veel interieurfoto’s van de rich and famousAmsterdammers, maar ook de dienstmeiden en de minder gefortuneerde inwoners van deze mooie stad. Vergeet ook niet achterin de bioscoopzaal in te gaan; hier kan je even neerploffen op de weelderige rode bioscoopstoelen en originele filmpjes van het dagelijks leven in de jaren 1900-20 bekijken.

Hoewel de tentoonstelling inhoudelijk gelukkig makend is, oogt de eerste verdieping ook wel heel vol. Kijk zeker niet omhoog; door de 1001 lampen die er hangen, zie je nog uren sterretjes. De tentoonstelling is vrij druk bezocht, dus soms is het even dringen voor de foto’s (pas op voor de handtasjes van oudere dames; deze blijken bijzonder puntig te zijn, vooral als je in de weg staat). Raap dus je geduld bij elkaar, laat je niet afleiden en zoom in op de prachtige plaatjes.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
60 - 90 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Het Stadsarchief geeft rondleidingen door de stad om de vernieuwingen van de twintigste eeuw op te zoeken. Je gaat plekken langs die fotografen toen vastlegden. Hoe leuk is dat! Vanaf 16 oktober kun je elke zondag de twee uur durende rondleiding volgen. Aanmelden doe je via: info@stadarchief.amsterdam.nl

De tentoonstelling ‘Amsterdam 1900’ is nog te zien t/m 5 februari 2017 in het Stadsarchief.

Meer informatie