De Kunstmeisjes 03 november 2016

GO | NO GO #20: Teheran in Amsterdam

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: ‘Doré-hami’ in No Man’s Art Gallery.

We zijn groot fan van deze bijzondere galerie, gerund door vrouwen, en gaven al eerder de tip om hier heen te gaan. De galerie organiseert namelijk pop-up tentoonstellingen op de meest onwaarschijnlijke plekken ter wereld. In deze exposities is werk te zien van lokale kunstenaars, samen met kunst van de internationale kunstenaars die No Man’s Art Gallery vertegenwoordigt. Daarnaast worden regelmatig tentoonstellingen in de galerie in Amsterdam aan de Nieuwe Herengracht georganiseerd.

Lucky us, er is nu weer een tentoonstelling in Amsterdam geland, waarvoor de power women van No Man’s Art in mei naar Teheran trokken en daar op zoek gingen naar de beste kunstenaars. Hun selectie was eerst te zien in de pop-up gallery in Teheran, en nu is het werk van zes kunstenaars uit die expositie in Amsterdam te bewonderen. Door de drie ruimtes van de galerie loop je langs schilderkunst, installaties en videowerk. From Teheran with love.

Arya Tabandehpoor -‘Slide Series’ (2014). Beeld: No Man’s Art Gallery.

Wij waren vooral onder de indruk van Arya Tabandehpoor, die met eigen werk en gevonden foto’s het auteurschap aan de kaak stelt en grenzen van fotografie opzoekt.Slide Series bestaat uit een installatie van oude diaprojectoren met daarin foto’s die hij ooit gevonden heeft. Er lijkt geen overeenkomst te zijn tussen de op zichzelf staande beelden. Dat hoeft ook niet, het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s die hij met dit werk een nieuwe betekenis geeft.

Op het eerste gezicht spreken misschien niet alle kunstwerken uit de tentoonstelling je aan. De werken an sich bekijken is ook niet genoeg. De kunstwerken zelf en het idee achter de tentoonstelling krijgen veel meer betekenis als je je verdiept in het verhaal van de kunstenaars (door middel van de hand-outs naast de werken) of door de uitleg van een galeriemedewerker. Zo ontdek je de kunstwereld van Iran, alleen maar door een veilig tripje naar de galerie te ondernemen.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Lees hier het verhaal achter de expositie in Teheran.

De tentoonstelling ‘Doré-hami’ is te zien t/m 20 november 2016 in No Man’s Art Gallery. (Nieuwe Herengracht 123, in Amsterdam).

Meer informatie