De Kunstmeisjes 08 november 2016

GO | NO GO #21: Mustard ─ Een beetje vreemd, maar wel lekker

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: Magali Reus’ tentoonstelling ‘Mustard’ in het Stedelijk Museum.

Onder de mysterieuze titel Mustard presenteert Magali Reus (1981) haar eerste museale solotentoonstelling in Nederland, en wel meteen in het Stedelijk. Vorig jaar won dit talent al de Prix de Rome, een prestigieuze Nederlandse aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars en architecten. In de catalogus van de Prix de Rome 2015 zei Reus over haar eigen werk: ‘Mensen lezen kunstwerken over het algemeen heel snel. Ze nemen altijd aan dat ze meteen weten waar ze naar kijken. Maar bij mijn werk weet je dat vaak niet.’ Dat belooft wat.

In haar tentoonstelling van bescheiden formaat (maar ruim van opzet), presenteert Reus zeven objecten die zich het beste laten omschrijven als een soort complexe paardenzadels, opgesteld op minimalistische frames. Ieder ‘zadel’ vormt een compositie van talloze materialen, die soms vrij hi-tech aandoen, maar met welk doel? Hoe functioneel het ook oogt, in werkelijkheid shinen deze werken in hun nutteloosheid. Ze zien er in ieder geval futuristisch genoeg uit om in de toekomst wellicht ooit nog eens van pas te laten komen. Maar het blijft bij gissen.

Detail van Harlequin Darts (2016), Magali Reus. Courtesy of the artist and The Approach, London.

De zadels zijn niet de enige kunstwerken in de tentoonstelling. Er zijn ook drie muurreliëfs in speciaal daarvoor gebouwde wanden, die je het gevoel geven dat je naar de achterkant van een installatie kijkt. Wederom abstract en minimalistisch, maar het maakt nieuwsgierig, want het ziet er zo overtuigend uit! We kijken naar een achterkant en we mogen zelf raden wat de voorkant dan zou moeten zijn. Fantasy galore.

Eén zo’n zadel is best wel fascinerend: om te zien hoe minutieus het is gemaakt, maar toch zo totaal nutteloos is. Bij de tweede is het ook nog wel leuk. Maar bij zeven stuks raakten wij toch wel een beetje uitgekeken.

Magali Reus over haar tentoonstelling: ‘De betekenis is niet eenduidig, en ook met de titel van de tentoonstelling hoop ik die op te schudden – ‘mustard’ is western slang voor: ‘to unsettle or disturb cattle’. Oja, het gaat dus niet over mosterd. Deze tentoonstelling is een beetje zoals Rivella: een beetje vreemd, maar wel lekker. Maar dan moet je dus wel van Rivella houden. Anders zul je het alleen maar heel vreemd vinden, en daar blijft het dan bij.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 min. (of 6 min., dit is echt artsy fartsy en als dat je pet te boven gaat, mag je er voor deze ene keer ook doorheen hollen)
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Het is aan te raden om van tevoren al iets meer over Magali Reus te weten te komen, om beter te begrijpen waar zij zich in haar artistieke praktijk mee bezighoudt. Lees bijvoorbeeld dit lovende artikel van Artnet over eerdere werken van haar hand.

De tentoonstelling Mustard is nog te zien t/m 27 november 2016 in het Stedelijk Museum.

Meer informatie