De Kunstmeisjes 01 december 2016

GO | NO GO #25: Ken je Koen al?

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie ‘Soul Shades’ van Koen Vermeule in Borzo Gallery.

Als je hem nog niet kende, is dit het moment om je in hem te verdiepen: Koen Vermeule. Deze kunstenaar is namelijk al jaren heel erg lekker bezig en krijgt as we speak extra veel aandacht in Nederland. Zo is er nu in Zundert een duo-tentoonstelling te zien met het werk van Koen Vermeule en Joris Geurts, waarvoor beide kunstenaars op zoek zijn gegaan naar hun persoonlijke connectie met Vincent van Gogh. FYI: Zundert is de geboorteplaats van Vincent van Gogh, mocht je niet direct onder de indruk zijn van deze locatie. Hoewel wij een tripje naar Brabant nooit afslaan (alaaf all year long!), zijn we eerst richting de Keizersgracht gegaan. Bij Borzo Gallery wordt namelijk momenteel ingezoomd op Vermeule alleen, met een overzicht van zijn laatste werken.

Koen Vermeule: “Mijn werken worden bevolkt door typische stadsmensen, individualistisch, in hun eigen wereld. Bezig met hun mobiele telefoon, naar muziek luisterend op hun koptelefoon. Ik ben gefascineerd door menselijk gedrag in de metropool.” Dit is precies wat je kunt verwachten van de tentoonstelling Soul Shades bij Borzo; beelden in koele kleuren en strakke vormen die direct herkenbaar zijn als hedendaags, maar waar je ook je eigen fantasie aan kunt toevoegen.

Installatie foto met “Eye”, 2016, via: Borzo Gallery.

We zien zowel figuratief werk (waarin je duidelijk mensen of object kunt onderscheiden) als meer abstracte schilderijen, wat de tentoonstelling gevarieerd en verrassend maakt. De galerie is zelf al een best spannende ruimte, met kunst op verschillende verdiepingen en een “verborgen” zaal achterin, dus een bezoek voelt al snel als een ontdekkingstocht.  Een van onze favorieten is een zwart vlak, waarop we relatief witte puntjes zien. Van een afstandje lijken het piepkleine ijsschotsen in de nacht, maar als je goed kijkt blijken het zwanen te zijn die met hun kop onder water duiken.

De tentoonstelling is een kleine trip around the world: op de schilderijen zijn mensen in grote steden van over de hele wereld te zien. Zo kijk je mee over iemands schouder in Beijing en lijkt het net of je tussen de andere mensen van het uitzicht in Tokyo staat te genieten. Voor de Nederlandse city vibes schittert Amsterdam in de hoofdrol in het schilderij van EYE, te zien op de eerste verdieping.

Het schilderij Soul Shades (waar de tentoonstelling naar is vernoemd) is zojuist aangekocht door Museum Voorlinden. Loop deze maand nog even binnen bij Borzo, laat je alles over het werk vertellen en wees totally up to date als je volgende keer in Wassenaar bent.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
15 - 30 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Is Koen Vermeule al je nieuwe favoriete kunstenaar? Bezoek zijn website eens en kijk en lees verder. Ben je in België? In de expositie Power of the avant-garde gaat o.a. Vermeule de dialoog aan met historische avant-garde kunstenaars.

De tentoonstelling ‘Koen Vermeule – Soul Shades’ is nog t/m 24 december 2016 te zien bij Borzo Gallery.

Meer informatie