De Kunstmeisjes 08 december 2016

GO | NO GO #27: De lucht in met Boezem

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie van Marinus Boezem in de Oude Kerk.

Op naar ons favoriete deel van Amsterdam: de Wallen! We gaan namelijk op bezoek bij de Oude Kerk waar kunstenaar Marinus Boezem de hele kerk mocht invullen met zijn kunstwerken, en dat belooft wat. Maar voor hen die de heer Boezem nog niet zo goed kennen, volgt nu eerst een korte geschiedenisles. Want al decennia lang is Marinus Boezem bezig zijn stempel te drukken op de Nederlandse kunst, met het nodige (internationale) succes.

Het werk van Marinus Boezem kenmerkt zich door het gebruik van het weer als meteorologisch fenomeen, in al haar facetten: lucht, wind etc. Het zijn juist de ongrijpbare aspecten van de wind, de lucht en de doorzichtigheid daarvan die hem aantrekken. Daarnaast is Boezem gefascineerd door de Gotische kerk, goed te zien in een van zijn meest bekende werken: De Groene Kathedraal.

Samen met Ger van Elk, Jan Dibbets en Bas Jan Ader vormde Boezem de Nederlandse tak van de internationale conceptuele kunst-stroming. Een stroming waar Nederland een hele belangrijke rol in heeft gespeeld. Zo was er bijvoorbeeld de tentoonstelling Op Losse Schroeven  in 1969 in het Stedelijk Museum. Marinus Boezem hing hier de lakens buiten en opende daarmee de ramen van het Stedelijk om een “frisse wind” te laten waaien.

Beeld: Installatie in de Oude Kerk, beeld: Robert Glas.

Deze tentoonstelling gaat volledig samen met het interieur van de Oude Kerk; Boezems kennis van en fascinatie voor Gotische bouwkunst is overal in terug te zien. Op de grond liggen spiegels die als meteorieten uit de lucht kapot zijn gevallen op de kerkvloer. Door de scherven kun je het bovenste deel van de kerk observeren.

Het hoogtepunt van deze tentoonstelling is voor ons het Labyrint. Dit Labyrint is om een van de grootste zuilen van de kerk heen gewikkeld. De stof waait langzaam op en leidt je naar de kern: een zuil. Deze drager van de architectuur wordt al snel voorbij gelopen, maar nu niet. Zonder jezelf af en geniet van de rust die deze installatie geeft. Het zachte gezoem van de ventilatoren en het waaien van de stof staan zomaar gelijk aan een half uur mediteren.

Voor de dare devils is er de mogelijk om met een lift vijftien meter omhoog te gaan. Vanaf dit hoge punt in de kerk heb je een prachtig uitzicht en kijk je neer op je nietige medebezoekers. En op deze plek heeft Boezem een geheime boodschap achtergelaten. Nieuwsgierig? Dan zul je toch echt zelf naar boven moeten! We don’t kiss and tell. 

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
40 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Het programma “Hollandse Meesters” heeft een aflevering met Marinus Boezem gemaakt. Altijd leuk! Bekijk de film hier.

De tentoonstelling van marinus Boezem in de Oude Kerk is nog t/m 26 maart 2017 te zien.

Meer informatie