De Kunstmeisjes 13 december 2016

GO | NO GO #28: The Nightmare before Christmas

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie ‘Jordan Wolfson pt. 1: MANIC / LOVE’ in het Stedelijk.

Wanneer je de trappen van het Stedelijk bestijgt op weg naar de zalen van Jordon Wolfsons tentoonstelling MANIC / LOVE, komt je een verontrustend, ratelend geluid tegemoet. Loop naar binnen en je zult oog in oog staan met het roodharige schepsel van Jordan Wolfson: een manisch uit zijn ogen kijkende robot in de vorm van een naar jongetje met sproetjes. Hangend in stalen kettingen in een theatrale constructie, wordt hij omhoog getrokken, tegen de grond gesmeten, over de vloer gesleept of ligt hij roerloos te wachten op de volgende marteling. Een aanrader!

Jordan Wolfson, Colored sculpture, 2016, collection LUMA Foundation, courtesy the artist, Sadie Coles HQ London and David Zwirner, NY. Photo: Dan Bradica.

Waarom in godsnaam, zul je wellicht denken. Omdat deze ‘animatronic’ je soms aan zal kijken. Machteloos staan we toe te kijken hoe de kettingen – die een eigen karakter in het geheel lijken te hebben – complete controle hebben over het kereltje. Maar omdat het jongetje oogcontact met je lijkt te zoeken, worden we deelgenoot van het werk. De innerlijke strijd tussen onze positie als ramptoerist, met wellicht medelijden voor de situatie van het jongetje en tegelijkertijd de afkeer tegen zijn eigen pesterige gezichtsuitdrukking, maakt het werk naar onze mening verontrustend briljant.

Dat manische ventje heeft ook af en toe even tijd nodig om bij te komen. De installatie wordt daarom dagelijk tussen 13.00 en 14.00 uur even uitgezet, en tijdens de avondopenstelling op vrijdagen ook nog tussen 18.00 en 19.00 uur. Niet vergeten!

Jordan Wolfson, still from Raspberry Poser, 2012, courtesy the artist, Sadie Coles HQ London and David Zwirner, NY.

Heb je even genoeg gehad van “Chucky Junior”, laat je dan meevoeren langs twee “digitale schilderijen” naar de achterste zaal op de aanzwellende klanken van Beyoncé’s hit Sweet Dreams. Trek je schoenen uit, strijk neer op de extreem aaibare vloerbedekking en zet je verstand op nul terwijl je kijkt naar het volgende hoogtepunt in deze tentoonstelling: Raspberry Poser. Dit videowerk heeft de neiging om in eerste instantie onbegrijpelijk over te komen. Boordevol ogenschijnlijk random elementen uit onze consumptiemaatschappij en internetcultuur, zul je misschien niet meteen weten wat je aanmoet met de akelige acties van de roodharige cartoon, de met kleine hartjes gevulde condoom die rondzweeft en het HIV-virus dat door het beeld danst. A sweet dream or a beautiful nightmare?

Als je deze tentoonstelling net zo waanzinnig vindt als wij, dan kun je je verheugen op ‘Jordan Wolfson pt. 2: TRUTH / LOVE’. Alsof dit allemaal nog niet genoeg was, wordt Raspberry Poser vanaf 18 februari vervangen door een andere video-installatie, en maakt het jongetje in de kettingen plaats voor Wolfson’s eerste animatronic creatie Female Figure uit 2014. To be continued…

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
Laat de tentoonstelling echt op je gevoel inspelen, neem een uur de tijd!
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Het Stedelijk maakte een teaserfilmpje voor de tentoonstelling, waarin Jordan Wolfson zelf uitleg geeft aan zijn werken en motivaties.

De tentoonstelling ‘Jordan Wolfson: MANIC / LOVE’ ’ is nog t/m 29 januari 2017 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam. Daarna is het tijd voor deel 2 van Jordan Wolfsons tentoonstelling: TRUTH / LOVE (18 feb. t/m 23 apr. 2017)

Meer informatie