De Kunstmeisjes 15 december 2016

GO | NO GO #29: De magische wereld van de kunstenaar-superster Dustin Yellin

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer: de expositie ‘10 Parts’ van Dustin Yellin bij Grimm Gallery.

Wow! GRIMM Gallery is lekker bezig met een nieuwe vestiging op de Keizersgracht in Amsterdam. Maar wij reizen nog even af naar hun eerste locatie in de Pijp, waar nu de installatie van Dustin Yellin te zien is. Deze Amerikaanse kunstenaar knalt er niet alleen prachtige kunstwerken uit, hij is ook oprichter van de New Yorkse art hub Pioneer Works. In dit hippe kunstcentrum kun je niet alleen Yellin zelf tegenkomen die met een klein leger aan assistenten aan het werk is, maar ook bekende namen als Solange Knowles, Jake Gyllenhaal en Jemima Kirke (van Girls ja!). Daarnaast brengt Yellin (onder de paraplu van Pioneer Works) jaarlijks een dik interdisciplinair magazine uit: Intercourse. Maar vandaag kijken we naar waar het bij Yellin in de eerste plaats om draait: mega gedetailleerde en magisch ogende kunstinstallaties.

Installatiefoto: ‘Dustin Yellin – 10 Parts’, via GRIMM Gallery

Dustin Yellins werk kenmerkt zich door het gebruik van glasplaten en piepkleine papieren knipsels. Laag per laag bouwt Yellin zijn kunstwerken op, een soort kijkdoos 2.0. Van de zijkant gezien lijken het slechts opgestapelde glasplaten, maar als je er recht voor gaat staan zie je een heel landschap vol met bizarre en mooie figuurtjes wat direct doet denken aan Hieronymus Bosch’ De Tuin der Lusten. Het werk is niet alleen betoverend en intrigerend, het laat ook een stukje ambacht zien; zijn kunstwerken ontstaan uit goede ideeën én hard werken.

10 parts is niet alleen visueel gezien echt indrukwekkend, het heeft ook een actuele en belangrijke boodschap. Yellin laat met 10 parts zien wat de toekomst van de mensheid is als we door blijven gaan met het verwoesten van de aarde. Van ijzige pieken ontwikkelt de installatie zich tot angstaanjagende overstromingen. Dit kunstwerk biedt een reality check die nog steeds heel erg nodig is.

Installatiefoto: ‘Dustin Yellin – 10 Parts’, via GRIMM Gallery

Een mooie toevoeging aan de installatie zijn de negatieven van de paper-clippings die Yellin heeft gebruikt. Ingelijst aan de muur zie je uit welke afbeeldingen Yellin zijn piepkleine figuurtjes heeft gehaald. Misschien leuk om te weten: GRIMM is natuurlijk een galerie, dus deze negatieven zijn gewoon te koop.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Wil je van Yellin zelf horen hoe zijn kunstwerken worden gemaakt? Kijk dan hier zijn TED Talk uit 2014. Op Instagram kun je ook zowel hem (@dustinyellin) als Pioneer Works (@pioneerworks) volgen voor je wekelijkse dosis mooie kunst. Bekijk hier alvast een video van the making of, een achter de schermen bij het installeren van de expo.

De installatie ‘10 Parts’ ’ is nog t/m 7 januari 2017 te zien bij GRIMM Gallery in Amsterdam.

Meer informatie