Ananda Hegeman 13 juli 2021

GO NO GO #296: Schilderen met spijkerstof

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer waren we in Museum Rijswijk voor de tentoonstelling van Ian Berry, ‘Splendid Isolation’. 

We weten niet precies hoe het met jullie zit, maar wij kunnen de dagen dat we het afgelopen jaar spijkerbroeken hebben gedragen op twee handen tellen. Loungewear is wat de klok sloeg. Gelukkig gaan we inmiddels weer vaker fully dressed de deur uit. Mocht je nou niet meer in je pre-corona jeans passen of gewoon toe zijn aan een nieuwe garderobe, weet Ian Berry (1984) wel raad met je oude spijkerstof. De Britse kunstenaar verovert de afgelopen jaren namelijk de kunstwereld met zijn collages van denim. Op het eerste gezicht lijken zijn werken realistische schilderijen of foto’s met een blauw filter eroverheen. Van dichtbij is echter te zien dat de werken heel precies zijn opgebouwd uit meerdere lagen denim in verschillende kleuren blauw. Museum Rijswijk toont nu als eerste museum in Nederland een grote selectie werken van Berry.

Ian Berry, 'The Game', 2013, via: Museum Rijswijk

Al tijdens zijn opleiding maakte Ian Berry graag portretten van krantenpapier, maar toen hij een stapeltje oude spijkerbroeken kreeg, ging hij daarmee experimenten. Wat volgde was een reeks portretten van beroemdheden; zo vereeuwigde hij modeontwerper Giorgio Armani in die begindagen in denim. Na bijna elf jaar experimenteren, onder andere met vele soorten lijm, heeft Ian Berry zijn ‘art in denim’ geperfectioneerd. In zijn Londense atelier werkt Berry het liefst op de grond met om zich heen een berg spijkergoed. Voordat hij begint, rangschikt hij de stof van licht naar donker. Vervolgens schildert hij als het ware met denim. Gemiddeld doet hij twee maanden over een kunstwerk en voor een werk gebruikt hij al snel meer dan 12 broeken. Een voorkeur voor een specifiek merk heeft de kunstenaar niet. In het begin kreeg hij van vrienden en bekenden spijkerbroeken, maar nu krijgt hij onder meer materiaal van Pepe Jeans London.

Ian Berry, 'The Newsstand', 2016, via: Museum Rijswijk

Het zal je niet verbazen dat Berry met zijn jeansobsessie een grote liefde voelt voor de Amerikaanse cultuur. In de tentoonstelling zie je dit veelvuldig terug in de ‘schilderijen’ van Hollywood mansions met grote zwembaden of beelden van typische Amerikaanse diners. Voor mij was het hoogtepunt The Newsstand, een ode aan een langzaam verdwijnend onderdeel van big city life in New York. De collage is bijna drie meter breed en als je de blauwtonen even wegdenkt, lijkt het alsof je voor een echte nieuwskiosk in NYC staat. Vroeger vond je deze kiosken nog op elke hoek van de straat, maar tegenwoordig zijn er in de hele stad nog maar 300 te vinden (vergeleken met bijna tweeduizend in het midden van de vorige eeuw). Berry heeft aan elke krant, candybar of zak chips tot in het kleinste detail gewerkt. Je kan makkelijk een half uur voor het werk blijven staan om koppen te lezen waarna je stiekem The Economist met Barack Obama of de Vogue met Kate Moss als covermodel mee wil nemen.

Zaalopname 'Ian Berry - Splendid Isolation’, 2021, via: Museum Rijswijk

Mocht je een ouder of auntie zijn, neem dan vooral je kids of neefjes en nichtjes mee.  Kinderen zijn namelijk dol op Berry’s werk. Andersom kijkt hij met een kinderlijke fascinatie naar de wereld. Zijn zoontje was bijvoorbeeld zo onder de indruk van de actie ‘#iclapforcareworkers’ (het klappen voor zorgmedewerkers), dat de kunstenaar een projectie maakte met daarop zijn klappende handen. Uiteraard ook weer van spijkergoed. Naast de klappende handen, riep hij zijn volgers op sociale media op om hem een foto te sturen van deze vervreemdende tijd thuis. Van een aantal foto’s vervaardigde hij collages plus een installatie met de titel Stay Behind Closed Doors. Van zijn eigen huis in Londen maakte de kunstenaar een een-op-een kopie. Alles, van zijn bed en stoel tot platenspeler, platen en plantjes zijn van denim gemaakt. Zijn de kids na de tentoonstelling geïnspireerd? Dan kunnen ze in de kelder van het museum zelf aan de slag met denim collages terwijl jij lekker van een drankje kan genieten in de prachtige binnentuin. Of ga zelf aan de slag met de jeans die er liggen. Of doe het allebei (10/10 would recommend).

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
60 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Wil je Berry aan het werk zien (en tegelijkertijd naar zijn fijne accent luisteren)? Kijk dan de korte documentaire Jeans Painting op YouTube.

De expositie ‘Splendid Isolation’ is nog t/m 15 augustus in Museum Rijswijk te zien.

Meer informatie