Laura Korvinus 07 november 2023

GO | NO GO #362: Hilma’s hedendaagse hemelruim

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer bezocht onze redacteur Laura Korvinus de tentoonstelling ‘Cycle, Portal, Path’ in Nest, Den Haag.

In het heldere witte licht dat door de muren wordt gereflecteerd, moeten mijn ogen even wennen aan de ruimte. Langzaam keert mijn oriëntatievermogen terug. Ik sta met beide benen op de grond, maar om me heen lijkt alles te pulseren, golven en stromen. Voor de tentoonstelling Cycle, Portal, Path in Nest is de white cube omgetoverd tot een scenografie van muren die als linten de verschillende ruimtes met elkaar verbinden, ontworpen door Remco Osório Lobato. Zo vormen ze een organisch geheel met de kunstwerken en met het gedachtegoed van de inspiratiebron van de tentoonstelling: Hilma af Klint (1862-1944). 

Hilma af Klint, 'The Ten Largest, Group IV, No. 2, Childhood', 1907, Courtesy The Hilma af Klint Foundation, via Kunstmuseum, Den Haag
Hilma af Klint, 'The Ten Largest, Group IV, No. 8, Adulthood', 1907, Courtesy: The Hilma af Klint Foundation, via Kunstmuseum, Den Haag
Hilma af Klint, 'The Ten Largest, Group IV, No. 2, Childhood', 1907, Courtesy The Hilma af Klint Foundation, via Kunstmuseum, Den Haag
Hilma af Klint, 'The Ten Largest, Group IV, No. 8, Adulthood', 1907, Courtesy: The Hilma af Klint Foundation, via Kunstmuseum, Den Haag

Hilma Af Klint wijdde haar leven aan de kunst in een tijd dat de wereld razendsnel veranderde, toen röntgen en radioactiviteit werd uitgevonden, oorlogen meerdere continenten opslokten en wetenschappelijke aannames als dominostenen omvielen. In het oog van de storm, haar eigen atelier, hield de kunstenaar spirituele bijeenkomsten, seances, met collega-kunstenaars om deze nieuwe wereld beter te begrijpen. En om erachter te komen of er ook iets groters aan ten grondslag lag. Met gesloten ogen en opperste concentratie lieten de vijf vrouwen – ze noemden zichzelf De Fem – tijdens de seances hun potloden over papier glijden, naar eigen zeggen door spirit guides hierin gestuurd. Voor de abstracte beeldtaal die eruit voortvloeide, was de wereld echter nog niet klaar, aldus Af Klint. Ze drukte haar nabestaanden op het hart dat haar spirituele kunstwerken pas twintig jaar na haar overlijden aan het publiek mochten worden getoond. Uiteindelijk gebeurde dit pas in 1986, ruim veertig jaar nadat Af Klint was overleden. Maar de laatste jaren heeft Af Klints kunst ineens een vlucht genomen: er komen steeds meer tentoonstellingen van haar werk, en het publiek is niet weg te slaan. Op dit moment is haar werk te zien naast dat van Piet Mondriaan in het Kunstmuseum Den Haag. Niet ver daarvandaan, in Nest, borduren elf kunstenaars voort op de artistieke nalatenschap van Af Klint.

Buhlebezwe Siwani, 'AmaHubo', 2018
Buhlebezwe Siwani, 'AmaHubo', 2018
Buhlebezwe Siwani, 'AmaHubo', 2018
Buhlebezwe Siwani, 'AmaHubo', 2018

Aan de hand van drie onderwerpen laat de tentoonstelling Cycle, Portal, Path zien hoe de filosofische, sociale en ecologische ideeën van Hilma Af Klint bewust of onbewust terugkomen in het werk van hedendaagse kunstenaars. Cycle verbeeldt de vervlechting van de mens met de natuur, Portal onderzoekt hoe spirituele ideeën en kunst met elkaar samenhangen en Path blikt vooruit naar de ontwikkelingen van technologie. In sommige werken herken je direct de beeldtaal van Af Klint. De gedetailleerde lijntekeningen van Johanna Unzueta (1974), bijvoorbeeld, bestaan uit platte eclipsen en geometrische vormen, die een bijna hypnotiserende werking hebben als je er voor staat. Wanneer je het werk van dichterbij bekijkt, zie je dat de kosmische vormen zijn opgebouwd uit duizenden lijnen, als dunne weefsels in een tapijt. De kunstenaar was net als Af Klint gefascineerd door de fysieke aspecten van het schilderen, en hoe de cirkelende bewegingen die ze met haar hand over de doeken maakt overal in de natuur terugkomen, zoals in de vleugels van een motvlinder of in de banen van Jupiter. In het werk AmaHubo (2018) van Buhlebezwe Siwani (1987) vormt juist het onzichtbare de sterke connectie met Af Klint. Dit videowerk volgt vijf Zwarte vrouwen in witte gewaden die lijken op de kleding van Zuid-Afrikaanse helers, maar ook op de religieuze dracht van een vorm van het christendom dat populair werd in de koloniale tijd. Op de langzaam voortschrijdende videobeelden bewegen de vrouwen in ritmische cirkels. Soms over een braakliggend terrein van rode omgewoelde aarde, en op andere beelden verschijnen ze naast een kerk. Ze kijken met zulke gefocuste gezichten voor zich uit, dat ze me meenemen in hun trance. De film viert Zuid-Afrikaanse spirituele kennis, en benadrukt tegelijk dat veel oplevingen van spiritualiteit, zoals in de tijd van Hilma Af Klint, schatplichtig zijn aan niet-westerse tradities.

Ulla Wiggen, 'The Face of Mind', 2016
Emma Talbot, 'Datura (from 21st Century Herbal)', 2022

De tentoonstelling laat zien dat de scheidslijnen tussen mens, natuur en technologie veel diffuser zijn dan we vaak denken. In de video van Siwani zijn een aantal beelden met drones gefilmd, waardoor je als kijker boven de vrouwen lijkt te zweven. Zijn wij als kijkers de spirituele kracht die hen omringd? In de gedetailleerde schilderijen van Ulla Wiggen (1942) hebben de wetenschappelijke en technologische vormen een bijna emotionele zeggingskracht. Ze zijn niet kil en afstandelijk, maar juist rommelig en aards. Een van haar schilderijen doet denken aan een ingezoomd deeltje onder een microscoop, met honderden kleine organismen die erin lijken rond te zwemmen. Een geweldig werk om de tentoonstelling mee te beginnen en eindigen is het metersbrede Datura (from 21st Century Herbal) van Emma Talbot (1969). Hierin liggen mensfiguren innig verstrengeld met groene plantenstelen tegen een moeraskleurige achtergrond. In haar schilderijen, tekeningen, poëzie en installaties probeert de kunstenaar het landschap van haar eigen emoties en herinneringen te verbeelden. Datura is geschilderd op een licht doorzichtige zijden ondergrond die vrij in de ruimte hangt, waardoor de figuren soms, door een kleine luchtverplaatsing van een voorbijlopende bezoeker, lijken te bewegen. Zo verschijnen en verdwijnen ze, precies zoals droombeelden dat kunnen doen wanneer we onze ogen sluiten.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
60 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de Hilma universe, hebben we een paar kijk- en leestips. De biografie van Julia Voss is een mega-aanrader, en ook de historische roman over de seances van Af Klint en haar vriendinnen is de moeite waard. Liever op de bank met een filmpje? Dan is de documentaire Beyond the visible een must-see – bekijk hier de trailer. De kers op deze tiptaart: dit kinderboek.

De tentoonstelling ‘Cycle, Portal, Path’ is nog t/m 7 januari 2024 te zien in Nest in Den Haag.

Meer informatie