Sofie Huvaere 20 februari 2024

GO | NO GO #371: Zulma’s zondagse rust

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer was onze redacteur Sofie Huvaere in het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie voor de tentoonstelling ‘Zulma. Muze en manager’.

Als dorpeling voel ik me wel snel thuis in andere, kleine dorpen. Het Oost-Vlaamse Machelen-aan-de-Leie is er zo eentje. Pittoresk, zoals dat heet. Schilderachtig. Met grijze betonklinkers bezet gebied rond een kerktoren. De Belgische kunstenaar Roger Raveel (1921-2013) woonde en werkte er zijn hele leven lang. Dus kwam er in 1999 een Roger Raveel Museum, een stevig uit de kluiten gewassen, wit praalstuk pal in de dorpskern.

De toren van de Sint-Corneliuskerk piept er nog net boven. Om het museum te bereiken, moet je langs het dorpsplein de smalle Gildestraat door. Een netjes aangelegde voetweg leidt je naar de ingang. Niet toevallig start hier dan ook de Roger Raveel-wandelroute, een lus van 3,8 km in en rond het dorp aan de Leiearm. Het eerste stukje van de wandeling neemt je mee langs het museum. In de zomer wandel je op het Zulma De Nijspad, vernoemd naar de levenspartner van Roger Raveel, tussen de veldbloemen. Zonder Zulma geen museum. Laat dat duidelijk zijn.

Roger Raveel, 'De Schepping van de Vrouw', 1996
Roger Raveel, 'Vrouw', 1949
Roger Raveel, 'De Schepping van de Vrouw', 1996
Roger Raveel, 'Vrouw', 1949

Dit jaar bestaat het Roger Raveel Museum 25 jaar. Een grote retrospectieve zou voor de hand liggen, maar dat doet het museum niet. In plaats daarvan zetten ze de echtgenote van Raveel in de verf met de tentoonstelling Zulma. Muze en manager. Zulma De Nijs (1922-2009) was Raveels buurmeisje en zorgde vanaf 1946 voor zijn zieke moeder. De zorgzame Zulma veroverde het hart van Roger Raveel, want twee jaar na hun ontmoeting trouwden ze. Na hun huwelijk nam Zulma het likeurwinkeltje van zijn moeder over en zorgde zo voor brood op de plank. Manlief Raveel kon zich als kunstenaar – een rariteit in het landelijke Machelen-aan-de-Leie – focussen op het schilderen. Maar daar stopt het verhaal niet. Zulma was niet zomaar een vrouw die zichzelf in de schaduw zette van haar man. Ze geloofde in hem, verkocht zijn werken en ontfermde zich over de zakenrelaties. Zulma was aanwezig in Roger Raveels leven en oeuvre als muze, model én manager. De tentoonstelling Zulma. Muze en manager brengt in schilderijen, tekeningen en etsen van de hand van haar echtgenoot een hommage aan de vrouw naast de kunstenaar.

Roger Raveel, 'Voorjaarsvenster in een schilderij', 1974, © Roger Raveel Museum
Zulma de Nijs & Roger Raveel, fotograaf onbekend, archief Luc Levreau
Roger Raveel, 'Voorjaarsvenster in een schilderij', 1974, © Roger Raveel Museum
Zulma de Nijs & Roger Raveel, fotograaf onbekend, archief Luc Levreau

Toen er nog sprake was van een Roger Raveel museum in Deinze, een stad iets verderop, zorgde Zulma De Nijs ervoor dat het gebouw neergepoot werd waar het thuishoort: in het geboortedorp van de kunstenaar. Háár man. Het museum in Machelen-aan-de-Leie is zo een van de wapenfeiten van Zulma de manager. In de eerste zaal maken we via enkele archieffoto’s kennis met haar: Zulma als communicant, met haar zussen, met vrienden. Een krantenartikel waarin Raveel kort na haar dood geïnterviewd wordt, sluit het rijtje foto’s af. Net zoals dat gaat in een dorp, moeten we anekdotes rapen in de wandelgangen. ‘Zulma was zot van cactussen’, hoor ik iemand zeggen. Raveels kunstwerk Bloempotje (1948) lijkt nochtans eerder op een vetplant. En toch typeert het haar. Twee werken uit 1948 flankeren in de eerste zaal de introductietekst, Vaasje met bloemen en Portret van Zulma, een potloodtekening waarin Raveel met enkele rake lijnen zijn model vastlegt. Zulma bracht met haar bloemen en planten de fleur en huiselijkheid in het leven van Roger Raveel, maar ze was ook kordaat. Getuige daarvan zijn de strenge, gekruiste armen op het portret. ‘Critici die negatief over Raveel schreven, konden zich aan een uitbrander verwachten,’ lezen we. Dat geloof ik graag. De twee werken konden niet beter gekozen zijn. Ze geven gestalte aan het eerste en laatste model van Raveel. De onwankelbare vrouw die hem steunde door dik en dun en tegelijk ook zorgde voor een veilige thuishaven. Een uitgebreide biografie over Zulma zal je in de tentoonstelling niet vinden, maar lees je in de gekozen werken. Een keer zien we Zulma echt. In een homevideo zit ze erbij zoals ze vaak geschilderd werd, lezend in de zetel. Het koppel is dan al op leeftijd. Raveel doet een poging om huiskat Pitou op Zulma’s schoot te zetten. De poes ontsnapt, maar vlijt zich al snel naast Zulma neer. Couple goals.

Roger Raveel, 'Vrouw voor het venster', 1952
Roger Raveel, 'Oostende', 1987
Roger Raveel, 'Vrouw voor het venster', 1952
Roger Raveel, 'Oostende', 1987

De ruim 60 getoonde werken dateren grotendeels uit de vroege periode van Raveel, grofweg van 1948 tot 1970. Het is haast niet bij te houden hoe vaak hij zijn muze op doek, karton of hardboard (het koppel had het niet breed) vastlegde. 1948 was een sleuteljaar, niet alleen trouwde hij toen met Zulma, zijn herkenbare stijl begon dan ook vorm te krijgen. Raveel schilderde niet langer wat hij geleerd had op de academie, maar legde vast wat hij zag. Dat betekende dus ook huiselijke activiteiten, van het zondagse kaartspel of kruiswoordraadsel tot de strijk doen. En altijd was daar Zulma. Zij stond model voor alle vrouwen. Enkel aan de geföhnde krul kan je haar herkennen, net zoals je Raveels mannen herkent aan de platte pet. In Vrouw voor het venster (1952) is het dan ook overduidelijk dat we over haar schouder meekijken, ook al is haar gezicht onherkenbaar gemaakt met groene en rode horizontale strepen. Dat experimentele zie je ook terug in Vrouw met rode arm (1949-1951) en Kaartlegster (1952). Beide kunstwerken lijken op het eerste gezicht doodgewone scènes ten huize Raveel-De Nijs en toch is er iets niet in de haak. De kunstenaar speelt in de Kaartlegster met grote kleurvlakken en het perspectief van de tafel. In werkelijkheid zou het kaartspel er zo afschuiven. Een van de tafelpoten verdwijnt bovendien in de schort van de vrouw. Ook Vrouw met rode arm is opgebouwd uit verschillende kleurvlakken; de meest opvallende is natuurlijk de rode arm. De expo wisselt zo netjes af tussen experimentele schilderijen en de kleinere werken met inkt op papier. Die laatste maakte Raveel uit de losse pols tijdens hun uitstapjes. In Oostende (1987) is Zulma één geworden met het kruiswoordraadsel dat ze oplost. Haar gelaat is een zwart vierkant, net zoals die in de krant waarover ze gebogen zit. Zelfs op vakantie geniet het koppel van die kleine, ingetogen momenten. De tentoonstelling weet die zondagse rust die Zulma uitstraalde ook over te brengen aan de bezoeker.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
90 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Naar aanleiding van de tentoonstelling maakte het museum samen met Uitgeverij Snoeck een rijkelijk geïllustreerd boek met archiefbeelden, schilderijen, tekeningen en grafiek waarin Zulma de hoofdrol speelt. Curator en auteur Carlos Alleene schetst de levenswandel van Zulma De Nijs. Het boek wordt voorgesteld op vrijdag 1 maart. Daar wil je bij zijn?

De tentoonstelling ‘Zulma. Muze en manager’ is nog te zien t/m 5 mei 2024 in het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie.

Meer informatie