Laura Korvinus 19 maart 2024

GO | NO GO #374: My Oma

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Onze redacteur Laura Korvinus bezocht de tentoonstelling ‘My Oma’ in Kunstinstituut Melly in Rotterdam.

Lange tijd was mijn absolute lievelingslied ‘M’n opa’ van Ja Zuster Nee Zuster. Uit volle borst zong ik mee, huppelend van school naar huis aan mijn opa’s hand. ‘In heel Eurooooopaaaa. Niemand zo aardig als hij!’ Maar de grote bewondering voor mijn opa ging, onbewust, ten koste van hoe ik keek naar mijn oma. Hij was grappig, zij vooral zachtmoedig en streng. Een eenzijdig beeld van wie mijn grootmoeder echt was, van veel grootmoeders. Bij ieder roept hun oma andere herinneringen op – van oude, herkenbare geuren tot diepgewortelde gevoelens van heimwee. Maar ook tragische gebeurtenissen kunnen generaties later tekenen, zoals verlies, verbroken contact of een oma nooit gekend hebben.

Zaaloverzicht ‘My Oma’ in Kunstinstituut Melly, Rotterdam.

Het tentoonstellingsproject My Oma in Kunstinstituut Melly toont de invloed van oma’s op het leven van hun dierbaren en op de wereld om hen heen. Dit kan een recept zijn dat ze aan ons leerden, maar ook iets wat zij hebben moeten opofferen – een studie, een land of een taal –  waarmee latere generaties verbinding proberen te herstellen. De tentoonstelling verkent de verbeelding van de grootmoeder door kunstenaars op vier verschillende terreinen: idealisering, verbintenissen, ontworteling en erfgoed. Deze grote woorden leiden de bezoekers door een rijk landschap van verhalen en gezichten van oma’s over de hele wereld. 

Marcos Kuch, 'EXPECTING', 1995

Als iets sterke herinneringen oproept, zijn het wel materialen. Het zijn altijd dragers van betekenissen. Textiel dragen we allemaal, van onze geboorte tot onze dood, wellicht dat het materiaal zich daarom goed leent voor het aanwakkeren van herinneringen. Binnen het thema ‘Idealisering’ – van én door de grootmoederfiguur – hangt een zijdezachte, maar bitterzoete installatie van Marcos Kueh (1995), EXPECTING, bestaande uit vier geweven afbeeldingen van een urn, die samen een intieme kamer vormen waar je als bezoeker in kan gaan staan. Rondom een van de urnen staan de woorden: ‘In loving memory of her expectations.’ Het maakt de soms moeilijk te overbruggen wereldbeelden tussen verschillende generaties voelbaar. Waarin hebben we hen teleurgesteld, maar onszelf gelukkiger gemaakt? In een van de ruimtes die over verbintenissen gaat, staat de sculptuur Isizaso 1996 van Buhlebezwe Siwani (1987). Ook deze sculptuur laat de kracht van materiaal als vehikel van betekenissen zien. In Isizaso 1996 zijn vier generaties vrouwen uit Siwani’s familie, inclusief zijzelf, te zien in een harmonieus geheel, geboetseerd in groene zeep. Dit materiaal wordt vaker gebruikt door de kunstenaar, en roept herinneringen op aan haar eigen opvoeding in Zuid-Afrika, aan hoe haar grootmoeder als klein meisje waste in een tobbe. Samen met de kleine perzikboom – haar oma had er ook een – ademt het sculpturale portret zorg en groei door en van vrouwen.

Judy Watson,' joyce with queensland tenure map', 2021

De gevolgen die politieke veranderingen hebben op oma’s wordt prachtig en indringend verbeeld door kunstenaars op de tweede verdieping. In het hartbrekende videowerk grace van kunstenaar Julie Watson (1959) vertelt haar grootmoeder hoe ze haar moeder en broertje kwijtraakte door de scheiding van Aboriginal-kinderen van hun families. Dit was onderdeel van de Australische assimilatiewetten, waarbij de autoriteiten tussen 1910 en 1970 gezinnen opbraken om zo de banden met de inheemse gebruiken verbreken. Het werk van Watson richt zich op het idee van ‘rematriëring’: het weer contact leggen van vrouwen met de grond waar ze vandaan komen. De prints van Watson in de tentoonstelling zijn een soort landkaarten waaroverheen een silhouet van haar grootmoeder is geschilderd, alsof haar geest door het werk weer wordt verenigd met de grond die ze verloor. Maar naast het blootleggen van pijnlijke persoonlijke geschiedenissen, worden in My Oma ook het erfgoed, de gebruiken en de kennis van diasporische gemeenschappen gevierd. Zo maakte Funda Baysal (1990) een sculptuur van een uitdijend landschap in zachte zandkleuren, omringd door kiezels en een armvol keramieken theeboomblaadjes die ze vroeger met haar oma plukte in Turkije. De titel Timely, on time, verwijst naar hoe haar oma haar herinnerde ‘tijdig’ in plaats van ‘op tijd’ terug te komen, op een manier die meer gaat over ethiek dan over regels. Kijkend naar de keramieken blaadjes kan ik de associaties met mijn eigen oma, en haar metalen blik waar zij knopen in verzamelde niet onderdrukken. Net als vele andere werken uit de tentoonstelling, voeren ze me terug naar mijn eigen herinneringen. Naar haar soep, haar naaimachine en haar breinaalden, en naar hoe ze me geduldig leerde hoe ik zelf een kapot knoopje opnieuw aan kon zetten.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
90 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Bezoek je de tentoonstelling samen met je oma? Dan is de toegang helemaal gratis. Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd voor doven en slechthorenden, en in verschillende talen, zoals Papiements en Turks. Op de website van Melly vind je de actuele tijden en data.

coverbeeld: Sawangwongse Yawnhwe, ‘My Grandmother’, 2022

De tentoonstelling ‘My Oma’ in Kunstinstituut Melly is nog t/m 4 september 2024 te zien.

Meer informatie