De Kunstmeisjes 20 maart 2017

GO | NO GO #49: Het zondagochtendgevoel van Iris Schomaker

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer heeft een wandeling over de grachten ons geleid naar de expo ‘Iris Schomaker – Come to the Edge’ in Reflex Gallery.

Met aan één zijde de Spiegelgracht (het epicentrum van kunsthandels in Amsterdam) en aan de andere zijde een vrij uitzicht op het Rijksmuseum, bevindt Reflex Gallery zich op een absolute hotspot in Amsterdam. Het maakt niet uit waar je woont, waar je werkt en waar je het liefst op een vrijdagavond onder de bar ligt; je fietst er zonder twijfel wel eens langs. Loop de volgende keer eventjes naar binnen, want dit is een galerie waar (ondanks dat je moet aanbellen) een heel toegankelijke vibe hangt. Waar veel galeries bijna onherkenbaar zijn in het straatbeeld en/of binnen een intimiderende white cube zijn, lijkt Reflex Gallery op de woonkamer die je zou willen hebben. Neem binnenkort dus relaxt plaats op de bank en laat je verrassen door Iris Schomaker, wiens werk nu te zien is.

“Mijn interesse ligt in het privémoment”, aldus de Duitse kunstenares. “Maar het is geen voyeurisme. Het gaat meer om een glimp die je opvangt, iets onverwachts.” De tentoonstelling Come to the Edge laat uitsluitend nieuw werk van Schomaker zien, zowel levensgroot als klein en intiem. Het zijn allemaal werken op papier, uitgevoerd in koele tonen; zwart, wit, grijs, af en toe een vleugje pastelroze of donkerblauw. Lezend, peinzend of gewoon zittend, de figuren in de kunstwerken lijken op jou en mij wanneer we even een moment van rust pakken. Het zondagochtendgevoel, met een boek op de bank.

Links: Iris Schomaker, ‘Untitled (woman reading / paravent)’, 2017, aquarel en olieverf op papier, 198 x 148.5 cm. Rechts: Iris Schomaker, ‘Cecile (striped lady)’, 2016, aquarel en olieverf op papier, 240 x 160 cm. Beide: courtesy Galerie Alex Daniëls, Reflex Amsterdam.

Wat Schomakers kunstwerken zo interessant maakt, is het contrast tussen intimiteit en anonimiteit. De mannen en vrouwen worden bespied wanneer ze niet op hun hoede zijn, het meest ontspannen en kwetsbaar zijn. Maar net op het moment dat je denkt dat je naar persoonlijke portretten kijkt, valt het je op dat de gezichten blanco zijn. Het zijn geen mensen, geen echte mensen, gewoon figuren. Je kunt je daardoor makkelijk voorstellen dat jij het bent, of je grote liefde, je zus of je moeder. De meer abstracte geesten onder ons zien echter net zo makkelijk gewoon een aantal strakke lijnen op papier, met een vleugje realistische romantiek.

 Neem voordat je de Amsterdamse grachten weer op loopt nog even een kijkje in de catalogus van deze tentoonstelling. Het is best bijzonder dat een galerie een publicatie uitbrengt, en dan ook nog eens in zo’n luxe uitvoering. Een catalogus als deze is namelijk best een investering en met kortlopende tentoonstellingen in commerciële instellingen, krijg je dat er niet altijd uit. Het getuigt van een groot vertrouwen in de kunstenaar die de galerie vertegenwoordigt. Iris Schomaker heeft dat vertrouwen meer dan verdiend; wij zouden het liefst elk werk in laten pakken en mee naar huis nemen. Gelukkig is de catalogus een stuk goedkoper dan de kunstwerken: voor 60 euro kun je thuis op de bank eindeloos blijven bladeren en nagenieten.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
15 - 20 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Elephant Magazine sprak met Iris Schomaker over haar expositie in Reflex Gallery en haar inspiratiebronnen. Dit interview lees je hier.

De tentoonstelling ‘Iris Schomaker – Come to the Edge’ is nog t/m 26 april 2016 te zien in Reflex Gallery.

Meer informatie