De Kunstmeisjes 18 april 2017

GO | NO GO #57: Een kwartiertje mediteren met collagekunst

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. Deze keer hebben we TORCH gallery op de Lauriergracht bezocht voor de solotentoonstelling van Popel Coumou: New Work.

Nu we eindelijk zonder angst voor vrieskou en regenbuien de deur uit kunnen gaan, staat een wandeling door de Jordaan bij ons standaard wekelijks in de planning. Hoewel we nooit ‘nee’ zeggen tegen een kopje koffie op de Noordermarkt of een ijsje van IJscuypje, is het niet onze vraatzucht die ons zo vaak naar dit stukje Amsterdam leidt. Surprise, surprise, zoals het goede Kunstmeisjes betaamt, komen wij natuurlijk voor de kunst. In de Jordaan kun je namelijk fantastisch galeriehoppen – tien minuten hier, kwartiertje daar en weer wat nieuwe kunst gespot. Deze week liepen we – uiteraard via het eerder genoemde IJscuypje – naar TORCH gallery, waar nu het werk van de Nederlandse fotografe Popel Coumou te zien is. We kenden haar vroegere foto’s van broeierige kamers en prachtige lichtpatronen al (en zijn fan), dus met een extra enthousiast huppeltje liepen we de galerie binnen om haar nieuwe werk – zoals de wel erg voor de hand liggende naam van de tentoonstelling laat doorschemeren – te zien.

New Work bestaat losjes uit twee soorten kunstwerken. In de voorste ruimte van de galerie zie je lichtbakken met collages van abstracte geometrische vormen. Als een soort artistieke Philips Ambilights pulseert er een gekleurd lampje in de werken, waardoor ze continu een andere sfeer oproepen. De bedoeling is dat het werk gedurende een hele dag langzaam van kleur verandert, maar vraag vooral even aan een galeriemedewerker om de werken op standje turbo te zetten, zodat je binnen vijf minuten de volledige ervaring mee krijgt. Achterin de galerie zie je de tweede serie werken: fotografische collages, waarin Coumou je landschappen, stillevens en abstractie in één voorschotelt.

Popel Coumou, Untitled, 2016, C-print op bubont, houten lijst, 130 x 87 cm, editie van 5 – courtesy TORCH Gallery Amsterdam & Popel Coumou.

Als er één gevoel is dat bij ons overheerst, is het ‘zen’. De lichtbakken die langzaam van kleur en vorm veranderen zijn een meditatie-oefening op zich (en een stuk goedkoper dan een drieweekse yogacursus op Bali). Maar ook van de fotocollages worden we lekker rustig; de subtiele landschappen, pastelkleuren en geometrische vormen zijn perfect in balans. Voordat je hersenen al bij het lezen van dit stukje op stand-by gaan – niet denken dat deze kunstwerken saai zijn. Coumou’s kunstwerken lijken gePhotoshopt, maar zitten in werkelijkheid een stuk complexer en ambachtelijker in elkaar. Ze neemt foto’s van landschappen, waar ze vervolgens een semi-transparant vel papier overheen legt. De geometrische vormen die uit het vel papier zijn geknipt, transformeren de eerste foto tot een interessante collage. Het geheel fotografeert ze vervolgens met een analoge camera, waardoor het beeld een beetje korrelig wordt en die vintage vibe krijgt.

In musea verwachten we bij elke tentoonstelling een catalogus: dikke boeken met een overzicht van alle kunstwerken uit de expositie, voorafgegaan door een aantal essays. In metershoge stapels liggen deze catalogi bij de ingang van de tentoonstelling te wachten op toeristen die de loodzware artistieke epistels in hun handbagage mee zullen nemen. In galeries kom je echter zelden tentoonstellingscatalogi tegen; de productie ervan kost een hoop geld en ze worden niet zo vaak gekocht (dus is de investering erg hoog). Wat je in galeries wel soms tegenkomt – en wat ook hier het geval is – zijn kunstenaarsboeken. De kunstenaar maakt zelf een soort mini-catalogus met een overzicht van zijn of haar kunstwerken. Het zijn limited edition uitgaven en echt collectors items, kunstwerkjes op zich. Popel Coumou heeft een hele serie van deze kunstenaarsboeken, waaronder een nieuwe voor haar expositie New Work, die je voor een prikkie zowel in de galerie kunt kopen, als via haar website.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
15 - 20 minuten
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Call us crazy, maar wij moeten bij de collages van Coumou een beetje denken aan de surrealistische kunst van Magritte. Deze ‘meer weten’, wordt dus een ‘meer zien’: als je het werk van Coumou mooi vindt, zal je een tripje naar Rotterdam ook wel kunnen waarderen. Daar vind je – onder andere – Magrittes kunstwerken in de expositie Gek van surrealisme, nog tot en met 29 mei 2017 te zien in Museum Boijmans van Beuningen.

De tentoonstelling ‘Popel Coumou – New Work’ is nog t/m 20 mei 2017 te zien bij TORCH Gallery

Meer informatie