De Kunstmeisjes 26 december 2023

SPECIAL: 5 must-see tentoonstellingen voor de winterbreak

Werken tijdens die gekke dagen tussen Kerst en oud en nieuw is gewoonweg onrealistisch, als je het ons vraagt. Met een steady alcoholpromillage in je bloedbaan en een koelkast vol kliekjes is dit de perfecte tijd om even te ontspannen en te doen waar je zin in hebt. Wij spenderen onze winterbreak dan ook het liefst flanerend door musea – eindelijk die tentoonstellingen bezoeken die we al tijden op het oog hebben. Ook dit jaar hebben wij een lijstje must-see tentoonstellingen klaarliggen. En natuurlijk delen we die graag met jullie.

Joana Choumali, 'Worry is useless in times like this', 2021, Courtesy Loft Art Gallery, foto: Robin Meyer

‘Africa Supernova’ | Kunsthal KAdE, Amersfoort 

Al jaren verzamelt het Nederlandse koppel Carla en Pieter Schulting kunst van hedendaagse makers uit Afrika. Zodoende biedt hun collectie een (bescheiden maar interessant) inkijkje in wat er op dit moment speelt op het immens diverse continent. In Kunsthal KAdE is nu een deel van die collectie te zien: 145 kunstwerken van 135 verschillende kunstenaars uit 33 Afrikaanse landen. Je komt er namen tegen die wel vaker in Nederland tentoongesteld zijn, zoals Zanele Muholi en Neo Matloga, maar het leukst is om oog in oog te komen met kunstwerken die je nooit eerder hebt gezien. 

De tentoonstelling ‘Africa Supernova’ is nog t/m 7 januari 2024 te zien. Meer informatie.

Carol Rhodes, Construction Site, 2003. Collectie Charles Asprey. Foto: Antonia Reeves

‘A Room of One’s Own’ | Bonnefanten, Maastricht

De titel van deze tentoonstelling is een ode aan Virginia Woolf, die in haar gelijknamige essay schreef dat een vrouw een kamer voor haarzelf nodig heeft. Om te denken, te werken en te zijn. Niet in dienst van anderen, maar voor haar eigen kunst. In het Bonnefanten krijgen meer dan twintig vrouwelijke kunstenaars nu tien kamers. Ze moeten de ruimtes alsnog delen, maar enkel met andere vrouwelijke kunstenaars, dus we zien het door de vingers. Deze tentoonstelling is er namelijk een naar ons hart, met favorieten als Marlene Dumas en Otobong Nkanga, maar ook genoeg (voor ons) nieuwe vrouwelijke kunstenaars om te ontdekken, zoals Marijke Stultiens en Carol Rhodes. 

‘A Room of One’s Own’ is nog t/m 21 januari 2024 te zien. Meer informatie.

Nan Goldin, 'The Hug', New York City, 1980. © Nan Goldin
Nan Goldin, 'Mark and Mark', Boston, 1978. © Nan Goldin
Nan Goldin, 'The Hug', New York City, 1980. © Nan Goldin
Nan Goldin, 'Mark and Mark', Boston, 1978. © Nan Goldin

‘Nan Goldin – This Will Not End Well’ | Stedelijk Museum Amsterdam

Onder geen beding mag je fotograferen of filmen in de tentoonstelling This Will Not End Well van Nan Goldin in het Stedelijk Museum Amsterdam. Niet om de privacy van je medebezoekers te beschermen, of een air van exclusiviteit te cultiveren – Goldin wil dat je éven niet bezig bent met jezelf of met de buitenwereld, maar aanwezig bent in het moment, wat ze in deze viral video dunnetjes onderstreept. Dat moment duurt zo’n twee-en-een-half uur – zo lang doe je erover om alle slideshows in de tentoonstelling te bekijken. Op zes schermen komen duizenden foto’s voorbij uit Goldins intieme, kwetsbare en aangrijpende oeuvre. Goldin maakte schijnbaar oneindig veel snapshots van haar vrienden, tijdens wilde feesten en alledaagse momenten. Maar ze onderzocht met haar camera’s ook zwaardere thema’s, zoals huiselijk geweld, sekswerk, drugsverslaving en de aidsepidemie. 

‘Nan Goldin – This Will Not End Well’ is nog t/m 28 januari 2024 te zien. Meer informatie.

Claudie Crommelin, 'RoXY, Optreden Grace Jones, Twee vrouwen op een trap', 1987, Collectie-Stadsarchief Amsterdam

‘Wie danst is vrij. Clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu’ | Stadsarchief Amsterdam

Clubcultuur is meer dan alleen ‘lekker dansen’: het is je welkom voelen, jezelf kunnen zijn, je persoonlijke smaak ontwikkelen, een gemeenschap van verwante zielen vinden. En ja, ook jezelf verliezen in muziek (en misschien ook in wat andere stimulerende middelen). Amsterdam is beroemd om zijn clubcultuur: van de RoXY in de jaren negentig en de Trouw in de jaren tien tot huidige hotspots als Club NYX en De School. In de tentoonstelling Wie danst is vrij. Clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu in het Stadsarchief Amsterdam is het alsof je in een tijdmachine stapt. Door middel van fotografie, video’s, muziekfragmenten, documenten en andere bijzondere objecten waan je je midden op de dansvloer.

‘Wie danst is vrij. Clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu’ is nog t/m 18 februari te zien. Meer informatie.

Hilma af Klint, 'The Evolution', The WUS/Seven-Pointed Star Series, Group VI, No. 14, 1908, Courtesy The Hilma af Klint Foundation
Piet Mondriaan, 'Evolutie', 1911, Kunstmuseum Den Haag
Hilma af Klint, 'The Evolution', The WUS/Seven-Pointed Star Series, Group VI, No. 14, 1908, Courtesy The Hilma af Klint Foundation
Piet Mondriaan, 'Evolutie', 1911, Kunstmuseum Den Haag

‘Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Levensvormen’ | Kunstmuseum Den Haag

Zij was een Zweedse kunstenaar die elke week seances organiseerde met haar vriendinnen en van de geesten de opdracht kreeg om een serie kunstwerken “voor de tempel” te maken. Hij was een Nederlandse kunstenaar die steeds meer wegliet in zijn kunstwerken om zo tot een perfect harmonieuze compositie te komen. Hilma af Klint (1862-1944) en Piet Mondriaan (1872-1944) verdiepten zich beiden in de theosofie en waren pioniers van abstracte kunst. Hoewel ze in nagenoeg precies dezelfde periode actief waren, hebben ze elkaar nooit ontmoet. Nu hangen hun kunstwerken zij aan zij in het Kunstmuseum Den Haag. Ga samen met deze twee grootmeesters op reis, steeds verder weg van het herkenbare en aardse richting een hemelse abstractie. 

‘Hilma af Klint & Piet Mondriaan: Levensvormen’ is nog t/m 25 februari te zien. Meer informatie.