De Kunstmeisjes 25 juli 2019

SPECIAL: Pride Amsterdam 2019

De komende week dompelen wij ons onder in alle perspectieven, identiteiten en voorkeuren die onze mensheid rijk is. Dat is namelijk de kern van Pride Amsterdam, die van 27 juli t/m 4 augustus plaatsvindt. Dit betekent natuurlijk een prachtige Canal Parade en veel leuke feestjes, maar wist je dat er ook een Arts & Culture Pride is? Dit is het culturele programma van de Pride, waarbij meer dan zeventig locaties en kunstenaarsinitiatieven evenementen organiseren. Gaan of niet gaan, dat bepaal je zelf. Wij zijn er echter als de kippen bij; in deze special delen wij onze vier favoriete activiteiten met jullie.

Beeld: Remsen Wolff

All American Girls

De Amerikaan Remsen Wolff (1940-1998) fotografeerde in de jaren 90 travestieten en transgenders in Amsterdam en New York. Niet als curiosa of buitenbeentjes, maar met een zichtbare bewondering voor de schoonheid en veelzijdigheid van deze vrouwen. Hij was een autodidact en is nooit naar buiten getreden met zijn werk, wellicht omdat hij zelf worstelde met zijn identiteit en gender. Onlangs is zijn foto-archief met ongeveer 200.000 beelden gevonden. Na een tentoonstelling op het Fotofestival in Naarden, zie je deze week een selectie van deze foto’s in Amsterdam.

Waar | OSCAM, Bijlmerdreef 1289 Amsterdam

Wanneer | 27 juli t/m 4 augustus | 12:00 – 17:00 uur.

Meer informatie | https://pride.amsterdam/events/oscam-x-all-american-girls/

Beeld: Ferry van der Nat

Eyes on Robert

Ruim twee decennia na de dood van fotograaf Robert Mapplethorpe (1946-1989) leidt zijn werk nog altijd tot controverse: het is soms zo seksueel expliciet dat je ogen ervan gaan knipperen, maar tegelijkertijd te gestileerd om het porno te noemen. Mapplethorpe beperkte zich echter niet tot naakten en foto’s van de New Yorkse SM-scene, hij maakt ook foto’s van stillevens en portretten van beroemdheden. Zijn legacy is dan ook lang niet verloren: in de expositie ‘Eyes on Robert’ brengen hedendaagse kunstenaars een ode aan de meester. Je ziet hier werk van oa. Dustin Thierry, Vytautas Kumza, Ari Versluis en Daan Couzijn.

Waar | Melkweg Expo, Lijnbaansgracht 234A Amsterdam

Wanneer | 18 juni t/m 31 juli | 11:00 – 23:00 uur

Meer informatie | https://pride.amsterdam/events/melkweg-expo-holland-festival-present-eyes-on-robert/

Links: Jacob de Wit, ‘Jupiter, vermomd als Diana, verleidt de nimf Callisto’, 1727 \ Rechts: Nicolaes Maes, ‘Cornelis Evertsen, luitenant-admiraal van Zeeland’, 1680

Roze Rondleidingen

Het Rijksmuseum staat dit jaar voornamelijk in het teken van het Rembrandtjaar (en de start van het mega-onderzoek naar De Nachtwacht), maar laten we niet vergeten dat dit museum eeuwen kunstgeschiedenis onder zijn dak heeft. Tijdens Pride Amsterdam organiseert het Rijksmuseum speciale Roze Tours: bekijk de collectie met een nieuwe (roze) bril op. Je wordt meegenomen op een tour door de geschiedenis van homoseksualiteit: van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Educate yourself met kunst, beter krijg je het niet.

Waar | Rijksmuseum, Museumstraat 1 Amsterdam

Wanneer | 27 juli t/m 4 augustus | 11:00 uur (Nederlands) en 14:00 uur (Engels).

Meer informatie | https://pride.amsterdam/events/roze-rijks-rondleiding-rijksmuseum/

Filmstill ‘Paris is burning’, via Dazed

Open Air Cinema 

Een enorm filmscherm, 400 stoelen op een plein, een fles wijn en wat hapjes mee: wij kunnen ons geen leukere date voorstellen, of het nu met je lief, beste maatje of gewoon met jezelf is. Op twee avonden wordt Mercatorplein omgetoverd tot Open Air Cinema, waarbij je wordt getrakteerd op twee films: Happy Birthday, Marsha! (2018) en Paris is Burning (1990). In de fictieve korte film Happy Birthday, Marsha! stellen de hoofdpersonages zich voor hoe het moet zijn geweest in de uren voorafgaand aan de Stonewall-rellen in 1969. De hoofdfilm van de avonden is de klassieker Paris is Burning, de documentaire over de Golden Age of (drag) ball culture in New York, en de Afro-Amerikaanse, Latino, gay en transgender gemeenschappen die hierin een rol speelden.

Waar | Mercatorplein, Amsterdam

Wanneer | 31 juli en 1 augustus | Aanvang: 21:00 uur.

Meer informatie | https://pride.amsterdam/events/open-air-cinema-2019/

 

Pride Amsterdam 2019 vindt van 27 juli tot en met 4 augustus in Amsterdam. Bekijk hier het volledige programma per dag: https://pride.amsterdam/events/