De Kunstmeisjes 30 maart 2023

Vanaf september in de boekhandel: Meer dan muze

Er komt een tweede Kunstmeisjes-boek! In september verschijnt ‘Meer dan muze. De Kunstmeisjes over vrouwen in de kunst’ bij Uitgeverij Meulenhoff. 

Er is een langverwachte ontwikkeling gaande in de kunstwereld: vrouwelijke kunstenaars worden meer dan ooit gevierd met internationale tentoonstellingen, podcasts en kunstboeken. Het werd ook wel tijd. Veel te lang zijn ze over het hoofd gezien, buiten selecties gevallen of simpelweg in de vergetelheid geraakt. Inmiddels klinken namen als Tracey Emin, Frida Kahlo en Paula Modersohn-Becker gelukkig al niet meer zo onbekend. Maar heb je ook al eens gehoord van Elisabetta Sirani, Katsushika Ōi, Lee Krasner of Carrie Mae Weems?

In Meer dan muze praten wij je bij over de levens en het werk van tientallen vrouwen die de kunstwereld hebben opgeschud en verrijkt. Niet alleen eigenzinnige makers, maar ook hun verrassende muzen én de opzienbarende manoeuvres die ze soms moesten uithalen om maatschappelijke barrières te omzeilen komen aan bod. Daarnaast komen er ook andere ‘kunstmeisjes’ voorbij: machtige mecenassen die op hun eigen manier het verschil hebben gemaakt. Allemaal vrouwen om nooit meer te vergeten.

Meer dan muze is vanaf september verkrijgbaar in de (online) boekhandels! Maar je kunt het boek nu al pre-orderen via bol.com, bruna.nl, bookspot.nl en standaardboekhandel.be

Meer dan muze bevat essays van Birgit van Beek, Zaida Bouwmeester, Julia Fidder, Puck Gerkema, Ānanda T. Hegeman, Sofie Huvaere, Maartje Knepper, Mirjam Kooiman, Laura Korvinus, Carlien Lammers, Wouter Maas, Nathalie Maciesza, Monique Rodríguez, Renee Schuiten-Kniepstra, Hanna de Vos en Eva Zandkuijl.

Een luide shoutout naar Weronika Marianna voor het ontwerpen van de prachtige cover, gebaseerd op een zelfportret van kunstenaar Romaine Brooks. Wie zij was, lees je straks in ons boek… 

Wil je iets te lezen tijdens het wachten op Meer dan muze? Ons eerste boek De Kunstmeisjes. Vijftig kunstwerken om langer dan twintig seconden naar te kijken vind je nu in de (lokale) boekhandel en onder andere op libris.nl, bol.com, bruna.nl, bookspot.nl en standaardboekhandel.be.