De Kunstmeisjes 12 juni 2018

GO | NO GO #123: Episode 5 – en dan niet op Netflix, maar in een museum

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen. In het Bonnefantenmuseum bekijken wij ‘Beating Around the Bush #5’, een eigenzinnige collectiepresentatie.

Een tripje naar het (bijna) Zuidelijkste puntje in Nederland voelt als een kleine moeite wanneer het Bonnefantenmuseum onze eindbestemming is. Dit museum maakt namelijk geweldige tentoonstellingen, waar wij telkens watertandend naar uitkijken. Zo schreven we eerder over Melanie Bojano’s speelse elfjestentoonstelling en kunnen we niet wachten op de expositie van David Lynch die in november op de planning staat. Op dit moment laat het museum een eigenzinnige collectiepresentatie zien: ‘Beating Around the Bush #5’. Nummer vijf in een reeks tentoonstellingen (sinds 2014) over hun vaste collectie met veel Middeleeuwse schatten uit Italië en Nederland, maar ook hedendaagse kunst!

Het uitgangspunt zijn de nieuwe aanwinsten van het museum. Als aanvulling hierop, vroeg het museum drie kunstenaars om werk te maken dat reflecteert op de grote collectie middeleeuwen die het museum bezit: Helen Verhoeven, Johan Tahon en Edward Lipski. Zij kregen ieder een solo-presentatie in de tentoonstellingszalen. Lipski heeft met 3D-printers nieuw werk gemaakt, geïnspireerd door middeleeuwse sculpturen. Helen nam op haar beurt thema’s over uit bijbelse taferelen, die ze op geheel eigen wijze schilderde. Johan Tahon vulde tot slot een kamer vol met zijn sculpturen, gemaakt van allerlei materialen zoals gips, hout en brons. Naast deze drie sterren is er werk te zien van onder andere: Ai Weiwei, Kahlil Joseph, Lee Kit, Jannis Kounellis, Chaim van Luit, Mario Merz, Navid Nuur, Grayson Perry, en Sanne Vaassen.

Zaaloverzicht ‘Beating around the Bush’, met werk van Johan Tahon, foto Peter Cox, via Bonnefantenmuseum, Maastricht

We staan er eigenlijk weinig bij stil: musea laten niet alleen kunst zien, maar kopen ook geregeld nieuwe dingen. Vaak blijven deze aankopen onbekend. Met hier en daar een uitzondering natuurlijk; als het Rijksmuseum een portret van Rembrandt aankoopt,horen we dit meestal wel! Het Bonnefantenmuseum steekt (ook haar kleinere) aankopen niet onder stoelen of banken, maar vraagt kunstenaars te reageren op hun de nieuwe en bestaande collectie. Dat zorgt ervoor dat zelfs de oudste kunst nog relevant blijft. Smart move. Het werk van Helen Verhoeven is hier een ultiem voorbeeld van; ze koos negen werken uit de collectie Oude Kunst van het Bonnefanten en maakte hier haar eigen ‘versies’ van. Wallpower, to say the least: haar ietwat awkward figuren wachten ons in hun blootje op. We zien verhalen en onderwerpen uit de Bijbel, die eigenlijk van alle tijden zijn: overspel, ongewenste zwangerschap en prostitutie. Het werk van Verhoeven geeft hier een hedendaags twist aan en toont dat het soap-gehalte van het leven zich niet beperkt tot bijbelverhalen en middeleeuwse drama’s.

Zaaloverzicht ‘Beating around the Bush’, met werk van Helen Verhoeven, foto Peter Cox, via Bonnefantenmuseum, Maastricht

De tentoonstelling bestaat uit twee delen: een aantal zalen gewijd aan deze expo op de tweede verdieping, en wat losse werken door het hele museum verspreid. .Het is misschien een beetje verwarrend, dat je zo moet zoeken naar alle werken die bij één expositie horen. Om je weg te vinden, is het daarom handig om het kleine boekje mee te pakken bij de kassa. Hierin staan alle kunstenaars met een nummertje aangegeven, en zie je ook meteen waar ze te vinden zijn. Bezoek zeker even zaal 1.20: ‘Schatkamer – Neutelings’. Naast de prachtige middeleeuwse objecten vind je hier kleine hedendaagse werkjes van Johan Tahon, zonder beschrijving of naamkaartjes, verstopt tussen al het pracht en praal. Zoekt en gij zult vinden.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 min., langer (ca. 90 min) als je het werk van de kunstenaars ook in de collectie-opstelling wilt bekijken.
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

In de categorie: “nu we er toch zijn…” Er is op dit moment nog een tentoonstelling zeer de moeite waard in het Bonnefantenmuseum. Melanie Bonajo’s ‘The Death of Melanie Bonajo’ is te zien tot en met 26 oktober 2018. Voor meer informatie, kijk hier op de site van het museum of lees hier ons artikel.

De tentoonstelling ‘Beating around the Bush #5’ is nog t/m 2 december 2018 te zien in het Bonnefantenmuseum.

Meer informatie