De Kunstmeisjes 21 februari 2017

GO | NO GO #42: Who’s your daddy now?

Gaan of niet gaan: dat bepaal je zelf. Wij geven je – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen in Amsterdam. Deze keer hebben we ons laten aantrekken en afstoten door Jordan Wolfsons TRUTH/LOVE in het Stedelijk Museum.

Zodra je de kleine ruimte in bent gestapt, voel je je een voyeur. Met haar rug naar je toe, staat een robot vrouw. Overduidelijk een stripper. In een nietsverhullend wit pakje, met een blonde pruik op en lieslaarzen aan danst ze op het ritme van popnummers, terwijl ze zichzelf in de spiegel bekijkt. Haar heupen wiegen soepel heen en weer, haar dijen en billen lijken romig en stevig, menselijk. Maar het is geen sensuele vrouw, geen geseksualiseerd stereotype. Het is een monster. Het zacht ogende vlees van haar armen wordt bruut onderbroken door de mechanische gewrichten in haar schouders. Haar gezicht is verstopt achter een masker dat doet denken aan een satanische roofvogel. De vieze vegen op haar kleding geven de indruk alsof ze naar de hel en terug is gesleept. Ondanks haar vloeiende bewegingen, zie je dat ze met een staak midden door haar borstkas aan de spiegel vastzit. Dan kijkt ze je recht in je ogen aan. Aantrekkelijk en tegelijkertijd immens afstotelijk houdt ze jouw blik vast, je kunt er niet meer aan ontsnappen. Wie is hier nu de slaaf, zij of jij?

Jordan Wolfsons installatie Female Figure uit 2014 vormt het hoogtepunt uit de tentoonstelling TRUTH/LOVE. Dit is het tweede deel van Wolfsons tweeluik in het Stedelijk en de opvolger van zijn tentoonstelling MANIC/LOVE. Naast Female Figure krijg je ook een vrij uitgebreid overzicht van wat Wolfson verder nog maakt, waaronder twaalf films en animaties uit zijn eerste periode als kunstenaar en zijn nieuwe video Animation, masks. 

Jordan Wolfson is een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Hij weet ons als geen ander te confronteren met de macht die digitalisering over ons heeft. Esther Leslie (Professor Political Aesthetics aan Birkbeck College, University of London) zei vorige week tijdens een lezing in het Stedelijk over Wolfsons robotische creaties: “Don’t ask how human they are, ask how robotic we’ve become – played by our devices.” Female Figure en haar voorganger Colored Sculpture zijn de belichaming van hoe wij het digitale leven zien; iets wat wij controleren, consumeren. Maar zijn wij in werkelijkheid niet de animatronics? Geketend aan onze telefoons, iPads, laptops en smartwatches, afhankelijk geworden van het onderhoud aan onze digitale persona? Ga met deze vragen in je achterhoofd naar Wolfsons tentoonstelling en wellicht zullen zijn robotstripper en animaties je wat nieuwe inzichten geven.

Jordan Wolfson en Female Figure in Spectral Motion Studio, California. Foto: Matthias Vriens-McGrath, via W Magazine.

Female Figure heeft sensoren in haar ogen, waardoor ze reageert op jouw bewegingen en ze je volgt met haar blik. Maar ook zij kan haar aandacht niet over een oneindig aantal mensen verdelen. Om elke bezoeker een “persoonlijke” ervaring te bieden, kunnen er maar vier mensen tegelijkertijd de ruimte in. Met een time slot kun je vijftien minuten schaamteloos staren of ongemakkelijk heen en weer schuifelen door de ruimte. Let op: deze time slots worden alleen in het museum zelf uitgedeeld, zijn alleen op de dag van uitgifte geldig en je moet ook op bepaalde tijdstippen komen om een bepaald time slot te mogen ontvangen. Een hoop gedoe, waar een hoop geduld voor nodig is. Maar dan heb je ook wat: een onderonsje met een robot.

Zelf bezoeken?

Hoe lang doe je er over?
30 - 45 minuten, waarvan 15 minuten speciaal voor Female Figure.
Expert level
Beginners | Gevorderden | Crazy pro
Meer weten

Lees hier het interview van The Creators Project met Mark Setrakian, de robotbouwer die Wolfsons lichtelijk satanische stripper aan het dansen houdt.

De tentoonstelling ‘Jordan Wolfson – TRUTH/LOVE’ is nog t/m 23 april 2017 te zien in het Stedelijk Museum.

Meer informatie